| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-10-04 18:19:00
Temat: od pigwy do sernika - "zajebistego". :)))Tropiąc slalomem po przepastnym archiwum prk pigwę i pigwowca, z racji ze
pan Mikołaj, znaczy sie listonosz, przytachał mi przesyłkę miłą i niezwykle
wonną, trafiłam na wzmiankę o owym właśnie: " serniku Misiczki zajebistym".
Niestety link do przepisu nie działa. Pewnie ze starości sie mu padło.
A ja bardzo proszem, ktokolwiek widział, ktokolwiek ma, bardzo proszem się z
Sową podzielić przepisem.
Bo tak mnie to zaintrygowało, że mi język ucieknie z chciwości. :-)
--
Edyta Czyż
>>Sowa<<
/// Jeśli czegoś obsesyjnie szukasz,
Twój umysł przefiltruje rzeczywistość w taki sposób,
że znajdziesz to wszędzie /// 3,14 ///
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-10-04 18:28:40
Temat: Re: od pigwy do sernika - "zajebistego". :)))
Użytkownik "Sowa" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:dhuh2k$5s9$1@inews.gazeta.pl...
> Bo tak mnie to zaintrygowało, że mi język ucieknie z chciwości. :-)
Przepis poniżej (jest też na mojej stronie www). Nie używaj tego określenia
na "z" bo Cię tu zaraz ktoś z grupy opierniczy ;) Była kiedyś już mała
afera o nazwę tego sernika na grupie :)))
A przy okazji - nie wiesz, czy gdzieś w sieci są przepisy Nigelli?
Sernik
Nie wiem, czy u Ciebie można kupić serek "Toska" w dużych, 450-gramowych
opakowaniach. Jeśli nie, to spróbuj zrobić sernik z sera trzykrotnie (co
najmniej) mielonego. Nadaje się też do tego ser Campiny w takim wielkim 900
gramowym pudle. W serze nie może być grudek, to musi być gładka masa, ale
odradzam serki homogenizowane.
Co do herbatników to polecam Leibnitza, te maślane. Z innych też robiłam,
ale nie było to już takie smaczne. Sernik wychodzi genialnie łatwo w
malakserze, inaczej nie próbowałam :))))
Składniki:
300 gramów herbatników
300 gramów masła ( kostka 200 gramowa + pół kostki)
900 gramów serka
3 jajka
3/4 szklanki cukru lub nawet tylko pół jak to lubi mało słodki
2 cukry waniliowe
SPÓD
Do malaksera wrzucam herbatniki i miksuję aż będą wyglądały jak piasek
:-))). Potem dodaję roztopione w garnuszku masło (200 gramów) . Miksuje
nadal, aż się ładnie wszystko wymiesza. Wykładam na spód tortownicy.
Ugniatam łyżką. Nie trzeba nawet wykładać formy pergaminem czy folią, chyba
że tak wolisz.
WIERZCH:
Do malaksera wrzucam ser i dodaję cukier normalny i waniliowy. Miksuję.
Dodaję masło (nie roztopione). Miksuję. Dodaję trzy żółtka
i miksuję. Dodaję trzy białka ubite na pianę i miksuję. Niektórzy nie
"wmiksowują" tej piany tylko mieszają delikatnie, ale według mnie, jest on
wtedy zbyt pulchny (wiem, że to dziwnie brzmi ;-) i bardzo się kruszy.
Masa jest dość "wodnista" , nie należy się tym przejmować.
Wylewam masę na spód herbatnikowy.Wsadzam na godzinę do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni C.
Sernik po wyciągnięciu z piekarnika moze sprawiać wrażenie nieupieczonego,
ale nie nalezy sie tym martwić, jeśli wierzch jest złocisty, wszystko
powinno być OK. Po godzinie wyciągam i ostrożnie wynoszę na balkon (zimą).
Latem trzeba najpierw ostudzić a potem wsadzić do lodówki na 6-8 godzin.
Nie należy się skusić wczesniej na "próbowanie", bo on jest niedobry na
ciepło. MUSI się te kilka godzin w lodówce chłodzić.
Najlepiej sernik upiec wieczorem i na całą noc włożyć do lodówki.
Można go zrobić bez spodu kruchego - też jest niezły.
Nie należy robić do niego polewy, bo to tylko pogarsza smak sernika, który
jest PYSZNYYYYYY, MNIAAAAAAAAAM. Podobny sernik podaja
w knajpie T.G.I. Fridays z polewą truskawkową . Ja czasem układam po
upieczeniu na wierzchu poprzecinane na pół truskawki. Też niezłe :-)
Należy trzymać sernik w lodówce, bo w ciepłym pomieszczeniu robi się
niesmaczny i ma tendencje do rozpływania się.
--
pozdrawiam, Lesława Ignaszewska - misiczka
"Kobiety rzadko wybaczają temu, kto forsuje okazję,
ale nigdy temu, kto pomija sposobność" Molier
http://leslawa-ignaszewska.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-10-04 18:30:19
Temat: Re: od pigwy do sernika - "zajebistego". :)))
Użytkownik "misiczka" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:dhuhm3$8sj$1@inews.gazeta.pl...
> A przy okazji - nie wiesz, czy gdzieś w sieci są przepisy Nigelli?
Po POLSKU! :)
--
pozdrawiam, Lesława Ignaszewska - misiczka
Na miłość nie ma lekarstwa - jeno pocałunek i uścisk, i leżeć razem.
Przywarłszy do siebie nagimi ciałami. (Longos )
http://leslawa-ignaszewska.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-10-04 18:39:17
Temat: Re: od pigwy do sernika - "zajebistego". :)))
Użytkownik "misiczka" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:dhuho0$997$1@inews.gazeta.pl...
>> A przy okazji - nie wiesz, czy gdzieś w sieci są przepisy Nigelli?
>
> Po POLSKU! :)
Ooo, Misiczk kochana, wielkie dzięki. wiedziałam ze gdzieś masz przepisy
na swoich stronach, ale nigdy nie widziałam tam słowa na z ;), to myślałam
że to cos innego. :)
Widziałam chyba Toskę, więc sobie poradzę.
Niestety nie wiem czy gdzieś są przepisy Nigelli po polsku, tez bym chciała
jakoś w komplecie, bo jestem leń i nie chce mi się wydłubywać pojedynczych z
googli.
BTW, a kiedy jest jej program w TV? Raz trafiłam przypadkiem i tyle.
--
Edyta Czyż
>>Sowa<<
/// Jeśli czegoś obsesyjnie szukasz,
Twój umysł przefiltruje rzeczywistość w taki sposób,
że znajdziesz to wszędzie /// 3,14 ///
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-10-04 18:47:43
Temat: Re: od pigwy do sernika - "zajebistego". :)))
Użytkownik "Sowa" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:dhui8m$c0l$1@inews.gazeta.pl...
> BTW, a kiedy jest jej program w TV? Raz trafiłam przypadkiem i tyle.
Tu masz ramówkę TVN STYLE http://tvnstyle.pl/
O ile dobrze pamiętam, robiłaś tę sałatę z surowymi jajkami i serem?
Napisz, czy czuć te jajka jak się to je? Bo najpierw się "napaliłam" na ten
przepis, ale jak potem myślałam o tych jajkach, to jakoś "nie teges" mi się
robiło ;)
A za mną chodzi tort bezowy z bitą śmietaną. O rany, jak o nim myślę, to
dostaję ślinotoku :)) Też Nigelli przepis. A ostatnio robiła ciasto z
mandarynek... Chyba zacznę zapisywać te przepisy i robić :)
--
pozdrawiam, Lesława Ignaszewska - misiczka
Życie to ciekawość. Jeśli nie jesteś ciekawy,
oznacza to, że leżysz w trumnie
http://leslawa-ignaszewska.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |