Data: 2000-10-17 03:31:51
Temat: Re: kawa
Od: "Zuzaczek" <s...@e...net.ae>
Pokaż wszystkie nagłówki
A ja robie kawe po arabsku.
Do tego potrzebna jest bardzo dobrze zmielona kawa (nie rozpuszczalna
oczywiscie). Nie wiem jaka sprzedaja w Polsce ja tu kupuje albo arabska albo
turecka.
Do malego kubeczka sypie czubata lyzeczke kawy i zalewam zimna woda - porcja
na jedna filizanke. I mieszam na malym ogniu. Tak dlugo az zacznie sie
gotowac.
W pewnym momencie kawa ma taki efekt jak mleko - i.e. zaczyna sie podnosic
jak do wykipienia. Wtedy szybko wlewam do filizanki i jest pyszna, mocna
kawa arabska z pianka.
Opcjonalnie mozna sobie w czasie mieszania (ale przed zagotowaniem) dodac
cukru lub mleczka.
Pozdrawiam wszystkich i zycze smacznego
Zuza
|