Data: 2004-09-23 05:35:25
Temat: Re: jak brzoskwinie w zalewie
Od: "Dorota Kalinowska" <d...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Beazuku" <b...@g...pl> napisał w wiadomości
news:cisnqh$uo6$1@news.dialog.net.pl...
> Witam.
> Chcialam zrobic do sloiczków polówki brzoskwin.
> Myslalam o jakiejs slodkiej zalewie, ale nie wiem jakie proporcje.
Brzoskwinie nie najlepiej się przechowują, więc im więcej dasz cukru tym
większa szansa na przetrwanie.
Ja przygotowyję syrop 0,5l wody + 40-50 dag cukru, którym zalewam obrane i
przekrojone na pół brzoskwinie, po czym pasteryzuję 15-20 minut.
> Jak zrobic aby brzoskwinie sie nie rozpadly.
Nie rozpadają się.
> Chodzi mi o to by nadawaly sie do deserów i ciast np. pod galaretke.
>
> Szukalam troche ale niestety niewiele znalazlam.
> mam cos takiego ale nie wiem czy sie nadaje ( w orginale byla to zalewa
> do cukini)
> "Zalewa: stosunek octu i wody 1:6/ np. 3 l wody-
> > > 1/2 l octu na tą porcję 20 dag cukru. Dodać trochę soli, ziele
> angielskie,
> > > liść laurowy i kilka goździków / nie za dużo/ . "
No nie wiem, ale skoro mają być do ciast to ten ocet chyba nie bardzo
pasuje.
Pozdrawiam
Dorota
|