Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!rzeszow.rmf.pl!orion
.cst.tpsa.pl!news.task.gda.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!diablo.the
planet.net!newsfeed.icl.net!newsfeed.icl.net!netnews.com!cpk-news-hub1.bbnplane
t.com!news.gtei.net!newscon04.news.prodigy.com!news-k12.news.prodigy.com!prodig
y.com!not-for-mail
From: "Feliks" <f...@p...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jak przyrządzić prawdziwe cordon bleu -szukam przepisu ???????
Date: Sat, 15 Apr 2000 08:09:08 -0700
Organization: Prodigy Internet http://www.prodigy.com
Lines: 43
Message-ID: <8da0hl$abl6$1@newssvr03-int.news.prodigy.com>
References: <8d472t$itr$1@sunsite.icm.edu.pl>
<1e94kao.1v32srf13vfgnzN%wlos@tele.com.pl>
NNTP-Posting-Host: lsana020-0337.splitrock.net
X-Trace: newssvr03-int.news.prodigy.com 955811189 4504157 63.255.23.83 (15 Apr 2000
15:06:29 GMT)
X-Complaints-To: a...@p...net
NNTP-Posting-Date: 15 Apr 2000 15:06:29 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.3825.400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-Mimeole: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.3825.400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:26947
Ukryj nagłówki
"Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> wrote in message
news:1e94kao.1v32srf13vfgnzN%wlos@tele.com.pl...
> Grazyna Sztandera <g...@w...pl> wrote:
>
> > Mili wszystkowiedzący podajcie mi, o ile znacie przepis na prwdziwe
codron
> > bleu. Bardzo, ale to bardzo potzrebuje go.
> > Z góry dziekuję i pozdrawiam
> > Grażyna
>
> Zatanawiam sie, co to ma byc wlasciwie "prawdziwe cordon bleu". Jak ta
> potrawa wyglada wszyscy wiedza, zreszta Feliks podal przepis. Jednak
> skad ona pochodzi i skad ta nazwa? Z potrawa to spotykalem sie jak
> dotad jedynie w restauracjach udajacych eleganckie i w drugo- i
> trzeciorzednych ksiazkach kucharskich. Nie znalazlem jej w zadnej z
> dostepnych mi, miarodajnych, francuskich ksiazek kucharskich.
> Jak wiadomo "cordon bleu" -- "niebieski sznurek" odnosi se ogolnie do
> jedzenia przygotwanego wedlug najwyzszych wymogow sztuki kulinarnej i
> przez wyjatkowych mistrzow kuchni, oraz do samych mistruow kuchni.
> Okreslenie pochodzipodobno od niebieskiej wstazki noszonej przez
> ekskluzywny zakon rycerski "L'ordre des Chevaliers du Saint-Esprit"
> zalozony przez Henryka III, podobnej do wstazek ozdabiajacych fartuchy
> kucharzy.
> Osobiscie podejrzewam, ze potrawa ta, w koncu nic nadzwyczajego, jest
> wymyslem jakiegos ambitnego, a pozbawionego talentu restauratora, ktory
> nadal jej dodatkowo pretensjonalna nazwe, by wmowic klientom, ze jest to
> najwyzsze osiagniecie kuchni oraz wyciagnac od nic pieniadze.
> A moze sie myle? Moze to np. szwajcarskie? Czy ktos wie cos na ten
> temat?
>
> Wladyslaw
widac jakis zmyslny restaurator nie mial co zrobic z resztkami szynki i
sera.....
F.
PS. kiedys w gospodzie GS na Mazurach jadlem kotlet schabowy nadziewany
serem...nazywal sie kotlet po tatrzansku i byl pycha. Watpie czy kucharka z
tej gospody czytala francuskie ksiazki, ale wiem, ze tez napewno nie miala
co zrobic z obeschnietym, pokrojonym w plasterki, serem lezacym w ladzie
chlodniczej na przekaske do gorzaly...
|