Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kartofelki pseudo marcepanowe

Grupy

Szukaj w grupach

 

kartofelki pseudo marcepanowe

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-02-21 01:26:27

Temat: kartofelki pseudo marcepanowe
Od: Chesky <c...@N...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

chodzi o kartofelki ktore mozna czesto kupic
na slaskich odpustach..

dwa przepisy znalazlem,
1) migday+cukier i ucieranie...
2) woda+maslo, gotowanie, pozniej maka, pozniej jak wyzej.

tak sie zastanawiam czy cos z tego wyjdzie patrzac na punkt
drugi, jak ta masa sie pozniej zachowa (?)

czyli - chce uzyskac dokladnie takie same kartofelki
jak na odpustach - sugestie, przepisy, mile widziane

pozdro

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-02-21 06:58:05

Temat: Re: kartofelki pseudo marcepanowe
Od: "Barbara" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

> chodzi o kartofelki ktore mozna czesto kupic
> na slaskich odpustach..
> dwa przepisy znalazlem,
> 1) migday+cukier i ucieranie...
> 2) woda+maslo, gotowanie, pozniej maka, pozniej jak wyzej.
> tak sie zastanawiam czy cos z tego wyjdzie patrzac na punkt
> drugi, jak ta masa sie pozniej zachowa (?)
> czyli - chce uzyskac dokladnie takie same kartofelki
> jak na odpustach - sugestie, przepisy, mile widziane
> pozdro

Kiedys podawalam przepis wyszukany w sieci na marcepan.
Wklejam go jeszcze raz. Nie wyjda Ci jednak z tego kartofelki IDENTYCZNE z
tymi kupnymi, chyba, ze jestes w stanie tak idealnie zmielic migdaly.

250 g migdalów
50 g winiaku lub wódki
200 g cukru pudru
1,5-2 lyzek soku z cytryny
+ ewentualnie polewa czekoladowa
Migdaly sparzyc wrzatkiem, obrac, osuszyc, zemlec w maszynce do miesa o
drobnych otworach (2 razy).
Polaczyc migdaly z wódka i sokiem z cytryny. Wymieszac.
Dosypywac cukier puder i miesic jak ciasto do momentu uzyskania jednolitej
masy.
Przelozyc do rondla i podgrzewac (nie gotowac!) (musi rozpuscic sie cukier).
Wyjac na deseczke i formowac walek lub kulki (mokrymi rekami).
Jesli formujemy walek, to zawijamy go w mokra lniana sciereczke na 1 dzien.
Po uplywie tego czasu odwijamy i uformowany walek polewamy czekolada.
Jesli robimy kulki, to mozemy posypac je kakao lub cynamonem.

Pozdrawiam serdecznie.
Barbara.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

racuchy
Czy Chicken Premiere to rzeczywiście 100% piersi kurczaka?
dobra kawa !!
Silikonowe foremki do ciast... jak myślicie? Mam dylemat...
Placki kartoflane

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »