| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-04-14 18:26:42
Temat: Re: jak przyrządzić prawdziwe cordon bleu -szukam przepisu ???????
"Herbatka" <b...@d...com.pl> wrote in message
news:LoJJ4.440$hK2.9416@news.tpnet.pl...
> Magdalena Bassett wrote in message <3...@w...net>...
> >
> >Kurcze, ale sie glupio porobilo. Nie klocmy sie juz o jedna glupkowata
> sprawe.
> >Proponuje kieliszek Merlot, ktorym sie chetnie podziele...
> >Kupilam go w Gelson's, bo w Ralphie nie maja porzadnego wina :))))))))
> >A Feliksa przepis na cordon bleu wyprobuje w weekend, bo mam babski
> wieczor u
> >mnie, wiec akurat cos nowego.
> >Magdalena
>
> Gdybym nosila, uchylilabym przed Toba kapelusza Magdaleno. To sie nazywa
> miec KLASE panowie zaperzeni !!!
> Herbatka
>
Hm..zeby to tak jeszcze ta KLASE mialy wszystkie panie.......
F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-04-15 05:20:17
Temat: Re: jak przyrządzić prawdziwe cordon bleu -szukam przepisu ???????Feliks wrote in message <8d7no1$2r86$1@newssvr04-int.news.prodigy.com>...
>Hm..zeby to tak jeszcze ta KLASE mialy wszystkie panie.......
>F.
Teraz to ja mam sie poczuc urazona, czy potraktowac wypowiedz jako
ogolnofilozoficzna na temat wrednej natury kobiecej ?
(zdeklasowana ?) Herbatka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-15 08:44:42
Temat: Re: jak przyrządzić prawdziwe cordon bleu - szukam przepisu ???????Grazyna Sztandera <g...@w...pl> wrote:
> Mili wszystkowiedzący podajcie mi, o ile znacie przepis na prwdziwe codron
> bleu. Bardzo, ale to bardzo potzrebuje go.
> Z góry dziekuję i pozdrawiam
> Grażyna
Zatanawiam sie, co to ma byc wlasciwie "prawdziwe cordon bleu". Jak ta
potrawa wyglada wszyscy wiedza, zreszta Feliks podal przepis. Jednak
skad ona pochodzi i skad ta nazwa? Z potrawa to spotykalem sie jak
dotad jedynie w restauracjach udajacych eleganckie i w drugo- i
trzeciorzednych ksiazkach kucharskich. Nie znalazlem jej w zadnej z
dostepnych mi, miarodajnych, francuskich ksiazek kucharskich.
Jak wiadomo "cordon bleu" -- "niebieski sznurek" odnosi se ogolnie do
jedzenia przygotwanego wedlug najwyzszych wymogow sztuki kulinarnej i
przez wyjatkowych mistrzow kuchni, oraz do samych mistruow kuchni.
Okreslenie pochodzipodobno od niebieskiej wstazki noszonej przez
ekskluzywny zakon rycerski "L'ordre des Chevaliers du Saint-Esprit"
zalozony przez Henryka III, podobnej do wstazek ozdabiajacych fartuchy
kucharzy.
Osobiscie podejrzewam, ze potrawa ta, w koncu nic nadzwyczajego, jest
wymyslem jakiegos ambitnego, a pozbawionego talentu restauratora, ktory
nadal jej dodatkowo pretensjonalna nazwe, by wmowic klientom, ze jest to
najwyzsze osiagniecie kuchni oraz wyciagnac od nic pieniadze.
A moze sie myle? Moze to np. szwajcarskie? Czy ktos wie cos na ten
temat?
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-15 15:01:22
Temat: Re: jak przyrządzić prawdziwe cordon bleu -szukam przepisu ???????
"Herbatka" <b...@d...com.pl> wrote in message
news:l_SJ4.1587$hK2.31899@news.tpnet.pl...
> Feliks wrote in message <8d7no1$2r86$1@newssvr04-int.news.prodigy.com>...
>
> >Hm..zeby to tak jeszcze ta KLASE mialy wszystkie panie.......
> >F.
>
>
> Teraz to ja mam sie poczuc urazona, czy potraktowac wypowiedz jako
> ogolnofilozoficzna na temat wrednej natury kobiecej ?
> (zdeklasowana ?) Herbatka
>
>Ta ,do ktorej to bylo, sama powinna sie domyslec...
Pozdrawiam
F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-15 15:09:08
Temat: Re: jak przyrządzić prawdziwe cordon bleu -szukam przepisu ???????
"Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> wrote in message
news:1e94kao.1v32srf13vfgnzN%wlos@tele.com.pl...
> Grazyna Sztandera <g...@w...pl> wrote:
>
> > Mili wszystkowiedzący podajcie mi, o ile znacie przepis na prwdziwe
codron
> > bleu. Bardzo, ale to bardzo potzrebuje go.
> > Z góry dziekuję i pozdrawiam
> > Grażyna
>
> Zatanawiam sie, co to ma byc wlasciwie "prawdziwe cordon bleu". Jak ta
> potrawa wyglada wszyscy wiedza, zreszta Feliks podal przepis. Jednak
> skad ona pochodzi i skad ta nazwa? Z potrawa to spotykalem sie jak
> dotad jedynie w restauracjach udajacych eleganckie i w drugo- i
> trzeciorzednych ksiazkach kucharskich. Nie znalazlem jej w zadnej z
> dostepnych mi, miarodajnych, francuskich ksiazek kucharskich.
> Jak wiadomo "cordon bleu" -- "niebieski sznurek" odnosi se ogolnie do
> jedzenia przygotwanego wedlug najwyzszych wymogow sztuki kulinarnej i
> przez wyjatkowych mistrzow kuchni, oraz do samych mistruow kuchni.
> Okreslenie pochodzipodobno od niebieskiej wstazki noszonej przez
> ekskluzywny zakon rycerski "L'ordre des Chevaliers du Saint-Esprit"
> zalozony przez Henryka III, podobnej do wstazek ozdabiajacych fartuchy
> kucharzy.
> Osobiscie podejrzewam, ze potrawa ta, w koncu nic nadzwyczajego, jest
> wymyslem jakiegos ambitnego, a pozbawionego talentu restauratora, ktory
> nadal jej dodatkowo pretensjonalna nazwe, by wmowic klientom, ze jest to
> najwyzsze osiagniecie kuchni oraz wyciagnac od nic pieniadze.
> A moze sie myle? Moze to np. szwajcarskie? Czy ktos wie cos na ten
> temat?
>
> Wladyslaw
widac jakis zmyslny restaurator nie mial co zrobic z resztkami szynki i
sera.....
F.
PS. kiedys w gospodzie GS na Mazurach jadlem kotlet schabowy nadziewany
serem...nazywal sie kotlet po tatrzansku i byl pycha. Watpie czy kucharka z
tej gospody czytala francuskie ksiazki, ale wiem, ze tez napewno nie miala
co zrobic z obeschnietym, pokrojonym w plasterki, serem lezacym w ladzie
chlodniczej na przekaske do gorzaly...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-15 18:04:34
Temat: OFFTOPIC, bylo: Re: jak przyrządzić prawdziweFeliks wrote:
> "Herbatka" <b...@d...com.pl> wrote in message
> news:l_SJ4.1587$hK2.31899@news.tpnet.pl...
> > Feliks wrote in message <8d7no1$2r86$1@newssvr04-int.news.prodigy.com>...
> >
> > >Hm..zeby to tak jeszcze ta KLASE mialy wszystkie panie.......
> > >F.
> > Teraz to ja mam sie poczuc urazona, czy potraktowac wypowiedz jako
> > ogolnofilozoficzna na temat wrednej natury kobiecej ?
> > (zdeklasowana ?) Herbatka
> >Ta ,do ktorej to bylo, sama powinna sie domyslec...
> Pozdrawiam
> F.
hej, Feliks, nie zaperzaj sie tak bardzo :) Wiesz, nie kazdy ma obowiazek
czytac _co dziennie_ posty, mnie czasem zdarza sie czytac raz na kilka
dni. Wiec brak podziekowania moze oznaczac rownie dobrze, ze adresatka
jeszcze nie przeczytala przepisu :)
PS. prosze, wiecej luzu i tolerancji, swieta nadchodza, a tu coraz wiecej
klotni... :(
pozdrawiam,
--
misiek
*** IRC: nbrasil ICQ UIN: 3620591 | Michal R. Hoffmann ***
*** <mailto:misiek@knm.org.pl> | PO Box 41 ***
*** http://www.kki.net.pl/mis | 71-119 Szczecin 35 ***
*** -= member of: KNM, ZUKiH, HCKU =- | POLAND ***
----------- Money sometimes oils the wheel of justice -------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-15 19:07:25
Temat: Re: jak przyrządzić prawdziwe cordon bleu -szukam przepisu ???????Feliks <f...@p...net> wrote:
>
> widac jakis zmyslny restaurator nie mial co zrobic z resztkami szynki i
> sera.....
Otoz to. A jeszcze bardziej byl zmyslny, kiedy nazwal to "cordon bleu".
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-15 21:29:41
Temat: Re: jak przyrządzić prawdziwe cordon bleu -szukam przepisu ???????
Feliks <f...@p...net> schreef in berichtnieuws
8da0hl$abl6$...@n...news.prodigy.com...
>
>
>
> widac jakis zmyslny restaurator nie mial co zrobic z resztkami szynki i
> sera.....
> F.
> PS. kiedys w gospodzie GS na Mazurach jadlem kotlet schabowy nadziewany
> serem...nazywal sie kotlet po tatrzansku i byl pycha. Watpie czy kucharka
z
> tej gospody czytala francuskie ksiazki, ale wiem, ze tez napewno nie miala
> co zrobic z obeschnietym, pokrojonym w plasterki, serem lezacym w ladzie
> chlodniczej na przekaske do gorzaly...
>
> A schabowy z serem w srodku to dla mnie "szwajcar" czy tez kotlet po
szwajcarsku jak ktos woli. I twedlug mnie tez jest pycha!
Pozdrawiam,
Danka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-16 00:12:18
Temat: Re: jak przyrządzić prawdziwe cordon bleu -szukam przepisu ???????
"Danka" <j...@n...nl> wrote in message
news:38f8df4b$0$13278@news2.zeelandnet.nl...
>
> Feliks <f...@p...net> schreef in berichtnieuws
> 8da0hl$abl6$...@n...news.prodigy.com...
> >
> >
> >
> > widac jakis zmyslny restaurator nie mial co zrobic z resztkami szynki i
> > sera.....
> > F.
> > PS. kiedys w gospodzie GS na Mazurach jadlem kotlet schabowy nadziewany
> > serem...nazywal sie kotlet po tatrzansku i byl pycha. Watpie czy
kucharka
> z
> > tej gospody czytala francuskie ksiazki, ale wiem, ze tez napewno nie
miala
> > co zrobic z obeschnietym, pokrojonym w plasterki, serem lezacym w ladzie
> > chlodniczej na przekaske do gorzaly...
> >
> > A schabowy z serem w srodku to dla mnie "szwajcar" czy tez kotlet po
> szwajcarsku jak ktos woli. I twedlug mnie tez jest pycha!
> Pozdrawiam,
> Danka
>
Trzeba tylko zrobic ostrym nozem naciecie czyli "kieszen" w grubym kotlecie
PRZED ROZBICIEM....
F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-16 11:13:33
Temat: Re: jak przyrządzić prawdziwe cordon bleu -szukam przepisu ???????
Feliks <f...@p...net> schreef in berichtnieuws
8db0c1$akc6$...@n...news.prodigy.com...
>
> > > A schabowy z serem w srodku to dla mnie "szwajcar" czy tez kotlet po
> > szwajcarsku jak ktos woli. I twedlug mnie tez jest pycha!
> > Pozdrawiam,
> > Danka
> >
> Trzeba tylko zrobic ostrym nozem naciecie czyli "kieszen" w grubym
kotlecie
> PRZED ROZBICIEM....
> F.
>
> Albo najpierw go rozbic, a potem zlozyc na pol z serkkiem w srodku.
Danka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |