Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Dorota Kalinowska" <d...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jak brzoskwinie w zalewie
Date: Thu, 23 Sep 2004 07:35:25 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <citn9u$on2$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <cisnqh$uo6$1@news.dialog.net.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.89.110.82
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1095917694 25314 62.89.110.82 (23 Sep 2004 05:34:54
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 23 Sep 2004 05:34:54 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:216219
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Beazuku" <b...@g...pl> napisał w wiadomości
news:cisnqh$uo6$1@news.dialog.net.pl...
> Witam.
> Chcialam zrobic do sloiczków polówki brzoskwin.
> Myslalam o jakiejs slodkiej zalewie, ale nie wiem jakie proporcje.
Brzoskwinie nie najlepiej się przechowują, więc im więcej dasz cukru tym
większa szansa na przetrwanie.
Ja przygotowyję syrop 0,5l wody + 40-50 dag cukru, którym zalewam obrane i
przekrojone na pół brzoskwinie, po czym pasteryzuję 15-20 minut.
> Jak zrobic aby brzoskwinie sie nie rozpadly.
Nie rozpadają się.
> Chodzi mi o to by nadawaly sie do deserów i ciast np. pod galaretke.
>
> Szukalam troche ale niestety niewiele znalazlam.
> mam cos takiego ale nie wiem czy sie nadaje ( w orginale byla to zalewa
> do cukini)
> "Zalewa: stosunek octu i wody 1:6/ np. 3 l wody-
> > > 1/2 l octu na tą porcję 20 dag cukru. Dodać trochę soli, ziele
> angielskie,
> > > liść laurowy i kilka goździków / nie za dużo/ . "
No nie wiem, ale skoro mają być do ciast to ten ocet chyba nie bardzo
pasuje.
Pozdrawiam
Dorota
|