Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jaja

Grupy

Szukaj w grupach

 

jaja

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-10-29 11:09:25

Temat: jaja
Od: "Jader" <j...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

No to bierzemy sie za jaja :)

skopiowane (pewnie nielegalnie) z:
http://wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=494880
&dzial=010600

----------------------------------------------------
------------------------
-------------------------
Amatorzy sadzonych czy jajecznicy nie muszą się martwić o wysoki
cholesterol. Jaja nie podnoszą jego poziomu we krwi - twierdzą naukowcy z
Kansas State University

Nadmiar cholesterolu zwiększa ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych, w tym
zawału serca i udaru mózgu. Dlatego lekarze i dietetycy radzą, by ograniczyć
spożywanie pokarmów bogatych w tę substancję. Ponieważ zaś w typowej diecie
mieszkańców krajów rozwiniętych źródłem ponad połowy cholesterolu są jaja -
rozsądnym wydawało się ograniczenie ich spożycia. Tymczasem okazuje się, że
jedzenie jaj nie ma większego wpływu na poziom cholesterolu we krwi.
Dietetycy z Kansas State University jako pierwsi udowodnili, że zawarta w
jajkach lecytyna sprawia, że tylko niewielki procent jajecznego cholesterolu
wchłania się w jelicie. Reszta jest przez organizm "ignorowana". -
Prawdopodobnie to właśnie działanie lecytyny wyjaśnia wyniki wcześniejszych
prac, z których wynikało, że jedzenie jaj nie ma wpływu na stężenie
cholesterolu we krwi - wyjaśnia Sung I. Koo, współautor pracy opublikowanej
na łamach "Journal of Nutrition". Jego zespół opatentował już swoje odkrycie
(patent nr 6.248.728). Teraz badacze zamierzają zająć się opracowywaniem
leków na bazie lecytyny, które mogłyby utrudniać wchłanianie cholesterolu z
pożywienia, a tym samym zapobiegać miażdżycy.

- Zdrowi ludzie, nieobciążeni dodatkowymi czynnikami ryzyka miażdżycy, mogą
się nie obawiać, że jedzenie nawet dwóch jaj dziennie zaszkodzi ich
zdrowiu - twierdzi Sung Koo. - Jaja są tak bogate w wartościowe składniki
odżywcze, że ich jedzenie z pewnością przynosi więcej pożytku niż szkody -
dodaje badacz.

Białko jaj jest bardziej wartościowe niż to, które znajduje się np. w mleku,
mięsie czy rybach. Są one też bogatym źródłem witamin A, E, B6, B12 i kwasu
foliowego, które z kolei obniżają we krwi poziom homocysteiny - aminokwasu
uznawanego od niedawna za istotny czynnik zwiększający ryzyko choroby
wieńcowej
----------------------------------------------------
------------------------
--------------------------------

Jader

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

udalo sie ciasto bananowe :)
Boze Narodzenie
Czachobili
pumpkin pie - pyszny
[OT] Przepraszam, ze nie odpisuje

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »