Data: 2000-10-16 21:37:38
Temat: Re: kawa - dosc dlugie
Od: "Magdalena W." <z...@a...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
pablo wrote in message <8sasiv$n1q$2@news.tpi.pl>...
>Ciekaw jestem jakich przypraw uzywacie do kawy. Ja stosuje kardamon i
>cynamon. Ciekaw jestem czy mozna jeszcze cos innego?
To moze nie przyprawy sensu stricte, ale kolega - mistrz sztuki kucharskiej z Francji
(nie smiac sie - to jest powazna profesja, on pracuje uczac w szkolach gotowania i ma
_etat_ urzednika_ panstwowego_, zupelnie jakby w jakim ministerstwie pracowal) raz
mnie uraczyl kawa oto taka: mocny napar zrobiony w takiej fajnej kawiarce-dzbanku
(pyszna kawa wychodzi) nalany do duzej filizanki. W filizance na dnie lezaly sobie 3
kosteczki cukru brazowego (wazne) solidnie nasaczone likierem pomaranczowym Coinreau.
Na taka kawcie chlapnieto ladnego kleksa bitej smietany - zrobionej w domu ze
smietany, zadna tam chala w spreju. No i znalazlam sie w siodmym niebie....
I rowniez u niego pilam kawe, czarna, do ktorej dolano jakies pol kieliszka wloskiego
Crema di Mandorla - to jest taki mocno slodki, prawie gesty likier z migdalow.
Amaretto sie nie umywa.
I w ogole moi paryscy koledzy nie uzywaja bialego cukru. Kupuja wylacznie brazowy
(trzcinowy), ktory kosztuje tyle samo co bialy, za to wystepuje w x25 odmianach
(mielony, krysztal, gruby krysztal, brylki male, duze i malenkie, itp, itd....)
Ma to doskonaly wplyw na smak wszystkiego, co sie nim slodzi. Za cholere nie wiem,
czemu u nas musi byc tak drogi - ostatnio placilam 15 zet za pol kilo. Wrrr.
Pozdrawiam
--
Magdalena W.
=====================
"I just wanna live while I'm alive "
(Bon Jovi)
|