« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-10-05 07:09:22
Temat: jak ubić pianę z białekNo właśnie - niby proste, ale czasem nie chce wyjść...
Jak ubić pianę z 5 białek ze szklanką cukru (tak wymaga przepis na ciasto),
żeby piana była sztywna?
Mi wychodzi coś bardziej podobnego do zupy niż do piany :(
Pozdrawiam,
LH
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-10-05 07:12:23
Temat: Re: jak ubić pianę z białekUżytkownik Lady Huncwot napisał:
> No właśnie - niby proste, ale czasem nie chce wyjść...
> Jak ubić pianę z 5 białek ze szklanką cukru (tak wymaga przepis na ciasto),
> żeby piana była sztywna?
Zacznij ubijać same białka, jak zrobi się białe i zwiększy objętość,
dosypuj po trochę cukru, ubiajając do skutku. Białka mają byc lodowate.
Nie ma szans się nie udać :)
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-10-05 07:14:30
Temat: Re: jak ubić pianę z białek> Zacznij ubijać same białka, jak zrobi się białe i zwiększy objętość,
> dosypuj po trochę cukru, ubiajając do skutku. Białka mają byc lodowate.
> Nie ma szans się nie udać :)
No i naczynie suche i czyste. To, czym ubijasz też.
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-10-05 07:16:33
Temat: Re: jak ubić pianę z białekubij najpierw same jajka i dodaj szczypte soli ona je usztywni i powoli
dodawa cukier
Użytkownik "Lady Huncwot" <l...@g...pl> napisał w
wiadomości news:dhvu72$72o$1@inews.gazeta.pl...
> No właśnie - niby proste, ale czasem nie chce wyjść...
> Jak ubić pianę z 5 białek ze szklanką cukru (tak wymaga przepis na
ciasto),
> żeby piana była sztywna?
> Mi wychodzi coś bardziej podobnego do zupy niż do piany :(
> Pozdrawiam,
> LH
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->
http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-10-05 08:24:42
Temat: Re: jak ubić pianę z białekIn article <dhvucb$71d$1@inews.gazeta.pl>,
BasiaBjk <b...@q...pl> wrote:
> Użytkownik Lady Huncwot napisał:
>
> > No właśnie - niby proste, ale czasem nie chce wyjść...
> > Jak ubić pianę z 5 białek ze szklanką cukru (tak wymaga przepis na ciasto),
> > żeby piana była sztywna?
>
> Zacznij ubijać same białka, jak zrobi się białe i zwiększy objętość,
> dosypuj po trochę cukru,
O ile ma to być słodka piana.
> ubiajając do skutku. Białka mają byc lodowate.
Pomyliło Ci się z ubijaniem śmietany.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-10-05 08:34:12
Temat: Re: jak ubić pianę z białekUżytkownik Wladyslaw Los napisał:
> O ile ma to być słodka piana.
Nie czytałeś postu, na który odpowiadam, tylko mój? ;)
>>ubiajając do skutku. Białka mają byc lodowate.
>
>
> Pomyliło Ci się z ubijaniem śmietany.
Nie, nie pomyliło mi się, ubijanie zimnej śmietanki nie wyklucza
ubijania zimnych białek ;)
Lepiej ubijają sie białka schłodzone. Oczywiście i takie w temp.
pokojowej się ubiją, ale jesli ktoś jest mało doświadczony w tej
materii, co wynika z pytania, łatwiej osiągnąć cel z zimnymi.
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-10-05 08:36:59
Temat: Re: jak ubić pianę z białekIn article <dhvu72$72o$1@inews.gazeta.pl>,
"Lady Huncwot" <l...@g...pl> wrote:
> No właśnie - niby proste, ale czasem nie chce wyjść...
> Jak ubić pianę z 5 białek ze szklanką cukru (tak wymaga przepis na ciasto),
> żeby piana była sztywna?
> Mi wychodzi coś bardziej podobnego do zupy niż do piany :(
> Pozdrawiam,
Zajrzyj do wątków:
<http://tinylink.com/?pYqF1bEx9g>
<http://tinylink.com/?ErLqPRbmTk>
Tam znajdziesz trochę uwag na ten temat.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-10-05 11:20:28
Temat: Re: jak ubić pianę z białekLady Huncwot napisał(a):
> No właśnie - niby proste, ale czasem nie chce wyjść...
> Jak ubić pianę z 5 białek ze szklanką cukru (tak wymaga przepis na ciasto),
> żeby piana była sztywna?
> Mi wychodzi coś bardziej podobnego do zupy niż do piany :(
Tak jak piszą poprzednicy, najpierw ubij same białka a potem dodaj
cukier i jeszcze ubijaj, masa się zrobi gęsta jak krem. Jeśli chodzi o
dodawanie szczypty soli, to jest IMO przesąd, który u mnie się nigdy nie
sprawdził. O wiele ważniejsze jest, żeby naczynie, w którym ubijasz,
miało możliwie jak najcieńsze ścianki (np. jakaś blaszana miska). Aha, i
nie staraj się ubić białek na sztywno mikserem, bo to się nie uda.
Białka najlepiej ubijać zwykłą trzepaczką, i to jak najkrócej (tzn. nie
wolno przerywać ubijania i po chiwli do nie go wracać, bo białka klapną
i już nie dadzą się ubić).
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-10-05 11:43:40
Temat: Re: jak ubić pianę z białek
> No właśnie - niby proste, ale czasem nie chce wyjść...
> Jak ubić pianę z 5 białek ze szklanką cukru (tak wymaga przepis na
ciasto),
> żeby piana była sztywna?
> Mi wychodzi coś bardziej podobnego do zupy niż do piany :(
> Pozdrawiam,
> LH
>
No i uwazaj z oddzielaniem zółtek od białka. Wazne jest zeby nie było nawet
troche zółtka w białku.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-10-05 12:09:46
Temat: Re: jak ubić pianę z białekmedea <e...@p...fm> napisał(a):
> O wiele ważniejsze jest, żeby naczynie, w którym ubijasz,
> miało możliwie jak najcieńsze ścianki (np. jakaś blaszana miska).
O tym nie wiedziałam. Wczorajsza nieudana próba miała miejsce w szklanej
misce typu Arcoroc.
> Aha, i nie staraj się ubić białek na sztywno mikserem, bo to się nie uda.
> Białka najlepiej ubijać zwykłą trzepaczką
Ubicie mikserem nawet mi się kilka razy udało, więc mam już zupełny mętlik w
głowie :)
Dziękuję za wszystkie rady.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |