Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jak prosto zrobic gulasz? HELP Re: jak prosto zrobic gulasz? HELP

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: jak prosto zrobic gulasz? HELP

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!orion.cst.tpsa.pl!ne
ws.tpnet.pl!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jak prosto zrobic gulasz? HELP
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Message-ID: <1ecf19f.1tfqjzo1u2ejggN%wlos@tele.com.pl>
References: <BQL25.22902$DC.532018@news.tpnet.pl>
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Organization: Telezynski i Syn
User-Agent: MacSOUP/2.4.2 (unregistered for 84 days)
Lines: 73
Date: Sun, 18 Jun 2000 09:49:50 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.54.23
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 961321790 212.160.54.23 (Sun, 18 Jun 2000 11:49:50 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Sun, 18 Jun 2000 11:49:50 MET DST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:29859
Ukryj nagłówki

T.K. <t...@i...com.pl> wrote:

> Witam!
>
> Mieszkam sam wiec ucze sie gotowania roznych rzeczy...
> Etap zupy z gwozdzia juz przeszedlem no i czas zrobic cos smacznego a ja tak
> lubie gulasz!!! :-)))
>
> HELP! Jak sie robi gulasz - tylko prosze prosto i jasno....
> jakie mieso potrzeba kupic i jak to potem wszystko skompilowac?

Odmian gulaszy jest bardzo wiele, wiec tak prosto sie nie da. Przede
wszystkim, trzeba pamietac, ze oryginalny wegierski "gulyas", to rodzaj
gestej, ostrej zupy miesnej, robionej z wolowiny. Przepis podawalem juz
kilkakrotnie, znajdziesz go w archiwum tej grupy pod nazwa "bogracz", bo
taka nazwa sie ostatnio rozpowszechnia w Polsce, od jego podstawowej
odmiany "bogracs gulyas".
To co sie w swiecie nazywa gulaszem, przypomina raczej wegierska potrawe
porkolt. Robi sie ja podobnie jak gulyas, ale na gesto. Klasyczny robi
sie tez z wolowiny, ale mozna uzyc rozmaitych gatunkow miesa, a sposob
przyrzadzania jest podobny. Calkiem niedawno podalem tu przepis na
porkolt cielecy, skopiowalem go, i podaje ponownie ponizej.
Poza Wegrami gulaszami nazywa sie cala rodzine potraw skladajacych sie z
kawalkow miesa duszonyc w sosie. Najwazniejszy jest gulasz wiedenski, w
miare jeszcze podobny do wolowego porkoltu, dalej to juz cala gromada
mniej lub bardziej prawowitych potomkow wegierskiego oryginalu.
Ogolna zasada jest taka, ze pokrajane w kostke mieso, z lopatki lub
karku, lub inne podobne, dusi sie na sporej ilosci tluszczu (w
wegierskim gulaszu koniecznie smalcu) z duzo iloscia poszatkowanej
cebuli i innymi przyprawami. Jezeli nie dajemy duzo papryki w proszku,
to zageszczamy maka.

> Aaa, czy da sie jakos pogodzic gulasz z fasola? Fasole tez lubie... :-)

Oczywiscie, znakomicie sie ze soba zgadzaja. Wegrzy znaja Babgulyas,
ktory rozni sie od podstawowego bogracs gulyas tym, ze nie daje sie do
niego ziemniakow i kminku, natomiast, na poczatku duszenia dodaje
namoczona uprzednio biala lub kolorowa fasole. W zasadzie bardzo
podobna potrawa jest meksykanskie chili con carne, przyrzadzone z
dodatkiem czerwonej fasoli.

Wladyslaw


PS. Jezeli ktos znalazlby miejsce na swoich kuchenych stronach www, to
moglbym przygotowac spis rotmaityc odmian wegierskego gulaszu i
porkoltu, wraz z tabelka pokazujaca jakicg skladników i przypraw uzyc do
porkoltow z roznych mies, wszystko oparte na pismach Karoly Gundla.

Porkolt cielecy:

1 kg miesa cielecego z lopatki
120 g smalcu domowego
250 g cebuli
zabek czosnku (jak kto lubi)
20 g slodkiej papryki w proszku
200 g swiezej papryki zielonej w strakach
100 g pomidorow obranych
sol

Mieso krajemy w kostke o boku 2-3 cm.
Posiekana cebule lekko rumienimy na smalcu, pod koniec smazenia mozna
dodac czosnek.
Zdejmujemy garnek z ognia, aby troche ostygl. Wsypujemy papryke w
proszku, mieszamy. To jest krytyczny moment, bo papryka moze sie
spalic, jezeli smalec bedzie za goracy. Nastepnie wrzucamy mieso, solimy
mieszamy, i stawiamy na ogniu. Obsmazamy mieso mieszajac, by sie
rownomiernie obsmazylo. Dolewamy troche wody, przykrywamy i dusimy pod
przykryciem, na malym ogniu, mieszajac od czasu do czasu. W razie
potrzeby dodajemy jeszce wody, ale tylko odrobine. Jak mieso zaczyna
byc miekkie dodajemy pokrajna papryke w strakach i pomidory, dusimy, az
bedzie dobre.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
18.06 T.K.
19.06 Loozer
19.06 Agnieszka
19.06 T.K.
19.06 Agnieszka Szalewska-Palasz
20.06 Joanna
20.06 T.K.
20.06 Wladyslaw Los
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem