Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jak przyrządzić prawdziwe cordon bleu - szukam przepisu ???????

Grupy

Szukaj w grupach

 

jak przyrządzić prawdziwe cordon bleu - szukam przepisu ???????

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-04-14 18:26:42

Temat: Re: jak przyrządzić prawdziwe cordon bleu -szukam przepisu ???????
Od: "Feliks" <f...@p...net> szukaj wiadomości tego autora



"Herbatka" <b...@d...com.pl> wrote in message
news:LoJJ4.440$hK2.9416@news.tpnet.pl...
> Magdalena Bassett wrote in message <3...@w...net>...
> >
> >Kurcze, ale sie glupio porobilo. Nie klocmy sie juz o jedna glupkowata
> sprawe.
> >Proponuje kieliszek Merlot, ktorym sie chetnie podziele...
> >Kupilam go w Gelson's, bo w Ralphie nie maja porzadnego wina :))))))))
> >A Feliksa przepis na cordon bleu wyprobuje w weekend, bo mam babski
> wieczor u
> >mnie, wiec akurat cos nowego.
> >Magdalena
>
> Gdybym nosila, uchylilabym przed Toba kapelusza Magdaleno. To sie nazywa
> miec KLASE panowie zaperzeni !!!
> Herbatka
>
Hm..zeby to tak jeszcze ta KLASE mialy wszystkie panie.......
F.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-04-15 05:20:17

Temat: Re: jak przyrządzić prawdziwe cordon bleu -szukam przepisu ???????
Od: "Herbatka" <b...@d...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Feliks wrote in message <8d7no1$2r86$1@newssvr04-int.news.prodigy.com>...

>Hm..zeby to tak jeszcze ta KLASE mialy wszystkie panie.......
>F.


Teraz to ja mam sie poczuc urazona, czy potraktowac wypowiedz jako
ogolnofilozoficzna na temat wrednej natury kobiecej ?
(zdeklasowana ?) Herbatka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-04-15 08:44:42

Temat: Re: jak przyrządzić prawdziwe cordon bleu - szukam przepisu ???????
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Grazyna Sztandera <g...@w...pl> wrote:

> Mili wszystkowiedzący podajcie mi, o ile znacie przepis na prwdziwe codron
> bleu. Bardzo, ale to bardzo potzrebuje go.
> Z góry dziekuję i pozdrawiam
> Grażyna

Zatanawiam sie, co to ma byc wlasciwie "prawdziwe cordon bleu". Jak ta
potrawa wyglada wszyscy wiedza, zreszta Feliks podal przepis. Jednak
skad ona pochodzi i skad ta nazwa? Z potrawa to spotykalem sie jak
dotad jedynie w restauracjach udajacych eleganckie i w drugo- i
trzeciorzednych ksiazkach kucharskich. Nie znalazlem jej w zadnej z
dostepnych mi, miarodajnych, francuskich ksiazek kucharskich.
Jak wiadomo "cordon bleu" -- "niebieski sznurek" odnosi se ogolnie do
jedzenia przygotwanego wedlug najwyzszych wymogow sztuki kulinarnej i
przez wyjatkowych mistrzow kuchni, oraz do samych mistruow kuchni.
Okreslenie pochodzipodobno od niebieskiej wstazki noszonej przez
ekskluzywny zakon rycerski "L'ordre des Chevaliers du Saint-Esprit"
zalozony przez Henryka III, podobnej do wstazek ozdabiajacych fartuchy
kucharzy.
Osobiscie podejrzewam, ze potrawa ta, w koncu nic nadzwyczajego, jest
wymyslem jakiegos ambitnego, a pozbawionego talentu restauratora, ktory
nadal jej dodatkowo pretensjonalna nazwe, by wmowic klientom, ze jest to
najwyzsze osiagniecie kuchni oraz wyciagnac od nic pieniadze.
A moze sie myle? Moze to np. szwajcarskie? Czy ktos wie cos na ten
temat?

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-04-15 15:01:22

Temat: Re: jak przyrządzić prawdziwe cordon bleu -szukam przepisu ???????
Od: "Feliks" <f...@p...net> szukaj wiadomości tego autora



"Herbatka" <b...@d...com.pl> wrote in message
news:l_SJ4.1587$hK2.31899@news.tpnet.pl...
> Feliks wrote in message <8d7no1$2r86$1@newssvr04-int.news.prodigy.com>...
>
> >Hm..zeby to tak jeszcze ta KLASE mialy wszystkie panie.......
> >F.
>
>
> Teraz to ja mam sie poczuc urazona, czy potraktowac wypowiedz jako
> ogolnofilozoficzna na temat wrednej natury kobiecej ?
> (zdeklasowana ?) Herbatka
>
>Ta ,do ktorej to bylo, sama powinna sie domyslec...
Pozdrawiam
F.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-04-15 15:09:08

Temat: Re: jak przyrządzić prawdziwe cordon bleu -szukam przepisu ???????
Od: "Feliks" <f...@p...net> szukaj wiadomości tego autora



"Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> wrote in message
news:1e94kao.1v32srf13vfgnzN%wlos@tele.com.pl...
> Grazyna Sztandera <g...@w...pl> wrote:
>
> > Mili wszystkowiedzący podajcie mi, o ile znacie przepis na prwdziwe
codron
> > bleu. Bardzo, ale to bardzo potzrebuje go.
> > Z góry dziekuję i pozdrawiam
> > Grażyna
>
> Zatanawiam sie, co to ma byc wlasciwie "prawdziwe cordon bleu". Jak ta
> potrawa wyglada wszyscy wiedza, zreszta Feliks podal przepis. Jednak
> skad ona pochodzi i skad ta nazwa? Z potrawa to spotykalem sie jak
> dotad jedynie w restauracjach udajacych eleganckie i w drugo- i
> trzeciorzednych ksiazkach kucharskich. Nie znalazlem jej w zadnej z
> dostepnych mi, miarodajnych, francuskich ksiazek kucharskich.
> Jak wiadomo "cordon bleu" -- "niebieski sznurek" odnosi se ogolnie do
> jedzenia przygotwanego wedlug najwyzszych wymogow sztuki kulinarnej i
> przez wyjatkowych mistrzow kuchni, oraz do samych mistruow kuchni.
> Okreslenie pochodzipodobno od niebieskiej wstazki noszonej przez
> ekskluzywny zakon rycerski "L'ordre des Chevaliers du Saint-Esprit"
> zalozony przez Henryka III, podobnej do wstazek ozdabiajacych fartuchy
> kucharzy.
> Osobiscie podejrzewam, ze potrawa ta, w koncu nic nadzwyczajego, jest
> wymyslem jakiegos ambitnego, a pozbawionego talentu restauratora, ktory
> nadal jej dodatkowo pretensjonalna nazwe, by wmowic klientom, ze jest to
> najwyzsze osiagniecie kuchni oraz wyciagnac od nic pieniadze.
> A moze sie myle? Moze to np. szwajcarskie? Czy ktos wie cos na ten
> temat?
>
> Wladyslaw

widac jakis zmyslny restaurator nie mial co zrobic z resztkami szynki i
sera.....
F.
PS. kiedys w gospodzie GS na Mazurach jadlem kotlet schabowy nadziewany
serem...nazywal sie kotlet po tatrzansku i byl pycha. Watpie czy kucharka z
tej gospody czytala francuskie ksiazki, ale wiem, ze tez napewno nie miala
co zrobic z obeschnietym, pokrojonym w plasterki, serem lezacym w ladzie
chlodniczej na przekaske do gorzaly...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-04-15 18:04:34

Temat: OFFTOPIC, bylo: Re: jak przyrządzić prawdziwe
Od: "Michal R. Hoffmann" <m...@k...org.pl> szukaj wiadomości tego autora

Feliks wrote:
> "Herbatka" <b...@d...com.pl> wrote in message
> news:l_SJ4.1587$hK2.31899@news.tpnet.pl...
> > Feliks wrote in message <8d7no1$2r86$1@newssvr04-int.news.prodigy.com>...
> >
> > >Hm..zeby to tak jeszcze ta KLASE mialy wszystkie panie.......
> > >F.
> > Teraz to ja mam sie poczuc urazona, czy potraktowac wypowiedz jako
> > ogolnofilozoficzna na temat wrednej natury kobiecej ?
> > (zdeklasowana ?) Herbatka
> >Ta ,do ktorej to bylo, sama powinna sie domyslec...
> Pozdrawiam
> F.
hej, Feliks, nie zaperzaj sie tak bardzo :) Wiesz, nie kazdy ma obowiazek
czytac _co dziennie_ posty, mnie czasem zdarza sie czytac raz na kilka
dni. Wiec brak podziekowania moze oznaczac rownie dobrze, ze adresatka
jeszcze nie przeczytala przepisu :)

PS. prosze, wiecej luzu i tolerancji, swieta nadchodza, a tu coraz wiecej
klotni... :(

pozdrawiam,
--
misiek

*** IRC: nbrasil ICQ UIN: 3620591 | Michal R. Hoffmann ***
*** <mailto:misiek@knm.org.pl> | PO Box 41 ***
*** http://www.kki.net.pl/mis | 71-119 Szczecin 35 ***
*** -= member of: KNM, ZUKiH, HCKU =- | POLAND ***
----------- Money sometimes oils the wheel of justice -------------


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-04-15 19:07:25

Temat: Re: jak przyrządzić prawdziwe cordon bleu -szukam przepisu ???????
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Feliks <f...@p...net> wrote:


>
> widac jakis zmyslny restaurator nie mial co zrobic z resztkami szynki i
> sera.....

Otoz to. A jeszcze bardziej byl zmyslny, kiedy nazwal to "cordon bleu".


Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-04-15 21:29:41

Temat: Re: jak przyrządzić prawdziwe cordon bleu -szukam przepisu ???????
Od: "Danka" <j...@n...nl> szukaj wiadomości tego autora


Feliks <f...@p...net> schreef in berichtnieuws
8da0hl$abl6$...@n...news.prodigy.com...
>
>
>
> widac jakis zmyslny restaurator nie mial co zrobic z resztkami szynki i
> sera.....
> F.
> PS. kiedys w gospodzie GS na Mazurach jadlem kotlet schabowy nadziewany
> serem...nazywal sie kotlet po tatrzansku i byl pycha. Watpie czy kucharka
z
> tej gospody czytala francuskie ksiazki, ale wiem, ze tez napewno nie miala
> co zrobic z obeschnietym, pokrojonym w plasterki, serem lezacym w ladzie
> chlodniczej na przekaske do gorzaly...
>
> A schabowy z serem w srodku to dla mnie "szwajcar" czy tez kotlet po
szwajcarsku jak ktos woli. I twedlug mnie tez jest pycha!
Pozdrawiam,
Danka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-04-16 00:12:18

Temat: Re: jak przyrządzić prawdziwe cordon bleu -szukam przepisu ???????
Od: "Feliks" <f...@p...net> szukaj wiadomości tego autora



"Danka" <j...@n...nl> wrote in message
news:38f8df4b$0$13278@news2.zeelandnet.nl...
>
> Feliks <f...@p...net> schreef in berichtnieuws
> 8da0hl$abl6$...@n...news.prodigy.com...
> >
> >
> >
> > widac jakis zmyslny restaurator nie mial co zrobic z resztkami szynki i
> > sera.....
> > F.
> > PS. kiedys w gospodzie GS na Mazurach jadlem kotlet schabowy nadziewany
> > serem...nazywal sie kotlet po tatrzansku i byl pycha. Watpie czy
kucharka
> z
> > tej gospody czytala francuskie ksiazki, ale wiem, ze tez napewno nie
miala
> > co zrobic z obeschnietym, pokrojonym w plasterki, serem lezacym w ladzie
> > chlodniczej na przekaske do gorzaly...
> >
> > A schabowy z serem w srodku to dla mnie "szwajcar" czy tez kotlet po
> szwajcarsku jak ktos woli. I twedlug mnie tez jest pycha!
> Pozdrawiam,
> Danka
>
Trzeba tylko zrobic ostrym nozem naciecie czyli "kieszen" w grubym kotlecie
PRZED ROZBICIEM....
F.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-04-16 11:13:33

Temat: Re: jak przyrządzić prawdziwe cordon bleu -szukam przepisu ???????
Od: "Danka" <j...@n...nl> szukaj wiadomości tego autora


Feliks <f...@p...net> schreef in berichtnieuws
8db0c1$akc6$...@n...news.prodigy.com...
>

> > > A schabowy z serem w srodku to dla mnie "szwajcar" czy tez kotlet po
> > szwajcarsku jak ktos woli. I twedlug mnie tez jest pycha!
> > Pozdrawiam,
> > Danka
> >
> Trzeba tylko zrobic ostrym nozem naciecie czyli "kieszen" w grubym
kotlecie
> PRZED ROZBICIEM....
> F.
>
> Albo najpierw go rozbic, a potem zlozyc na pol z serkkiem w srodku.

Danka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Seler naciowy
Serwis Makaron proponuje... Spaghetti Podchmielonego...(..pija ka)...
grill
I'm back
Re: Poszukuje akcesoriow do grilowania

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »