« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-19 14:52:44
Temat: karkówkaw właśnie dostałam w prezencie kawał (bedzie tego ponad kilo) pieknej
świeżej karkówki (zwierz poległ wczoraj)i teraz pytanko co z tego zrobić. a
dodam iż owe miesko leży na balkonie natarte czosnkiem i majerankim.
poleccie coś dobrego tak by nakarmic 12 apostołów" co przyjadą w niedziele
na podwójne urodziny- moje ( a co pochwale sie) i mojego szkraba.
z góry dziekuje za wszelkie sugestie
--
aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-19 16:02:43
Temat: Re: karkówkaAneta wrote:
>
> w właśnie dostałam w prezencie kawał (bedzie tego ponad kilo) pieknej
> świeżej karkówki (zwierz poległ wczoraj)i teraz pytanko co z tego zrobić. a
> dodam iż owe miesko leży na balkonie natarte czosnkiem i majerankim.
> poleccie coś dobrego tak by nakarmic 12 apostołów" co przyjadą w niedziele
> na podwójne urodziny- moje ( a co pochwale sie) i mojego szkraba.
> z góry dziekuje za wszelkie sugestie
Pokroj na plastry, poloz na grilla (taka znaczy sie kratke, nie na
blache) w piekarniku, pod spod podloz blache z woda i piecz, az sie
tluszcz wytopi, ale jeszcze nie bedzie bardzo wysuszone.
Th.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-20 08:46:21
Temat: Re: karkówka======
Goloneczka w piwku, żeberka i jeszcze karczek. Czy Ty jesteś aniołem?
waldek
======
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-20 09:57:20
Temat: Re: karkówka
Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bphv0v$r3r$1@inews.gazeta.pl...
> ======
> Goloneczka w piwku, żeberka i jeszcze karczek. Czy Ty jesteś aniołem?
>
> waldek
> ======
no co prawda włosy blond, skrzydełka w lodówce ale aureoli jakoś nie widać
aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-20 21:56:50
Temat: Re: karkówkaUżytkownik Aneta napisał:
> w właśnie dostałam w prezencie kawał (bedzie tego ponad kilo) pieknej
> świeżej karkówki (zwierz poległ wczoraj)i teraz pytanko co z tego zrobić. a
> dodam iż owe miesko leży na balkonie natarte czosnkiem i majerankim.
> poleccie coś dobrego tak by nakarmic 12 apostołów" co przyjadą w niedziele
> na podwójne urodziny- moje ( a co pochwale sie) i mojego szkraba.
> z góry dziekuje za wszelkie sugestie
>
przyprawa kotani do wieprzowiny+ czosnek ( parę ząbków) + olej
wymieszać zostawić na 24 h w lodówce ( balkon odradzam)
rozgrzać piekarnik do 180 st ,mięsko obsmażyć ze wszystkich stron
wstawić w otwartym naczyniu do pieczenia na 1h po tym czasie nakryć i
piec jeszcze 35-40 min, wyłączyć piekarnik garnek zostawiając wewnątrz
na jeszcze 10 min
mięsko miękkie, soczyste, pachnące słowem pychotka
pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-13 20:41:59
Temat: Re: karkówka> przyprawa kotani do wieprzowiny+
no i po co się chemią pakować :)
lepiej samemu jakieś przyprawy i ziółka zamieszać
ja przyprawiam pieczony karczek solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem i
rozmarynem i... starczy
Przemysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-13 20:43:26
Temat: Re: karkówkaIn article <brftj2$5uf$1@atlantis.news.tpi.pl>, Przemyslaw
<p...@a...pl> wrote:
> > przyprawa kotani do wieprzowiny+
>
> no i po co się chemią pakować :)
> lepiej samemu jakieś przyprawy i ziółka zamieszać
> ja przyprawiam pieczony karczek solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem i
> rozmarynem i... starczy
Słabo powiedziane ;-)
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-01 15:20:42
Temat: Re: karkówkaAneta <a...@t...pl> wrote:
> w właśnie dostałam w prezencie kawał (bedzie tego ponad kilo) pieknej
> świeżej karkówki (zwierz poległ wczoraj)i teraz pytanko co z tego
> zrobić. a dodam iż owe miesko leży na balkonie natarte czosnkiem i
> majerankim. poleccie coś dobrego tak by nakarmic 12 apostołów" co
> przyjadą w niedziele na podwójne urodziny- moje ( a co pochwale sie) i
> mojego szkraba.
Weź potnij dosyć cienko, tłuczkiem utłucz i zamarynuj w czymść
delikatnie musztardowo-octowo-miodowym. Potem zrób na grillu, jeśli
możesz, jeśli nie, to na patelni grillowej (jeśli masz), a jeśli nie, to
już nie wiem.
Możesz też dobrą pieczeń w trybie standardowym wykonać: nasolić, natrzeć
czosnkiem. Obsmażyć na gorącej oliwie na rumiano ze wszystkich stron i
do piekarnika. Doskonałe mięso do takich prostych rzeczy.
[a]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |