Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jogurt

Grupy

Szukaj w grupach

 

jogurt

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-02-27 09:28:05

Temat: jogurt
Od: "tomek" <t...@d...pg.gda.pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy ktoś z Was zna sposób na jogurt robiony w domu?
Jeśli tak to jak go robicie; proporcje i tak dalej.
Z góry bardzo dziękuję.

Pozdrawiam Tomek



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-02-27 09:32:06

Temat: Re: jogurt
Od: "Andzia" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

kiedys widzialam w jakims supermarkecie takie specjalne urzadzenie do
jogurtu,i prawde mowiac to zastanawialam sie czy mozna w nim zrobic jogurt
taki jak w sklepie
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-27 09:46:34

Temat: Re: jogurt
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora



>Czy ktoś z Was zna sposób na jogurt robiony w domu?
>Jeśli tak to jak go robicie; proporcje i tak dalej.
>Z góry bardzo dziękuję.
>
>Pozdrawiam Tomek
>
Podgrzac mleko, albo doprowadzic doprawie wrzenia, schlodzic do
temperatury kwri, dodac naturalnego, zywego jiogurtu, odstaawic w
cieplawe miejsce, ale niena piec. i za 2 dni jogurt, jak zywy

Krysia

P.S. O czystosci przyrzadow chyba nie musze...>

K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-27 09:56:33

Temat: Re: jogurt
Od: "Kinga" <n...@p...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

potrzebne beda: 1 l mleka i opakowanie jogurtu naturalnego (najlepiej
sprawdza sie danon)
mleko gotujemy, studzimy, a kiedy bedzie mialo juz taka temperature, ze
spokojnie mozna bedzie wsadzic w nie na 10 sek palucha (ok. 40%, ma byc
cieple, ale nie parzyc) to dodajemy do niego jogurt wczesniej wymieszany ze
szklanka cieplego mleka. Mieszamy i odstawiamy w cieple miejsce. Najlepiej
na noc. Jak juz bedzie gotowy, to wstawiamy do lodowki, zeby bakterie sie
juz dalej nie rozmnazaly. Zeby zrobic jogurt po raz drugi, mozna wykorzystac
zaczyn - czyli nie zjadamy do konca naszego jogurtu.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-27 09:59:27

Temat: Re: jogurt
Od: Maciej <b...@e...net.pl> szukaj wiadomości tego autora



tomek napisał(a):

> Czy ktoś z Was zna sposób na jogurt robiony w domu?
> Jeśli tak to jak go robicie; proporcje i tak dalej.
> Z góry bardzo dziękuję.
>
> Pozdrawiam Tomek

Przepis sprawdzony , ale z krzaczkami ;)
2l mleka 3,2%, 1/2szkl naturalnego jogurtu
Zagotowac mleko i schłodzić je do temperatury okoio 45C. Zmieszać
jogurt ze szklanką cieplego mleka i wlać z powrotem do garnka.
Wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić w ciepłe miejsce. Bakterie
jogurtowe potrzebują kilku godzin w cieple i spokoju, aby się rozmnożyć
i zamienić mleko w jogurt. Owinac garnek ręcznikiem i postawić kolo
zródla ciepla. Nie ruszać garnka.
Najlepiej jest ustawić garnek na noc. Gotowy jogurt trzymać w
lodówce, by nie skwaśniał. Jest dobry przez 4-5 dni.

Przepis zaczerpniety z jakies ksiazki wegetarianskie, ktora tak w ogole
to mozna sciagnac ze strony www.gazeta.pl ...
Smacznego

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-27 10:08:12

Temat: Re: jogurt
Od: Maciej <b...@e...net.pl> szukaj wiadomości tego autora



Maciej napisał(a):

> tomek napisał(a):
>
> > Czy ktoś z Was zna sposób na jogurt robiony w domu?
> > Jeśli tak to jak go robicie; proporcje i tak dalej.
> > Z góry bardzo dziękuję.
> >
> > Pozdrawiam Tomek
>
> Przepis sprawdzony , ale z krzaczkami ;)
> 2l mleka 3,2%, 1/2szkl naturalnego jogurtu
> Zagotowac mleko i schłodzić je do temperatury okoio 45C. Zmieszać
> jogurt ze szklanką cieplego mleka i wlać z powrotem do garnka.
> Wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić w ciepłe miejsce. Bakterie
> jogurtowe potrzebują kilku godzin w cieple i spokoju, aby się rozmnożyć
> i zamienić mleko w jogurt. Owinac garnek ręcznikiem i postawić kolo
> zródla ciepla. Nie ruszać garnka.
> Najlepiej jest ustawić garnek na noc. Gotowy jogurt trzymać w
> lodówce, by nie skwaśniał. Jest dobry przez 4-5 dni.
>
> Przepis zaczerpniety z jakies ksiazki wegetarianskie, ktora tak w ogole
> to mozna sciagnac ze strony www.gazeta.pl ...
> Smacznego

Ale synchronizacja! Nawet przepis ten sam

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-27 10:17:13

Temat: Re: jogurt
Od: "Deuter" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:7lap7u4s0suar2ragb1js04bdg4treierd@4ax.com...
>
>
> >Czy ktoś z Was zna sposób na jogurt robiony w domu?
> >Jeśli tak to jak go robicie; proporcje i tak dalej.
> >Z góry bardzo dziękuję.
> >
> >Pozdrawiam Tomek
> >
> Podgrzac mleko, albo doprowadzic doprawie wrzenia, schlodzic do
> temperatury kwri, dodac naturalnego, zywego jiogurtu, odstaawic w
> cieplawe miejsce, ale niena piec. i za 2 dni jogurt,

A ja to caly ten roztwor do termosu na noc i rano jogurcik jak malowany
--
Deuter
d...@p...onet.pl
GG: 366894


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-27 11:58:01

Temat: Re: jogurt
Od: kw <k...@a...wbc.lublin.pl.NOSPAM> szukaj wiadomości tego autora

ja tak robilem - wlalem do sloika i zakrecilem w gruby koc - po 2 dniach jogurt
gotowy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-27 15:42:04

Temat: Re: jogurt
Od: "Irek Zablocki" <i...@w...de> szukaj wiadomości tego autora


"Andzia" <s...@p...onet.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:a5i94u$l5u$1@info.cyf-kr.edu.pl...
> kiedys widzialam w jakims supermarkecie takie specjalne urzadzenie do
> jogurtu,i prawde mowiac to zastanawialam sie czy mozna w nim zrobic jogurt
> taki jak w sklepie
>
Rzeczywiscie jest cos takiego. Czasem z szescioma pojemniczkami a czasem z
jednym wiekszym pojemnikiem. Cena od 15 EUR wzwyz. U mnie na wsi z powodzeniem
uzywano ale widocznie zbyt naturalnie smakowalo, bo juz mleko sasiad nie
podchodzi i kupuja z aromatem truskawkowym z trocin.

Irek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

snikers.
[ogloszenie] Konkurs
koniec z kucharzeniem - OT
rogale marcinskie - OT?????
Ziemniaki inaczej

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »