« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-01 19:32:37
Temat: karpatkaCzy zna ktoś może przepis na karpatkę?
Próbowałem go znaleźć w Kuchni Polskiej ale niestety nie ma tam takiego
przepisu.
Nie wiem też jak przygotować krem do tego ciasta ale o ile sobie przypominam
jest to coś na bazie budyniu ale oczywiście mg się mylić.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-01 21:16:50
Temat: Re: karpatkaOj Jaro Jaro,a Google to nie łaska...? Chyba ze 100 przepisów tam znalazłam.
Zajrzyj-na pewno znajdziesz.
Pozdrawiam
Dysia
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-02 11:45:14
Temat: Re: karpatkadzięki
no tam to faktycznie nie zaglądałem :)
Użytkownik "Dysia_Te" <d...@o...pl> napisał w wiadomości
news:apur0f$de3$1@news2.tpi.pl...
> Oj Jaro Jaro,a Google to nie łaska...? Chyba ze 100 przepisów tam
znalazłam.
> Zajrzyj-na pewno znajdziesz.
> Pozdrawiam
> Dysia
>
>
>
>
> >
> >
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-11 10:39:44
Temat: Re: karpatka [P] (spóźniona)
Użytkownik "Jaro" <p...@p...onet.pl> napisał
w wiadomości news:apukt0$882$1@news.onet.pl...
> Czy zna ktoś może przepis na karpatkę?
Na pewno się spóźniłem, ale ... Na pewno się
przyda. Jak nie Tobie, to komuś innemu.
Przepis pochodzi z szuflady kuchennego stołu,
orientacyjnie z lat 80-tych
CIASTO: 1 szklankę wody zagotować z 1/4 kostki
margaryny, do wrzątku wsypać 1 szklankę mąki i
dokładnie wymieszać, gotować aż ciasto będzie
szkliste. Do przestudzonego ciasta wbić po jednym
4 jaja i dokładnie wymieszać. Podzielić na dwie
części. Rozsmarować na natłuszczonym papierze az
do zrumienienia 20-25 min. PRZEZ PIERWSZE 15 MINUT
NIE WOLNO ODKRYWAĆ PRODIŻA!!! Tak upiec obie
porcje ciasta.
MASA: 1/2 litra mleka, 2/3 szklanki cukru, 1
czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 2 lekko czubate
łyżki mąki pszennej, 1 kostka masła lub margaryny
(lepiej masła - zdrowsze),bakalie (opcja).
Obydwie mąki zmieszać z 1/2 szklanki mleka,
pozostałe mleko zagotować, wlać zawiesinę mąki z z
mlekiem do wrzącego mleka i jeszcze chwilę
gotować. Wystudzony budyń utrzeć z masłem do
uzyskania jednolitej masy. Dodać bakalie.
Posmarować kremem upieczone jeden płat ciasta,
przykryć drugim. Posypać cukrem-pudrem.
Smacznego
--
Rafał
GG #95230
===================
Nie jemy po to, aby żyć.
Żyjemy po to, aby jeść.
===================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |