| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-09-22 20:41:28
Temat: jak brzoskwinie w zalewieWitam.
Chcialam zrobic do sloiczków polówki brzoskwin.
Myslalam o jakiejs slodkiej zalewie, ale nie wiem jakie proporcje.
Jak zrobic aby brzoskwinie sie nie rozpadly.
Chodzi mi o to by nadawaly sie do deserów i ciast np. pod galaretke.
Szukalam troche ale niestety niewiele znalazlam.
mam cos takiego ale nie wiem czy sie nadaje ( w orginale byla to zalewa
do cukini)
"Zalewa: stosunek octu i wody 1:6/ np. 3 l wody-
> > 1/2 l octu na tą porcję 20 dag cukru. Dodać trochę soli, ziele
angielskie,
> > liść laurowy i kilka goździków / nie za dużo/ . "
Prosze o wszelkie wskazówki. Brzoskwinie obrodzily.
--
Pozdrawiam Beazuku z Zielonej Góry
...............
www.republika.pl/beazuku
GG 5380907
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-09-23 05:35:25
Temat: Re: jak brzoskwinie w zalewie
Użytkownik "Beazuku" <b...@g...pl> napisał w wiadomości
news:cisnqh$uo6$1@news.dialog.net.pl...
> Witam.
> Chcialam zrobic do sloiczków polówki brzoskwin.
> Myslalam o jakiejs slodkiej zalewie, ale nie wiem jakie proporcje.
Brzoskwinie nie najlepiej się przechowują, więc im więcej dasz cukru tym
większa szansa na przetrwanie.
Ja przygotowyję syrop 0,5l wody + 40-50 dag cukru, którym zalewam obrane i
przekrojone na pół brzoskwinie, po czym pasteryzuję 15-20 minut.
> Jak zrobic aby brzoskwinie sie nie rozpadly.
Nie rozpadają się.
> Chodzi mi o to by nadawaly sie do deserów i ciast np. pod galaretke.
>
> Szukalam troche ale niestety niewiele znalazlam.
> mam cos takiego ale nie wiem czy sie nadaje ( w orginale byla to zalewa
> do cukini)
> "Zalewa: stosunek octu i wody 1:6/ np. 3 l wody-
> > > 1/2 l octu na tą porcję 20 dag cukru. Dodać trochę soli, ziele
> angielskie,
> > > liść laurowy i kilka goździków / nie za dużo/ . "
No nie wiem, ale skoro mają być do ciast to ten ocet chyba nie bardzo
pasuje.
Pozdrawiam
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-23 06:39:00
Temat: Re: jak brzoskwinie w zalewieWitam.
Dzieki wielkie!!!Nie wiedzialam nawet jak sie do tego zabrac.
No to jutro zaczynam.
--
Pozdrawiam Beazuku z Zielonej Góry co dopiero w tym roku zaczela
przetwory robic :)
...............
www.republika.pl/beazuku
GG 5380907
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |