Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jak prosto zrobic gulasz? HELP

Grupy

Szukaj w grupach

 

jak prosto zrobic gulasz? HELP

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-06-17 14:22:25

Temat: jak prosto zrobic gulasz? HELP
Od: "T.K." <t...@i...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!

Mieszkam sam wiec ucze sie gotowania roznych rzeczy...
Etap zupy z gwozdzia juz przeszedlem no i czas zrobic cos smacznego a ja tak
lubie gulasz!!! :-)))

HELP! Jak sie robi gulasz - tylko prosze prosto i jasno....
jakie mieso potrzeba kupic i jak to potem wszystko skompilowac?

DZIEKI ZA WSZYSTKIE RADY!

Aaa, czy da sie jakos pogodzic gulasz z fasola? Fasole tez lubie... :-)

Pozdrawiam
T.K.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-06-17 17:58:03

Temat: Odp: jak prosto zrobic gulasz? HELP
Od: "J.P. Woszczyk" <w...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik T.K. <t...@i...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:BQL25.22902$D...@n...tpnet.pl...

> Mieszkam sam wiec ucze sie gotowania roznych rzeczy...
> Etap zupy z gwozdzia juz przeszedlem no i czas zrobic cos smacznego a ja
tak
> lubie gulasz!!! :-)))

Nie wiem jak zrobić jak zrobić gulasz ale życze powodzenia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-18 09:49:50

Temat: Re: jak prosto zrobic gulasz? HELP
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

T.K. <t...@i...com.pl> wrote:

> Witam!
>
> Mieszkam sam wiec ucze sie gotowania roznych rzeczy...
> Etap zupy z gwozdzia juz przeszedlem no i czas zrobic cos smacznego a ja tak
> lubie gulasz!!! :-)))
>
> HELP! Jak sie robi gulasz - tylko prosze prosto i jasno....
> jakie mieso potrzeba kupic i jak to potem wszystko skompilowac?

Odmian gulaszy jest bardzo wiele, wiec tak prosto sie nie da. Przede
wszystkim, trzeba pamietac, ze oryginalny wegierski "gulyas", to rodzaj
gestej, ostrej zupy miesnej, robionej z wolowiny. Przepis podawalem juz
kilkakrotnie, znajdziesz go w archiwum tej grupy pod nazwa "bogracz", bo
taka nazwa sie ostatnio rozpowszechnia w Polsce, od jego podstawowej
odmiany "bogracs gulyas".
To co sie w swiecie nazywa gulaszem, przypomina raczej wegierska potrawe
porkolt. Robi sie ja podobnie jak gulyas, ale na gesto. Klasyczny robi
sie tez z wolowiny, ale mozna uzyc rozmaitych gatunkow miesa, a sposob
przyrzadzania jest podobny. Calkiem niedawno podalem tu przepis na
porkolt cielecy, skopiowalem go, i podaje ponownie ponizej.
Poza Wegrami gulaszami nazywa sie cala rodzine potraw skladajacych sie z
kawalkow miesa duszonyc w sosie. Najwazniejszy jest gulasz wiedenski, w
miare jeszcze podobny do wolowego porkoltu, dalej to juz cala gromada
mniej lub bardziej prawowitych potomkow wegierskiego oryginalu.
Ogolna zasada jest taka, ze pokrajane w kostke mieso, z lopatki lub
karku, lub inne podobne, dusi sie na sporej ilosci tluszczu (w
wegierskim gulaszu koniecznie smalcu) z duzo iloscia poszatkowanej
cebuli i innymi przyprawami. Jezeli nie dajemy duzo papryki w proszku,
to zageszczamy maka.

> Aaa, czy da sie jakos pogodzic gulasz z fasola? Fasole tez lubie... :-)

Oczywiscie, znakomicie sie ze soba zgadzaja. Wegrzy znaja Babgulyas,
ktory rozni sie od podstawowego bogracs gulyas tym, ze nie daje sie do
niego ziemniakow i kminku, natomiast, na poczatku duszenia dodaje
namoczona uprzednio biala lub kolorowa fasole. W zasadzie bardzo
podobna potrawa jest meksykanskie chili con carne, przyrzadzone z
dodatkiem czerwonej fasoli.

Wladyslaw


PS. Jezeli ktos znalazlby miejsce na swoich kuchenych stronach www, to
moglbym przygotowac spis rotmaityc odmian wegierskego gulaszu i
porkoltu, wraz z tabelka pokazujaca jakicg skladników i przypraw uzyc do
porkoltow z roznych mies, wszystko oparte na pismach Karoly Gundla.

Porkolt cielecy:

1 kg miesa cielecego z lopatki
120 g smalcu domowego
250 g cebuli
zabek czosnku (jak kto lubi)
20 g slodkiej papryki w proszku
200 g swiezej papryki zielonej w strakach
100 g pomidorow obranych
sol

Mieso krajemy w kostke o boku 2-3 cm.
Posiekana cebule lekko rumienimy na smalcu, pod koniec smazenia mozna
dodac czosnek.
Zdejmujemy garnek z ognia, aby troche ostygl. Wsypujemy papryke w
proszku, mieszamy. To jest krytyczny moment, bo papryka moze sie
spalic, jezeli smalec bedzie za goracy. Nastepnie wrzucamy mieso, solimy
mieszamy, i stawiamy na ogniu. Obsmazamy mieso mieszajac, by sie
rownomiernie obsmazylo. Dolewamy troche wody, przykrywamy i dusimy pod
przykryciem, na malym ogniu, mieszajac od czasu do czasu. W razie
potrzeby dodajemy jeszce wody, ale tylko odrobine. Jak mieso zaczyna
byc miekkie dodajemy pokrajna papryke w strakach i pomidory, dusimy, az
bedzie dobre.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-18 14:06:58

Temat: Re: jak prosto zrobic gulasz? HELP
Od: "T.K." <t...@i...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


"Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> wrote in message
news:1ecf19f.1tfqjzo1u2ejggN%wlos@tele.com.pl...
> T.K. <t...@i...com.pl> wrote:
>
> > Witam!
[...]
> Odmian gulaszy jest bardzo wiele, wiec tak prosto sie nie da. Przede
> wszystkim, trzeba pamietac, ze oryginalny wegierski "gulyas", to rodzaj
> gestej, ostrej zupy miesnej, robionej z wolowiny. Przepis podawalem juz
> kilkakrotnie, znajdziesz go w archiwum tej grupy pod nazwa "bogracz", bo
[...]

DZIEKI SERDECZNE.

Dzis bede testowal :-))

Pozdrawiam

T.K.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-19 08:37:06

Temat: Odp: jak prosto zrobic gulasz? HELP
Od: "Loozer" <l...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

> DZIEKI SERDECZNE.
>
> Dzis bede testowal :-))

Nie zapomnij napisac jak Ci poszlo! :-)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-19 10:23:37

Temat: Odp: jak prosto zrobic gulasz? HELP
Od: "Agnieszka" <A...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

No pewnie, gulasz klasyczny itd., ale u nas w Polsce najczesciej gulaszem
nazywa sie nastepujaca potrawe: Mieso wolowe, albo wieprzowe (nie mieszac),
kroimy w kostke, osmazamy na patelce, przekladamy do rondla, zalewamy woda,
dodajemy pokrojona cebule, sol, lisc laurowy i ew. pieprz mielony albo w
ziarnkach. Mozna dodac kilka suszonych grzybków. Dusimy do miekkosci,
wolowine dluzej, wieprzowine dosc krotko, zaprawiamy maka.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-19 11:15:43

Temat: Re: jak prosto zrobic gulasz? HELP
Od: "T.K." <t...@i...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


"Loozer" <l...@i...pl> wrote in message
news:SYk35.28505$DC.632858@news.tpnet.pl...
> > DZIEKI SERDECZNE.
> >
> > Dzis bede testowal :-))
>
> Nie zapomnij napisac jak Ci poszlo! :-)


Witam!

No to muszę się pochwalić że wyszło super!
W zasadzie na początku chodziło mi o gulasz taki typowo polski (jak pisze
poniżej Agnieszka), ale ten ktory podal Wladek jest kapitalny.

Zrobiłem sobie taki na smalcu, z cebulką i czosnkiem, papryką, fasolką i
wyszło kapitalnie! :-)

Pozdrawiam

T.K.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-19 20:02:07

Temat: Re: Losos z grilla?
Od: s...@n...gov (Agnieszka Szalewska-Palasz) szukaj wiadomości tego autora

Mam wlasnie dzis w planach obiadowych owa pyszna rybke przyrzadzic, i dla
odmiany zachcialo mi sie do niej sosu koperkowego, takiego na bazie
majonezu albo jogurtu. czy ktos moglby mi dokladne proporcje owego sosu podac??

dzieki
Agnieszka
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-20 10:30:26

Temat: Moj gulasz
Od: "Joanna" <j...@p...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!
Podam Wam przepis na moj gulasz, ktory zawsze mi sie udaje i ktory
najbardziej lubimy w takiej wersji.

Mieso wolowe (nie wyrosniete), ilosc wedlug uznania, kroje w male paseczki,
wrzucam na rozgrzana plante, doprawiam sola, pieprzem, majerankiem,
czosnkiem granulowanym lub zmiazdzonym swiezym, nastepnie dodaje pokrojona
drobno cebulke, zasmazam, az cebulka sie zeszkli, dodaje pokrojone jablko,
wszystko dusze, po jakims czasie dolewam wody tyle, zeby mieso sie nie
przypalilo. Kiedy sie smazy, kroje wloszczyzne, cala wloszczyzne, marchewka,
por i pietruszka w talarki, seler w kostke, wrzucam wszystko do miesa i
dusze, co jakis czas podlewac rosolkiem (koska rosolowa KNOR rozpuszczona w
szklance goracej wody). Dusze nadal do momentu gdy mieso bedzie mieciutkie.
Dodaje dla zwiekszenie objetosci sosu i odpowiedniego smaku, 1/4 l wody i
wsypuje paczke sosu do pieczeni KNORA (uwazam, ze ta firma jest najlepsza).
Dodaje na koniec smietane ukwaszona (koniecznie, rozowe pudelko, chyba firmy
Łowicz). Jeszcze chwile podgrzewam i gotowe, najlepszy na drugi dzien.
To wszystko.

Moze ktos skorzysta z mojego przepisu.
Joanna




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-20 13:09:26

Temat: Re: Moj gulasz
Od: "T.K." <t...@i...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


"Joanna" <j...@p...com.pl> wrote in message
news:394f46d3@security.net.pl...
> Witam!
> Podam Wam przepis na moj gulasz, ktory zawsze mi sie udaje i ktory
> najbardziej lubimy w takiej wersji.
>
> Mieso wolowe (nie wyrosniete), ilosc wedlug uznania, kroje w male
paseczki,
> wrzucam na rozgrzana plante, doprawiam sola, pieprzem, majerankiem,
[...]
> To wszystko.
>
> Moze ktos skorzysta z mojego przepisu.
> Joanna

Jak dla mnie to za dużo kombinowania :-/

Ale może kiedyś w desperackim kroku spróbuję ;-)

Pozdrawiam
T.K.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

" wiejskie menu "- help!
Jak zrobic dobre...
'wilk morski' co to za ryba?
Re: pytanko
jedzenie z telewizora

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »