| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-02-27 09:28:05
Temat: jogurtCzy ktoś z Was zna sposób na jogurt robiony w domu?
Jeśli tak to jak go robicie; proporcje i tak dalej.
Z góry bardzo dziękuję.
Pozdrawiam Tomek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-02-27 09:32:06
Temat: Re: jogurtkiedys widzialam w jakims supermarkecie takie specjalne urzadzenie do
jogurtu,i prawde mowiac to zastanawialam sie czy mozna w nim zrobic jogurt
taki jak w sklepie
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-27 09:46:34
Temat: Re: jogurt
>Czy ktoś z Was zna sposób na jogurt robiony w domu?
>Jeśli tak to jak go robicie; proporcje i tak dalej.
>Z góry bardzo dziękuję.
>
>Pozdrawiam Tomek
>
Podgrzac mleko, albo doprowadzic doprawie wrzenia, schlodzic do
temperatury kwri, dodac naturalnego, zywego jiogurtu, odstaawic w
cieplawe miejsce, ale niena piec. i za 2 dni jogurt, jak zywy
Krysia
P.S. O czystosci przyrzadow chyba nie musze...>
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-27 09:56:33
Temat: Re: jogurtpotrzebne beda: 1 l mleka i opakowanie jogurtu naturalnego (najlepiej
sprawdza sie danon)
mleko gotujemy, studzimy, a kiedy bedzie mialo juz taka temperature, ze
spokojnie mozna bedzie wsadzic w nie na 10 sek palucha (ok. 40%, ma byc
cieple, ale nie parzyc) to dodajemy do niego jogurt wczesniej wymieszany ze
szklanka cieplego mleka. Mieszamy i odstawiamy w cieple miejsce. Najlepiej
na noc. Jak juz bedzie gotowy, to wstawiamy do lodowki, zeby bakterie sie
juz dalej nie rozmnazaly. Zeby zrobic jogurt po raz drugi, mozna wykorzystac
zaczyn - czyli nie zjadamy do konca naszego jogurtu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-27 09:59:27
Temat: Re: jogurt
tomek napisał(a):
> Czy ktoś z Was zna sposób na jogurt robiony w domu?
> Jeśli tak to jak go robicie; proporcje i tak dalej.
> Z góry bardzo dziękuję.
>
> Pozdrawiam Tomek
Przepis sprawdzony , ale z krzaczkami ;)
2l mleka 3,2%, 1/2szkl naturalnego jogurtu
Zagotowac mleko i schłodzić je do temperatury okoio 45C. Zmieszać
jogurt ze szklanką cieplego mleka i wlać z powrotem do garnka.
Wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić w ciepłe miejsce. Bakterie
jogurtowe potrzebują kilku godzin w cieple i spokoju, aby się rozmnożyć
i zamienić mleko w jogurt. Owinac garnek ręcznikiem i postawić kolo
zródla ciepla. Nie ruszać garnka.
Najlepiej jest ustawić garnek na noc. Gotowy jogurt trzymać w
lodówce, by nie skwaśniał. Jest dobry przez 4-5 dni.
Przepis zaczerpniety z jakies ksiazki wegetarianskie, ktora tak w ogole
to mozna sciagnac ze strony www.gazeta.pl ...
Smacznego
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-27 10:08:12
Temat: Re: jogurt
Maciej napisał(a):
> tomek napisał(a):
>
> > Czy ktoś z Was zna sposób na jogurt robiony w domu?
> > Jeśli tak to jak go robicie; proporcje i tak dalej.
> > Z góry bardzo dziękuję.
> >
> > Pozdrawiam Tomek
>
> Przepis sprawdzony , ale z krzaczkami ;)
> 2l mleka 3,2%, 1/2szkl naturalnego jogurtu
> Zagotowac mleko i schłodzić je do temperatury okoio 45C. Zmieszać
> jogurt ze szklanką cieplego mleka i wlać z powrotem do garnka.
> Wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić w ciepłe miejsce. Bakterie
> jogurtowe potrzebują kilku godzin w cieple i spokoju, aby się rozmnożyć
> i zamienić mleko w jogurt. Owinac garnek ręcznikiem i postawić kolo
> zródla ciepla. Nie ruszać garnka.
> Najlepiej jest ustawić garnek na noc. Gotowy jogurt trzymać w
> lodówce, by nie skwaśniał. Jest dobry przez 4-5 dni.
>
> Przepis zaczerpniety z jakies ksiazki wegetarianskie, ktora tak w ogole
> to mozna sciagnac ze strony www.gazeta.pl ...
> Smacznego
Ale synchronizacja! Nawet przepis ten sam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-27 10:17:13
Temat: Re: jogurt
Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:7lap7u4s0suar2ragb1js04bdg4treierd@4ax.com...
>
>
> >Czy ktoś z Was zna sposób na jogurt robiony w domu?
> >Jeśli tak to jak go robicie; proporcje i tak dalej.
> >Z góry bardzo dziękuję.
> >
> >Pozdrawiam Tomek
> >
> Podgrzac mleko, albo doprowadzic doprawie wrzenia, schlodzic do
> temperatury kwri, dodac naturalnego, zywego jiogurtu, odstaawic w
> cieplawe miejsce, ale niena piec. i za 2 dni jogurt,
A ja to caly ten roztwor do termosu na noc i rano jogurcik jak malowany
--
Deuter
d...@p...onet.pl
GG: 366894
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-27 11:58:01
Temat: Re: jogurtja tak robilem - wlalem do sloika i zakrecilem w gruby koc - po 2 dniach jogurt
gotowy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-27 15:42:04
Temat: Re: jogurt
"Andzia" <s...@p...onet.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:a5i94u$l5u$1@info.cyf-kr.edu.pl...
> kiedys widzialam w jakims supermarkecie takie specjalne urzadzenie do
> jogurtu,i prawde mowiac to zastanawialam sie czy mozna w nim zrobic jogurt
> taki jak w sklepie
>
Rzeczywiscie jest cos takiego. Czasem z szescioma pojemniczkami a czasem z
jednym wiekszym pojemnikiem. Cena od 15 EUR wzwyz. U mnie na wsi z powodzeniem
uzywano ale widocznie zbyt naturalnie smakowalo, bo juz mleko sasiad nie
podchodzi i kupuja z aromatem truskawkowym z trocin.
Irek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |