Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!orion.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jak przyrządzić prawdziwe cordon bleu - szukam przepisu ???????
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Message-ID: <1e94kao.1v32srf13vfgnzN%wlos@tele.com.pl>
References: <8d472t$itr$1@sunsite.icm.edu.pl>
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Organization: Telezynski i Syn
User-Agent: MacSOUP/2.4.2 (unregistered)
Lines: 28
Date: Sat, 15 Apr 2000 08:44:42 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.56.15
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 955788282 212.160.56.15 (Sat, 15 Apr 2000 10:44:42 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Sat, 15 Apr 2000 10:44:42 MET DST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:26943
Ukryj nagłówki
Grazyna Sztandera <g...@w...pl> wrote:
> Mili wszystkowiedzący podajcie mi, o ile znacie przepis na prwdziwe codron
> bleu. Bardzo, ale to bardzo potzrebuje go.
> Z góry dziekuję i pozdrawiam
> Grażyna
Zatanawiam sie, co to ma byc wlasciwie "prawdziwe cordon bleu". Jak ta
potrawa wyglada wszyscy wiedza, zreszta Feliks podal przepis. Jednak
skad ona pochodzi i skad ta nazwa? Z potrawa to spotykalem sie jak
dotad jedynie w restauracjach udajacych eleganckie i w drugo- i
trzeciorzednych ksiazkach kucharskich. Nie znalazlem jej w zadnej z
dostepnych mi, miarodajnych, francuskich ksiazek kucharskich.
Jak wiadomo "cordon bleu" -- "niebieski sznurek" odnosi se ogolnie do
jedzenia przygotwanego wedlug najwyzszych wymogow sztuki kulinarnej i
przez wyjatkowych mistrzow kuchni, oraz do samych mistruow kuchni.
Okreslenie pochodzipodobno od niebieskiej wstazki noszonej przez
ekskluzywny zakon rycerski "L'ordre des Chevaliers du Saint-Esprit"
zalozony przez Henryka III, podobnej do wstazek ozdabiajacych fartuchy
kucharzy.
Osobiscie podejrzewam, ze potrawa ta, w koncu nic nadzwyczajego, jest
wymyslem jakiegos ambitnego, a pozbawionego talentu restauratora, ktory
nadal jej dodatkowo pretensjonalna nazwe, by wmowic klientom, ze jest to
najwyzsze osiagniecie kuchni oraz wyciagnac od nic pieniadze.
A moze sie myle? Moze to np. szwajcarskie? Czy ktos wie cos na ten
temat?
Wladyslaw
|