« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2005-10-05 13:04:09
Temat: Re: jak ubić pianę z białekDnia 2005-10-05 14:45:39 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Theli* skreślił te oto słowa:
>> Chodzi pewnie o to, żeby miska się poddawała uderzeniom trzepaczki. Taka
>> ciężka i gruba micha jest zbyt bezwładna. Tak mi się wydaje, ale nie
>> jestem pewna. Wiem z doświadczenia, że w metalowej misce lepiej się
>> białka ubijają.
>
> Wg jakiejs szkoly gotowania dawno temu widzianej w tv bialka slabiej sie
> ubijaja, jesli dostanie sie do nich tluszcz, a metalowa miske latwiej
> domyc z tluszczu niz plastikowa.
A Nigella ostatnio dała antidotum na ewentualny tłuszcz w misce. Przed
ubijaniem przetrzec miske przekrojoną cytryną. I potem spokojnie ubijać
białka.
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org
*psy mają właścicieli, koty mają służących*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2005-10-05 13:07:25
Temat: Re: jak ubić pianę z białekLilla napisał(a):
> Nie wiem, czy to prawda, musialabym sama sprobowac.
>
Spróbuj. Białka jeśli raz klapną, to już nic z nich nie będzie. Jak ja
daję mężowi do ubicia białka, to zwykle mu się nie udają, bo co chwilę
się od nich odrywa albo robi to czytając książkę i czasem mu się
zapomina - wtedy piana nie jest taka jak powinna być. Ja zawsze błyskiem
ubijam białka i są sztywne.
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2005-10-05 13:48:31
Temat: Re: jak ubić pianę z białekmedea <e...@p...fm> writes:
> nie sprawdził. O wiele ważniejsze jest, żeby naczynie, w którym
> ubijasz, miało możliwie jak najcieńsze ścianki (np. jakaś blaszana
> miska). Aha, i nie staraj się ubić białek na sztywno mikserem, bo to
> się nie uda. Białka najlepiej ubijać zwykłą trzepaczką, i to jak
Przesądy jakieś. Ubijam zawsze mikserem w naczyniu plastikowym
stanowiącym komplet do miksera. Zawsze wychodzi. Wpadki miewaliśmy
tylko z kręceniem majonezu.
MJ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2005-10-05 14:11:50
Temat: Re: jak ubić pianę z białekMichal Jankowski napisał(a):
> Przesądy jakieś. Ubijam zawsze mikserem w naczyniu plastikowym
> stanowiącym komplet do miksera. Zawsze wychodzi. Wpadki miewaliśmy
> tylko z kręceniem majonezu.
No nie wiem, czy przesądy czy nie, mi w mikserze się nie ubijają tak,
żeby zrobić z nich bezy albo suflet. Zależy, co kto uważa za ubite na
sztywno białka.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2005-10-05 15:18:48
Temat: Re: jak ubić pianę z białek
> Tak jak piszą poprzednicy, najpierw ubij same białka a potem dodaj
> cukier i jeszcze ubijaj, masa się zrobi gęsta jak krem. Jeśli chodzi o
> dodawanie szczypty soli, to jest IMO przesąd, który u mnie się nigdy nie
> sprawdził. O wiele ważniejsze jest, żeby naczynie, w którym ubijasz,
> miało możliwie jak najcieńsze ścianki (np. jakaś blaszana miska). Aha, i
> nie staraj się ubić białek na sztywno mikserem, bo to się nie uda.
> Białka najlepiej ubijać zwykłą trzepaczką, i to jak najkrócej (tzn. nie
> wolno przerywać ubijania i po chiwli do nie go wracać, bo białka klapną
> i już nie dadzą się ubić).
>
> Pozdrawiam
> Ewa
Ja zawsze dodaję szczypte soli i ubijam w misce plasticzanej do miksera,
dodatkowo robie to mikserem i mi wychodza i to nawet sztywne...
dogma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2005-10-05 15:22:08
Temat: Re: jak ubić pianę z białek
>
> No nie wiem, czy przesądy czy nie, mi w mikserze się nie ubijają tak,
> żeby zrobić z nich bezy albo suflet. Zależy, co kto uważa za ubite na
> sztywno białka.
>
> Ewa
bialko na bezy zawsze ubijam tylko w mikserze i bezy wychodza pyszne...
dogma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2005-10-05 18:39:44
Temat: Re: jak ubić pianę z białekIn article <di035u$sj0$1@inews.gazeta.pl>,
BasiaBjk <b...@q...pl> wrote:
> Użytkownik Wladyslaw Los napisał:
>
> > O ile ma to być słodka piana.
>
> Nie czytałeś postu, na który odpowiadam, tylko mój? ;)
>
> >>ubiajając do skutku. Białka mają byc lodowate.
> >
> >
> > Pomyliło Ci się z ubijaniem śmietany.
>
> Nie, nie pomyliło mi się, ubijanie zimnej śmietanki nie wyklucza
> ubijania zimnych białek ;)
> Lepiej ubijają sie białka schłodzone. Oczywiście i takie w temp.
> pokojowej się ubiją, ale jesli ktoś jest mało doświadczony w tej
> materii, co wynika z pytania, łatwiej osiągnąć cel z zimnymi.
Było to dyskutowane tutaj:
<http://tinylink.com/?7YoLOIZtSJ>
Od tego czasu sprawdziłem też doświadczalnie, że nie ma specjalnej
różnicy w ubijaniu białek zimnych, czy ciepłych. Największy dla mnie
autorytet w tej kwestii Mme Saint-Ange nic nie pisze o temperaturze
białek. Trzy warunki ubicia dobrej piany wg. niej to absolutna czystość
białek, użycie właściwych narzędzi (stalowa odtłuszczona ubijaczka,
miedziana, niebielona odtłuszczona miska) i odpowiednia metoda pracy.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2005-10-05 18:54:26
Temat: Re: jak ubić pianę z białekIn article <14avr7p0byilc$.dlg@habeck.pl>,
Habeck Colibretto <h...@N...gazeta.pl> wrote:
k na sztywno mikserem, bo to się nie uda.
>
> Ja ubijam w plastikowej misce (ścianki "na oko" 1-1.5mm). Używam do tego
> miksera. Ubijają się na sztywno. Jajka z marketu. Cukier dosypywany
> sukcesywnie w trakcie ubijania (jak już białka się trochę ubijają). Zero
> soli. Zawsze wychodzi.
Podstawowa zasada -- dobrze ubita piana, to piana ubita na sztywno bez
dodatku cukru. (Jak inaczej zrobić np. suflet z camembert?) Trochę cukru
jest tylko dodatkiem do piany na słodko, dodaje się go pod koniec
ubijania.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2005-10-05 19:54:23
Temat: Re: jak ubić pianę z białekUżytkownik Lady Huncwot napisał:
> Bardzo dziękuję za wszystkie rady i sugestie.
> Ma nadzieję, że następna próba będzie udana.
Na pewno :)
Tyle tu gadania, a po prostu po kilku razach nabierzesz wprawy i bedą Ci
te białka stały sztywno, bez żadnych wymyślnych starań.
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2005-10-06 12:59:09
Temat: Re: jak ubić pianę z białekja ubijam najpierw piane z odrobina soli ,potem dodaje powoli cukier
Użytkownik "Lady Huncwot" <l...@g...pl> napisał w
wiadomości news:dhvu72$72o$1@inews.gazeta.pl...
> No właśnie - niby proste, ale czasem nie chce wyjść...
> Jak ubić pianę z 5 białek ze szklanką cukru (tak wymaga przepis na
> ciasto),
> żeby piana była sztywna?
> Mi wychodzi coś bardziej podobnego do zupy niż do piany :(
> Pozdrawiam,
> LH
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->
> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |