Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.icp.pl!news.icp.pl!not-for-
mail
From: "Barbara" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kartofelki pseudo marcepanowe
Date: Mon, 21 Feb 2005 07:58:05 +0100
Organization: ICP News Server
Lines: 36
Message-ID: <cvc0pt$v44$1@opal.icpnet.pl>
References: <cvbddt$pd$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: c123-212.icpnet.pl
X-Trace: opal.icpnet.pl 1108969085 31876 62.21.123.212 (21 Feb 2005 06:58:05 GMT)
X-Complaints-To: u...@o...icpnet.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 21 Feb 2005 06:58:05 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:232545
Ukryj nagłówki
> chodzi o kartofelki ktore mozna czesto kupic
> na slaskich odpustach..
> dwa przepisy znalazlem,
> 1) migday+cukier i ucieranie...
> 2) woda+maslo, gotowanie, pozniej maka, pozniej jak wyzej.
> tak sie zastanawiam czy cos z tego wyjdzie patrzac na punkt
> drugi, jak ta masa sie pozniej zachowa (?)
> czyli - chce uzyskac dokladnie takie same kartofelki
> jak na odpustach - sugestie, przepisy, mile widziane
> pozdro
Kiedys podawalam przepis wyszukany w sieci na marcepan.
Wklejam go jeszcze raz. Nie wyjda Ci jednak z tego kartofelki IDENTYCZNE z
tymi kupnymi, chyba, ze jestes w stanie tak idealnie zmielic migdaly.
250 g migdalów
50 g winiaku lub wódki
200 g cukru pudru
1,5-2 lyzek soku z cytryny
+ ewentualnie polewa czekoladowa
Migdaly sparzyc wrzatkiem, obrac, osuszyc, zemlec w maszynce do miesa o
drobnych otworach (2 razy).
Polaczyc migdaly z wódka i sokiem z cytryny. Wymieszac.
Dosypywac cukier puder i miesic jak ciasto do momentu uzyskania jednolitej
masy.
Przelozyc do rondla i podgrzewac (nie gotowac!) (musi rozpuscic sie cukier).
Wyjac na deseczke i formowac walek lub kulki (mokrymi rekami).
Jesli formujemy walek, to zawijamy go w mokra lniana sciereczke na 1 dzien.
Po uplywie tego czasu odwijamy i uformowany walek polewamy czekolada.
Jesli robimy kulki, to mozemy posypac je kakao lub cynamonem.
Pozdrawiam serdecznie.
Barbara.
|