| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-10-17 13:10:02
Temat: Re: kawa----- Original Message -----
From: Maciej Budziński <b...@b...gnet.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Tuesday, October 17, 2000 3:01 PM
Subject: Re: kawa
>
> ja to lubie sobie po obiedzie:
> kawa lavazza z ekspresu ciesnieniowego, taka ze jest az gesta - nieduzo,
> ot troszeczke w naparstku zwanym filizanka do espresso. a potem dolewam
> sobie (w proporcji 1:1) wloskiej berbeluchy nazywanej grappa.
> palce lizac - i stawia na nogi
>
> budzik
Innymi słowy caffe corretto
Justy
--
Archiwum grupy dyskusyjnej pl.rec.kuchnia
http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-10-19 11:16:48
Temat: Re: kawaKrystyna Chiger napisał(a):
>
> Imbir. I jeszce trochę cukru od razu do parzenia. Oczywiście mowimy o
> kawie
> w "tygielku"?
A mozesz wyjasnic czym sie rozni kawa w tygielku od kawy w kubeczku?
Tez czasami dodaje nieco swiezego imbiru, ale moze cos trace zle ja
przyrzadzajac.
pozdrawiam
theli
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-19 14:24:50
Temat: Re: kawa - dosc dlugieZa cholere nie wiem, czemu u nas musi byc tak drogi - ostatnio placilam 15
zet za pol kilo. Wrrr.
Pozdrawiam
--
Magdalena W.
Gdzie??????????????? (najlepiej w Krakowie, ostatecznie w Warszawie)
GP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-24 12:14:51
Temat: Re: kawaTheli napisal:
> > Imbir. I jeszce trochę cukru od razu do parzenia. Oczywiście mowimy o
> > kawie
> > w "tygielku"?
> A mozesz wyjasnic czym sie rozni kawa w tygielku od kawy w kubeczku?
> Tez czasami dodaje nieco swiezego imbiru, ale moze cos trace zle ja
> przyrzadzajac.
Kawa w tygielku to podobno wschodni wymysł. Wszystkie składniki
wsypuje się do gotującej się w tygielku wody i chwilę gotuje. Ta w kubeczku
to, jak się domyślam, parzona w ekspresie a pita w kubeczku?
"Tygielkową" pije się w malutkich filiżankach - jest bardzo mocna.
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-25 08:09:05
Temat: Re: kawaKrystyna Chiger napisał(a):
> Kawa w tygielku to podobno wschodni wymysł. Wszystkie składniki
> wsypuje się do gotującej się w tygielku wody i chwilę gotuje.
> Ta w
> kubeczku
>
> to, jak się domyślam, parzona w ekspresie a pita w kubeczku?
Niezupelnie. Parzona w kubeczku i pita z tego samego kubeczka ;) Kiedys
dodawalam imbir do parzonej w expresie, tez miala ten aromat, ale troche
slabszy.
pozdrawiam,
Theli
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-01 16:40:14
Temat: Re: kawa
Użytkownik "Krystyna Chiger" <k...@m...ci.uw.edu.pl> napisał w wiadomości
news:39F57D3B.B0ED21F1@mercury.ci.uw.edu.pl...
> Theli napisal:
>
> > > Imbir. I jeszce trochę cukru od razu do parzenia. Oczywiście mowimy o
> > > kawie
> > > w "tygielku"?
> > A mozesz wyjasnic czym sie rozni kawa w tygielku od kawy w kubeczku?
> > Tez czasami dodaje nieco swiezego imbiru, ale moze cos trace zle ja
> > przyrzadzajac.
>
> Kawa w tygielku to podobno wschodni wymysł. Wszystkie składniki
> wsypuje się do gotującej się w tygielku wody i chwilę gotuje. Ta w
kubeczku
>
> to, jak się domyślam, parzona w ekspresie a pita w kubeczku?
> "Tygielkową" pije się w malutkich filiżankach - jest bardzo mocna.
Nie koniecznie, kawa z tygielka jest rzeczywiście mocna ale wylewając
ją w kubku nie masz fusów czyli nie zaśmiecasz sobie żołądka.
Do tygielka wlewasz zimną wodę i wsypujesz kawe. Podczas gotowania
Kawa zaczyna się pienić i wtedy należy dolać odrobinę zimnej wody. Piana
opada.
Tak ze trzy razy. Na końcu dodajesz cukier i wyłączasz gaz. Przelewasz do
kubka
i rozkoszujesz się niesamowitym smakiem.
Piernix życzy smacznego
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-03 09:52:27
Temat: Re: kawa
"dla wtajemniczonych Piernix" <k...@p...onet.pl> wrote in message
news:8tpf8t$r65$6@news.onet.pl...
> Kawa zaczyna się pienić i wtedy należy dolać odrobinę zimnej wody. Piana
> opada.
> Tak ze trzy razy. Na końcu dodajesz cukier i wyłączasz gaz. Przelewasz do
> kubka
> i rozkoszujesz się niesamowitym smakiem.
> Piernix życzy smacznego
Dla wtajemniczonych- Piernix z...Radomia:))))
Jola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-03 15:08:36
Temat: Re: kawa
Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:8tu1q6$f29$1@news.tpi.pl...
>
> "dla wtajemniczonych Piernix" <k...@p...onet.pl> wrote in message
> news:8tpf8t$r65$6@news.onet.pl...
> > Kawa zaczyna się pienić i wtedy należy dolać odrobinę zimnej wody. Piana
> > opada.
> > Tak ze trzy razy. Na końcu dodajesz cukier i wyłączasz gaz. Przelewasz
do
> > kubka
> > i rozkoszujesz się niesamowitym smakiem.
> > Piernix życzy smacznego
>
> Dla wtajemniczonych- Piernix z...Radomia:))))
No nie , ludzie, ja zwariuję , jestes następną osobą
która mnie poznaje, z przykrością muszę przyznać
że ja ciebie nie kojarzę :-(
A ta wtajemniczona jest do wycięcia tylko nie wiem jak
to zrobić >:-{
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |