From: "Magdalena W." <z...@a...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <8sasiv$n1q$2@news.tpi.pl>
Subject: Re: kawa - dosc dlugie
Date: Mon, 16 Oct 2000 23:37:38 +0200
Lines: 33
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.3110.1
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3110.3
NNTP-Posting-Host: 10.20.83.3
X-Original-NNTP-Posting-Host: 10.20.83.3
Message-ID: <39eb74a5$1@news.astercity.net>
X-Trace: 16 Oct 2000 23:35:33 +0100, 10.20.83.3
XPident: Unknown
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.man.lodz.pl!news.nask.pl!news.tpi.pl!news.astercity.net!
10.20.83.3
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:35563
Ukryj nagłówki
pablo wrote in message <8sasiv$n1q$2@news.tpi.pl>...
>Ciekaw jestem jakich przypraw uzywacie do kawy. Ja stosuje kardamon i
>cynamon. Ciekaw jestem czy mozna jeszcze cos innego?
To moze nie przyprawy sensu stricte, ale kolega - mistrz sztuki kucharskiej z Francji
(nie smiac sie - to jest powazna profesja, on pracuje uczac w szkolach gotowania i ma
_etat_ urzednika_ panstwowego_, zupelnie jakby w jakim ministerstwie pracowal) raz
mnie uraczyl kawa oto taka: mocny napar zrobiony w takiej fajnej kawiarce-dzbanku
(pyszna kawa wychodzi) nalany do duzej filizanki. W filizance na dnie lezaly sobie 3
kosteczki cukru brazowego (wazne) solidnie nasaczone likierem pomaranczowym Coinreau.
Na taka kawcie chlapnieto ladnego kleksa bitej smietany - zrobionej w domu ze
smietany, zadna tam chala w spreju. No i znalazlam sie w siodmym niebie....
I rowniez u niego pilam kawe, czarna, do ktorej dolano jakies pol kieliszka wloskiego
Crema di Mandorla - to jest taki mocno slodki, prawie gesty likier z migdalow.
Amaretto sie nie umywa.
I w ogole moi paryscy koledzy nie uzywaja bialego cukru. Kupuja wylacznie brazowy
(trzcinowy), ktory kosztuje tyle samo co bialy, za to wystepuje w x25 odmianach
(mielony, krysztal, gruby krysztal, brylki male, duze i malenkie, itp, itd....)
Ma to doskonaly wplyw na smak wszystkiego, co sie nim slodzi. Za cholere nie wiem,
czemu u nas musi byc tak drogi - ostatnio placilam 15 zet za pol kilo. Wrrr.
Pozdrawiam
--
Magdalena W.
=====================
"I just wanna live while I'm alive "
(Bon Jovi)
|