Data: 2000-06-18 09:49:50
Temat: Re: jak prosto zrobic gulasz? HELP
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
T.K. <t...@i...com.pl> wrote:
> Witam!
>
> Mieszkam sam wiec ucze sie gotowania roznych rzeczy...
> Etap zupy z gwozdzia juz przeszedlem no i czas zrobic cos smacznego a ja tak
> lubie gulasz!!! :-)))
>
> HELP! Jak sie robi gulasz - tylko prosze prosto i jasno....
> jakie mieso potrzeba kupic i jak to potem wszystko skompilowac?
Odmian gulaszy jest bardzo wiele, wiec tak prosto sie nie da. Przede
wszystkim, trzeba pamietac, ze oryginalny wegierski "gulyas", to rodzaj
gestej, ostrej zupy miesnej, robionej z wolowiny. Przepis podawalem juz
kilkakrotnie, znajdziesz go w archiwum tej grupy pod nazwa "bogracz", bo
taka nazwa sie ostatnio rozpowszechnia w Polsce, od jego podstawowej
odmiany "bogracs gulyas".
To co sie w swiecie nazywa gulaszem, przypomina raczej wegierska potrawe
porkolt. Robi sie ja podobnie jak gulyas, ale na gesto. Klasyczny robi
sie tez z wolowiny, ale mozna uzyc rozmaitych gatunkow miesa, a sposob
przyrzadzania jest podobny. Calkiem niedawno podalem tu przepis na
porkolt cielecy, skopiowalem go, i podaje ponownie ponizej.
Poza Wegrami gulaszami nazywa sie cala rodzine potraw skladajacych sie z
kawalkow miesa duszonyc w sosie. Najwazniejszy jest gulasz wiedenski, w
miare jeszcze podobny do wolowego porkoltu, dalej to juz cala gromada
mniej lub bardziej prawowitych potomkow wegierskiego oryginalu.
Ogolna zasada jest taka, ze pokrajane w kostke mieso, z lopatki lub
karku, lub inne podobne, dusi sie na sporej ilosci tluszczu (w
wegierskim gulaszu koniecznie smalcu) z duzo iloscia poszatkowanej
cebuli i innymi przyprawami. Jezeli nie dajemy duzo papryki w proszku,
to zageszczamy maka.
> Aaa, czy da sie jakos pogodzic gulasz z fasola? Fasole tez lubie... :-)
Oczywiscie, znakomicie sie ze soba zgadzaja. Wegrzy znaja Babgulyas,
ktory rozni sie od podstawowego bogracs gulyas tym, ze nie daje sie do
niego ziemniakow i kminku, natomiast, na poczatku duszenia dodaje
namoczona uprzednio biala lub kolorowa fasole. W zasadzie bardzo
podobna potrawa jest meksykanskie chili con carne, przyrzadzone z
dodatkiem czerwonej fasoli.
Wladyslaw
PS. Jezeli ktos znalazlby miejsce na swoich kuchenych stronach www, to
moglbym przygotowac spis rotmaityc odmian wegierskego gulaszu i
porkoltu, wraz z tabelka pokazujaca jakicg skladników i przypraw uzyc do
porkoltow z roznych mies, wszystko oparte na pismach Karoly Gundla.
Porkolt cielecy:
1 kg miesa cielecego z lopatki
120 g smalcu domowego
250 g cebuli
zabek czosnku (jak kto lubi)
20 g slodkiej papryki w proszku
200 g swiezej papryki zielonej w strakach
100 g pomidorow obranych
sol
Mieso krajemy w kostke o boku 2-3 cm.
Posiekana cebule lekko rumienimy na smalcu, pod koniec smazenia mozna
dodac czosnek.
Zdejmujemy garnek z ognia, aby troche ostygl. Wsypujemy papryke w
proszku, mieszamy. To jest krytyczny moment, bo papryka moze sie
spalic, jezeli smalec bedzie za goracy. Nastepnie wrzucamy mieso, solimy
mieszamy, i stawiamy na ogniu. Obsmazamy mieso mieszajac, by sie
rownomiernie obsmazylo. Dolewamy troche wody, przykrywamy i dusimy pod
przykryciem, na malym ogniu, mieszajac od czasu do czasu. W razie
potrzeby dodajemy jeszce wody, ale tylko odrobine. Jak mieso zaczyna
byc miekkie dodajemy pokrajna papryke w strakach i pomidory, dusimy, az
bedzie dobre.
|