| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-10-16 12:44:14
Temat: Re: kawaNiezbyt czesto, ale jak juz, to syropik o smaku cynamonowym. Jest troche
slodki, a nadaje fajny aromat. Czasem ma sie po prostu ochote na cos nieco
innego.
Pozdr.,
Danka
"Krystyna Chiger" <k...@m...ci.uw.edu.pl> schreef in bericht
news:39EAEFF3.9BCF864C@mercury.ci.uw.edu.pl...
> pablo napisal:
>
> > Ciekaw jestem jakich przypraw uzywacie do kawy. Ja stosuje kardamon i
> > cynamon. Ciekaw jestem czy mozna jeszcze cos innego?
>
> Imbir. I jeszce trochę cukru od razu do parzenia. Oczywiście mowimy o
> kawie
> w "tygielku"?
>
> Krycha
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-10-16 13:07:51
Temat: Re: kawaUżytkownik Danka <j...@z...nl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:39eaf822$0$3...@n...zeelandnet.nl...
...
> slodki, a nadaje fajny aromat. Czasem ma sie po prostu ochote na cos nieco
> innego.
Ja wtedy robie sobie kawe w innej filizance :)
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-16 15:30:34
Temat: Re: kawaDobre! Ale filizanka dla mnie za mala, im wiekszy i grubszy kubek, tym
lepiej mi kawusia smakuje.
Pozdr.,
Danka
"Jader" <j...@p...com.pl> schreef in bericht
news:8seukb$opm$1@flis.man.torun.pl...
> > Ja wtedy robie sobie kawe w innej filizance :)
>
> Jader
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-16 20:23:51
Temat: Re: kawa
"Danka" <j...@z...nl> wrote in message
news:39eb1f20$0$36636@news2.zeelandnet.nl...
> Dobre! Ale filizanka dla mnie za mala, im wiekszy i grubszy kubek, tym
> lepiej mi kawusia smakuje.
> Pozdr.,
> Danka
A ja, burżujka pijam kawę w filiżance Rosentala, białej ze złoceniami z
24-karatowego złota projektu Grace Kelli...Mikołaj mi podrzucił ostatniej
zimy pod choinkę:))))
Jola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-16 21:37:38
Temat: Re: kawa - dosc dlugiepablo wrote in message <8sasiv$n1q$2@news.tpi.pl>...
>Ciekaw jestem jakich przypraw uzywacie do kawy. Ja stosuje kardamon i
>cynamon. Ciekaw jestem czy mozna jeszcze cos innego?
To moze nie przyprawy sensu stricte, ale kolega - mistrz sztuki kucharskiej z Francji
(nie smiac sie - to jest powazna profesja, on pracuje uczac w szkolach gotowania i ma
_etat_ urzednika_ panstwowego_, zupelnie jakby w jakim ministerstwie pracowal) raz
mnie uraczyl kawa oto taka: mocny napar zrobiony w takiej fajnej kawiarce-dzbanku
(pyszna kawa wychodzi) nalany do duzej filizanki. W filizance na dnie lezaly sobie 3
kosteczki cukru brazowego (wazne) solidnie nasaczone likierem pomaranczowym Coinreau.
Na taka kawcie chlapnieto ladnego kleksa bitej smietany - zrobionej w domu ze
smietany, zadna tam chala w spreju. No i znalazlam sie w siodmym niebie....
I rowniez u niego pilam kawe, czarna, do ktorej dolano jakies pol kieliszka wloskiego
Crema di Mandorla - to jest taki mocno slodki, prawie gesty likier z migdalow.
Amaretto sie nie umywa.
I w ogole moi paryscy koledzy nie uzywaja bialego cukru. Kupuja wylacznie brazowy
(trzcinowy), ktory kosztuje tyle samo co bialy, za to wystepuje w x25 odmianach
(mielony, krysztal, gruby krysztal, brylki male, duze i malenkie, itp, itd....)
Ma to doskonaly wplyw na smak wszystkiego, co sie nim slodzi. Za cholere nie wiem,
czemu u nas musi byc tak drogi - ostatnio placilam 15 zet za pol kilo. Wrrr.
Pozdrawiam
--
Magdalena W.
=====================
"I just wanna live while I'm alive "
(Bon Jovi)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-16 21:59:08
Temat: Re: kawa
Użytkownik "ostry" <o...@e...com.pl> napisał w wiadomości
news:8seop1$mp8$1@flis.man.torun.pl...
> > Z mleczkiem - tłustym, ale nie śmietanką... i absolutnie pod żadnym
> pozorem
> > nie można dodawać zabielaczy...
>
> Tu mi się coś nie zgadza ?
> To dodajemy tego mleka czy nie dodajemy zabielaczy ?
>
Mleko to mleko, a zabielacz, to... hmm... nawet nie chcę się zastanawiać z
czego to jest zrobione...
Do kawy dolewam mleka - nie dosypuję proszków, na opakowaniu, których jest
napisane, że to do kawy... łeee
Pozdruffka
Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-17 03:31:51
Temat: Re: kawaA ja robie kawe po arabsku.
Do tego potrzebna jest bardzo dobrze zmielona kawa (nie rozpuszczalna
oczywiscie). Nie wiem jaka sprzedaja w Polsce ja tu kupuje albo arabska albo
turecka.
Do malego kubeczka sypie czubata lyzeczke kawy i zalewam zimna woda - porcja
na jedna filizanke. I mieszam na malym ogniu. Tak dlugo az zacznie sie
gotowac.
W pewnym momencie kawa ma taki efekt jak mleko - i.e. zaczyna sie podnosic
jak do wykipienia. Wtedy szybko wlewam do filizanki i jest pyszna, mocna
kawa arabska z pianka.
Opcjonalnie mozna sobie w czasie mieszania (ale przed zagotowaniem) dodac
cukru lub mleczka.
Pozdrawiam wszystkich i zycze smacznego
Zuza
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-17 07:26:59
Temat: Re: kawa
"pablo" <p...@p...fm> wrote in message
news:8sasiv$n1q$2@news.tpi.pl...
> Ciekaw jestem jakich przypraw uzywacie do kawy. Ja stosuje kardamon i
> cynamon. Ciekaw jestem czy mozna jeszcze cos innego?
>
> pablo
Kiedys zostalam poczestowana kawa energetyczna- serce walilo mi i mojej
kolezance jak mlot przez kilka godzin (moze dlatego ze normalnie pijam tylko
filizanke rozpuszczalnej).Wiecej nie probowalam- ale mam przepis, dla tych
co maja rano niskie cisnienie.
Zagotowujemy 1 szklanke wody w rondelku. Na wrzatek sypiemy w
kolejnosci(to wazne):1 lyzeczke kawy rozpuszczalnej,szczypte cynamonu,
lyzeczke miodu, szczypte imbiru. Ma jeszcze wrzec 2-3 minuty .
Jola
Ps:Wlascicielka przepisu pija ją codziennie rano, jako ze energetyczna-i jej
nic.Ja jej wiecej nie pilam:).Pozdrawiam.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-17 13:01:15
Temat: Re: kawa
ja to lubie sobie po obiedzie:
kawa lavazza z ekspresu ciesnieniowego, taka ze jest az gesta - nieduzo,
ot troszeczke w naparstku zwanym filizanka do espresso. a potem dolewam
sobie (w proporcji 1:1) wloskiej berbeluchy nazywanej grappa.
palce lizac - i stawia na nogi
budzik
pablo wrote:
> Ciekaw jestem jakich przypraw uzywacie do kawy. Ja stosuje kardamon i
> cynamon. Ciekaw jestem czy mozna jeszcze cos innego?
>
> pablo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-17 13:05:37
Temat: Re: kawa
----- Original Message -----
From: Maciej Budziński <b...@b...gnet.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Tuesday, October 17, 2000 3:01 PM
Subject: Re: kawa
>
> ja to lubie sobie po obiedzie:
> kawa lavazza z ekspresu ciesnieniowego, taka ze jest az gesta - nieduzo,
> ot troszeczke w naparstku zwanym filizanka do espresso. a potem dolewam
> sobie (w proporcji 1:1) wloskiej berbeluchy nazywanej grappa.
> palce lizac - i stawia na nogi
> Przepraszam, co masz na myśli mówiąc "berbelucha" ? Słyszałam już rózne
określenia na grappę, ale tego jeszcze nie i chciałabym sie dowiedzieć
czegoś o jego wartości konotacyjnej.
Dzięki za objaśnienia.
Agni
> budzik
>
> pablo wrote:
>
> > Ciekaw jestem jakich przypraw uzywacie do kawy. Ja stosuje kardamon i
> > cynamon. Ciekaw jestem czy mozna jeszcze cos innego?
> >
> > pablo
--
Archiwum grupy dyskusyjnej pl.rec.kuchnia
http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |