Data: 2000-04-15 08:44:42
Temat: Re: jak przyrządzić prawdziwe cordon bleu - szukam przepisu ???????
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Grazyna Sztandera <g...@w...pl> wrote:
> Mili wszystkowiedzący podajcie mi, o ile znacie przepis na prwdziwe codron
> bleu. Bardzo, ale to bardzo potzrebuje go.
> Z góry dziekuję i pozdrawiam
> Grażyna
Zatanawiam sie, co to ma byc wlasciwie "prawdziwe cordon bleu". Jak ta
potrawa wyglada wszyscy wiedza, zreszta Feliks podal przepis. Jednak
skad ona pochodzi i skad ta nazwa? Z potrawa to spotykalem sie jak
dotad jedynie w restauracjach udajacych eleganckie i w drugo- i
trzeciorzednych ksiazkach kucharskich. Nie znalazlem jej w zadnej z
dostepnych mi, miarodajnych, francuskich ksiazek kucharskich.
Jak wiadomo "cordon bleu" -- "niebieski sznurek" odnosi se ogolnie do
jedzenia przygotwanego wedlug najwyzszych wymogow sztuki kulinarnej i
przez wyjatkowych mistrzow kuchni, oraz do samych mistruow kuchni.
Okreslenie pochodzipodobno od niebieskiej wstazki noszonej przez
ekskluzywny zakon rycerski "L'ordre des Chevaliers du Saint-Esprit"
zalozony przez Henryka III, podobnej do wstazek ozdabiajacych fartuchy
kucharzy.
Osobiscie podejrzewam, ze potrawa ta, w koncu nic nadzwyczajego, jest
wymyslem jakiegos ambitnego, a pozbawionego talentu restauratora, ktory
nadal jej dodatkowo pretensjonalna nazwe, by wmowic klientom, ze jest to
najwyzsze osiagniecie kuchni oraz wyciagnac od nic pieniadze.
A moze sie myle? Moze to np. szwajcarskie? Czy ktos wie cos na ten
temat?
Wladyslaw
|