| « poprzedni wątek | następny wątek » |
41. Data: 2001-06-22 19:50:06
Temat: Re: jajka i cholesterol
Użytkownik Gandalf <G...@v...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9gsvgv$t7l$...@n...tpi.pl...
> Użytkownik "George Zieba" <b...@o...com.au> napisał w wiadomości
> news:cc5589ba.0106210607.32382bef@posting.google.com
...
> [...]
> > "obrobce" przez watrobe wymagaja wielu niepotrzebnych reakcji.
> > Powstaja gazy techniczne ( trujace ) takie jak metan, pentan.
> [...]
>
> Od kiedy pentan i metan jest trujący? A od kiedy pentan _w_ogóle_
> jest gazem w normalnych warunkach? Bo jakoś nie zanotowałem tych
> epokowych odkryć.
Pentan zmienia swój stan skupienia w lotny w temperaturze 36 stopni. Wydaje
mi się, że ciało człowieka posiada nawet trochę wyższą temperaturę.
Zosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
42. Data: 2001-06-22 19:56:04
Temat: Re: jajka i cholesterol
Użytkownik Gandalf <G...@v...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9guu3n$2p8$...@n...tpi.pl...
> Użytkownik "George Zieba" <b...@o...com.au> napisał w wiadomości
> news:cc5589ba.0106211922.3b067e50@posting.google.com
...
> > > [...]
> > > > "obrobce" przez watrobe wymagaja wielu niepotrzebnych reakcji.
> > > > Powstaja gazy techniczne ( trujace ) takie jak metan, pentan.
> > > [...]
>
> > > Od kiedy pentan i metan jest trujący?
>
> > Na zdrowie ! jesli uwazasz , ze nie sa trujace. Powstaje jeszcze w
>
> Żaden z węglowodorów nasyconych nie jest trujący, podstawowa
> wiedza z chemii. Bakterie w przewodzie pokarmowym krowy produkują
> AFAIK 400 l metanu na dobę. Jakoś ani krowom, ani otoczeniu to nie
> szkodzi. Nawet smród wokół krów nie pochodzi od metanu, bo jest
> bezwonny.
>
> A jakbyś się upierał, to sięgnę sobie na półkę w laboratorium i
zacytuję,
> co o metanie jest w wykazie materiałów niebezpiecznych. Wybuchowy
> jest na pewno, ale trujący? Dobre sobie...
>
> > tych reakcja sporo innych toksn tez.
>
> Taaa, po podgrzaniu to i owszem. Ale na zimno żadne szkodliwe związki
> się nie tworzą i wtedy są to są najzdrowsze dla organizmu rodzaje
tłuszczów.
>
> > > A od kiedy pentan _w_ogóle_ jest gazem w normalnych warunkach?
>
> > W jakich normalnych ? chodzi o reakcje chemiczne zachodzace w
> > organizmie , a nie o butle sprezonego gazu.
>
> Warunki normalne to jest konkretna definicja warunków fizycznych,
> dla których często w fizyce i chemii podaje się własności cieczy, gazów
> i ciał stałych. Warunki normalne to temperatura 0C (273,16K) i ciśnienie
> atmosferyczne (1013 hPa). Wiedza z zakresu szkoły średniej. Polecam
> też:
>
> http://wiem.onet.pl/wiem/0113f8.html
>
> I w tych warunkach, a nie w spręzony w butli, pentan jest _cieczą_.
> Za:
>
> http://wiem.onet.pl/wiem/00bf39.html
>
> "Pentan, (C5H12, n-pentan), alkan, bezbarwna, palna ciecz.
> Temperatura wrzenia 36°C"
>
> Wybacz, ale niewiedza z _podstawowego_ dla chemika i fizyka
> zakresu wiadomości podważa wiarygodność reszty podawanych
> przez Ciebie informacji, dotyczących przecież znacznie bardziej
> skomplikowanych zagadnień.
Proszę wybaczyć, że się wtrącam, ale kolega chyba sam kuleje z wiedzą, a
przynajmniej z logicznym myśleniem. Proszę pokazać mi człowieka, we wnętrzu
którego będzie temperatura 0 stopni (prócz ciał w lodówce prosektorium - w
nich może pentan jest ciałem stałym) Łatwo dostrzec drzazgę w oku drugiego
człowieka, a u siebie całej belki nie dostrzegasz.
Zosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
43. Data: 2001-06-22 20:00:24
Temat: Re: jajka i cholesterol
Użytkownik George Zieba <b...@o...com.au> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:c...@p...google.
com...
> Joanna Słocka <a...@p...onet.pl> wrote in message
news:<9gqcv4$kv3$1@news.onet.pl>...
> > Użytkownik Kaja <f...@f...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> > napisał:3...@f...pl...
> > >
> > > Dlaczego lekarze zalecają jeść jajka tylko do 3-ch sztuk tygodniowo?
>
> a. przekazano im nieprawdziwe informacje jako Zalecane Wskazania tzn.
> poniewaz w jajkach ( szczegolnie w zoltkach ) jest bardzo duzo
> cholesterolu wskazanie jest : nie jesc, a to, ze wplyw cholesterolu ,
> ktory spozywamy w jedzeniu jest niemalze bez znaczenia na poziom
> cholesterolu we krwi ? tego im nie powiedziano. Za to nie mozna
> lekarzy winic.
>
> b. zapomnieli czego sie uczyli w biochemii - za to ....
>
c. przekonanie przestarzałe. Za czasów demoludu wszystko w nadmiarze było
szkodliwe, bo niczego nie było w nadmiarze i mówili tak, żeby ludzie nie
załowali :-)
d. po prostu mit, taki sam jak z tą kolosalną zawartością żelaza w szpinaku.
Zosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
44. Data: 2001-06-22 23:49:32
Temat: Re: jajka i cholesterol"Gandalf" <G...@v...pl> wrote in message news:<9guu3n$2p8$1@news.tpi.pl>...
> Warunki normalne to jest konkretna definicja warunków fizycznych,
> dla których często w fizyce i chemii podaje się własności cieczy, gazów
> i ciał stałych. Warunki normalne to temperatura 0C (273,16K) i ciśnienie
> atmosferyczne (1013 hPa). Wiedza z zakresu szkoły średniej.
Zgadzam sie. Nie zorientowalem sie , ze chodizlo o "normalnosc"
w sensie fizyki.
Jesli zas chodzi o toksycznosc, to pentan ( i na ogol gazy techniczne )
jest toksyczny polecam : http://www.jtbaker.com/msds/p0737.htm
J.Z
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
45. Data: 2001-06-23 00:35:13
Temat: Re: jajka i cholesterol> Ależ ja nie mam zastrzeżeń do informacji, że oprócz wysokiego poziomu
> cholesterolu, istnieją inne czynniki powodujące miażdżycę, np. wysoki
> poziom trójglicerydów.
Naturalnie. Dlatego wlasnie mowa o samym cholesterolu nie ma sesnsu.
Szczegolnie jesli mowimy o jego wplywie z pozywienia na powstawanie
miazdzycy. Jest wystarczajaca ilosc badan ktore to potwierdzaja zajrzyj
chociazby na URL, ktory poprzednio podawalem.
> To 300-700 mg/dl to to nie jest NADMIAR?!?!
Okazuje sie, ze w nie. W duzym stopniu zalezy to od poziomu
trojglicerydow. Dla przykladu - od dawna juz w zasadzie nie
zwraca sie uwagi na cholesterol ogolny lecz na stosunek LDL/HDL.
Jesli to jest OK w dodatku przy niskich trojglicerydach ....
> Polskie Towarzystwo Kardiologiczne
>
> http://www.ptkardio.pl/standardy/haslo/8.html
>
> podaje, że już powyżej 200 mg/dl zachodzi podejrzenie
> hipercholesterolemii, cytuję:
Tak. Znam to. Niestety , zupelnie nie mam do tego przekonania !
Nie chce wchodzic tutaj w zawila i dluga dyskusje, ale takich
zalecen w przeszlosci bylo juz calkiem sporo z fatalnymi skutkami.
Wspomne chociazby te trywialne : margaryna,cukier (krzepi),
fluor itp ...
> "Biorąc pod uwagę rozpowszechnienie występowania hiperlipidemii
hola...hola ... to jest bardzo wazne !
Co oznacza "rozpowszechnianie " ????
Dlaczego tak sie dzieje ?? Co to powoduje ??
Ze wzgledu na to, ze temat ten odchodzi od watku glownego
przeniose to na watek : "Otylosc , Cukrzyca i Dieta"
> pożądane jest oznaczać stężenie cholesterolu co 5 lat, począwszy
> od 20 roku życia. Stężenie powyżej 200 mg/dl nasuwa podejrzenie
> hipercholesterolemii."
Poza tym popatrz sam - czy PTK twierdzi , ze hipercholesterolemia
prowadzi do miazdzycy ? Moze ale... nie musi.
> A w listach ludzi z pl.soc.dieta.optymalna podawano wartości
> 1,5-3,5 raza wyższe!
Tak, ale ... w zdecydowanej wiekszosci jest to wynikiem
odzywiania sie NIEZGODNIE z zasadami tej diety. Ludzie , zanim sie
naucza robia to "na oko". Najczestrzym bledem jest podejscie :
ograniczam weglowodany i podwyzszam tluszcz i ... w ten sposob
tyja tez !! Jednakze jak sie dokladnie sprawdzi to sie okazuje, ze
jedli bialko w ilosciach znacznie przekraczajacych zapotrzebowanie
organizmu. Kazdy(?) lekarz wie. ze kazde 100g NADMIAROWEGO bialka
jest zamienione na ok. 53 do 56g weglowdanow no i historia sie potarza.
J.Z
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
46. Data: 2001-06-23 02:25:53
Temat: Re: jajka i cholesterol"Zosia" <a...@n...e.pl> wrote in message news:<9h08dk$9fm$2@news.tpi.pl>...
> > http://wiem.onet.pl/wiem/00bf39.html
> >
> > "Pentan, (C5H12, n-pentan), alkan, bezbarwna, palna ciecz.
> > Temperatura wrzenia 36°C"
> >
> > Wybacz, ale niewiedza z _podstawowego_ dla chemika i fizyka
> > zakresu wiadomości podważa wiarygodność reszty podawanych
> > przez Ciebie informacji, dotyczących przecież znacznie bardziej
> > skomplikowanych zagadnień.
>
> Proszę wybaczyć, że się wtrącam, ale kolega chyba sam kuleje z wiedzą, a
> przynajmniej z logicznym myśleniem. Proszę pokazać mi człowieka, we wnętrzu
> którego będzie temperatura 0 stopni (prócz ciał w lodówce prosektorium - w
> nich może pentan jest ciałem stałym) Łatwo dostrzec drzazgę w oku drugiego
> człowieka, a u siebie całej belki nie dostrzegasz.
>
> Zosia
Tak. Nie chciałem niczego Gandalfowi wytykać, bo to zawsze prowadzi do
osobistych ataków i traci się kierunek dyskusji.
Mam nadzieję Zosia, że Gandalf nie podejdzie do Twojego komentarza
zbyt wrażliwie i agresywnie.
Jerzy Zięba
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
47. Data: 2001-06-23 18:05:46
Temat: Re: jajka i cholesterolPodbijam stawkę :-)
Jesteśmy z żoną we dwoje a idzie średnio 30 na tydzień.
Pozdrawiam.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
48. Data: 2001-06-25 06:23:21
Temat: Re: jajka i cholesterol
Użytkownik Adam Grzybowiński <g...@p...com> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9gqhe2$oki$...@n...tpi.pl...
> > "Nie ma w przyrodzie drugiego bardziej doskonałego surowca spożywczego
niż
> > jaja. Nikt się nad tym nie zastanawia, że normalnie zniesione i
> A jak najlepiej je spozywac?
> Gotowac, smazyc, a moze surowe?
Białko musi być ścięte. Jeżeli zjesz surowe białko, to wiąże ono biotynę
produkowaną przez bakterie jelitowe.
Pozdrawiam
Leszek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
49. Data: 2001-06-25 07:47:25
Temat: Re: jajka i cholesterolUżytkownik "Zosia" <a...@n...e.pl> napisał w wiadomości
news:9h08dg$9fm$1@news.tpi.pl...
> Pentan zmienia swój stan skupienia w lotny w temperaturze 36 stopni.
Wydaje
> mi się, że ciało człowieka posiada nawet trochę wyższą temperaturę.
http://wiem.onet.pl/wiem/00bf39.html
"Pentan, (C5H12, n-pentan), alkan, bezbarwna, palna _ciecz_.
Temperatura wrzenia 36°C".
A po zmianie stanu skupienia w 36 C, będzie _parą_, również nie gazem.
Substancja staje się gazem dopiero powyżej punktu krytycznego, dla pentanu
(mogę to odszukać) będzie to prawdopodobnie w zakresie 100-200C.
Hint: mówi się "para wodna", a nie "gaz wodny".
Pozdrawiam,
Gandalf
P.S. Zastanawia mnie jeszcze, skąd _w_ogóle_ pomysł, że podczas
trawienia tłuszczy nienasyconych powstaje pentan. Może któryś z
"oświeconych" podesłałby mi jakieź żródełko na ten temat.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
50. Data: 2001-06-25 07:49:52
Temat: Re: jajka i cholesterolUżytkownik "Zosia" <a...@n...e.pl> napisał w wiadomości
news:9h08dk$9fm$2@news.tpi.pl...
> > Wybacz, ale niewiedza z _podstawowego_ dla chemika i fizyka
> > zakresu wiadomości podważa wiarygodność reszty podawanych
> > przez Ciebie informacji, dotyczących przecież znacznie bardziej
> > skomplikowanych zagadnień.
> Proszę wybaczyć, że się wtrącam, ale kolega chyba sam kuleje z wiedzą, a
> przynajmniej z logicznym myśleniem. Proszę pokazać mi człowieka, we
wnętrzu
> którego będzie temperatura 0 stopni (prócz ciał w lodówce prosektorium - w
> nich może pentan jest ciałem stałym) Łatwo dostrzec drzazgę w oku drugiego
> człowieka, a u siebie całej belki nie dostrzegasz.
Po to używa się definicji warunków normalnych, żeby właśnie nie było
wątpliwości, jak określać daną substancję: gaz, ciecz, ciało stałe.
Jeśli określa się w innych warunkach, niż normalne, trzeba to zaznaczyć.
Pozdrawiam,
Gandalf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |