Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kawa

Grupy

Szukaj w grupach

 

kawa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-10-17 13:10:02

Temat: Re: kawa
Od: j...@m...com.pl (justy) szukaj wiadomości tego autora

----- Original Message -----
From: Maciej Budziński <b...@b...gnet.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Tuesday, October 17, 2000 3:01 PM
Subject: Re: kawa


>
> ja to lubie sobie po obiedzie:
> kawa lavazza z ekspresu ciesnieniowego, taka ze jest az gesta - nieduzo,
> ot troszeczke w naparstku zwanym filizanka do espresso. a potem dolewam
> sobie (w proporcji 1:1) wloskiej berbeluchy nazywanej grappa.
> palce lizac - i stawia na nogi
>
> budzik

Innymi słowy caffe corretto
Justy

--
Archiwum grupy dyskusyjnej pl.rec.kuchnia
http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-10-19 11:16:48

Temat: Re: kawa
Od: Theli <t...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Krystyna Chiger napisał(a):
>

> Imbir. I jeszce trochę cukru od razu do parzenia. Oczywiście mowimy o
> kawie
> w "tygielku"?

A mozesz wyjasnic czym sie rozni kawa w tygielku od kawy w kubeczku?
Tez czasami dodaje nieco swiezego imbiru, ale moze cos trace zle ja
przyrzadzajac.

pozdrawiam
theli

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-10-19 14:24:50

Temat: Re: kawa - dosc dlugie
Od: "Grzegorz Pajak" <g...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora

Za cholere nie wiem, czemu u nas musi byc tak drogi - ostatnio placilam 15
zet za pol kilo. Wrrr.
Pozdrawiam
--
Magdalena W.


Gdzie??????????????? (najlepiej w Krakowie, ostatecznie w Warszawie)
GP


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-10-24 12:14:51

Temat: Re: kawa
Od: Krystyna Chiger <k...@m...ci.uw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Theli napisal:

> > Imbir. I jeszce trochę cukru od razu do parzenia. Oczywiście mowimy o
> > kawie
> > w "tygielku"?
> A mozesz wyjasnic czym sie rozni kawa w tygielku od kawy w kubeczku?
> Tez czasami dodaje nieco swiezego imbiru, ale moze cos trace zle ja
> przyrzadzajac.

Kawa w tygielku to podobno wschodni wymysł. Wszystkie składniki
wsypuje się do gotującej się w tygielku wody i chwilę gotuje. Ta w kubeczku

to, jak się domyślam, parzona w ekspresie a pita w kubeczku?
"Tygielkową" pije się w malutkich filiżankach - jest bardzo mocna.

Krycha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-10-25 08:09:05

Temat: Re: kawa
Od: Theli <t...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Krystyna Chiger napisał(a):

> Kawa w tygielku to podobno wschodni wymysł. Wszystkie składniki
> wsypuje się do gotującej się w tygielku wody i chwilę gotuje.
> Ta w
> kubeczku
>
> to, jak się domyślam, parzona w ekspresie a pita w kubeczku?
Niezupelnie. Parzona w kubeczku i pita z tego samego kubeczka ;) Kiedys
dodawalam imbir do parzonej w expresie, tez miala ten aromat, ale troche
slabszy.

pozdrawiam,
Theli

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-11-01 16:40:14

Temat: Re: kawa
Od: "dla wtajemniczonych Piernix" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Krystyna Chiger" <k...@m...ci.uw.edu.pl> napisał w wiadomości
news:39F57D3B.B0ED21F1@mercury.ci.uw.edu.pl...
> Theli napisal:
>
> > > Imbir. I jeszce trochę cukru od razu do parzenia. Oczywiście mowimy o
> > > kawie
> > > w "tygielku"?
> > A mozesz wyjasnic czym sie rozni kawa w tygielku od kawy w kubeczku?
> > Tez czasami dodaje nieco swiezego imbiru, ale moze cos trace zle ja
> > przyrzadzajac.
>
> Kawa w tygielku to podobno wschodni wymysł. Wszystkie składniki
> wsypuje się do gotującej się w tygielku wody i chwilę gotuje. Ta w
kubeczku
>
> to, jak się domyślam, parzona w ekspresie a pita w kubeczku?
> "Tygielkową" pije się w malutkich filiżankach - jest bardzo mocna.
Nie koniecznie, kawa z tygielka jest rzeczywiście mocna ale wylewając
ją w kubku nie masz fusów czyli nie zaśmiecasz sobie żołądka.
Do tygielka wlewasz zimną wodę i wsypujesz kawe. Podczas gotowania
Kawa zaczyna się pienić i wtedy należy dolać odrobinę zimnej wody. Piana
opada.
Tak ze trzy razy. Na końcu dodajesz cukier i wyłączasz gaz. Przelewasz do
kubka
i rozkoszujesz się niesamowitym smakiem.
Piernix życzy smacznego


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-11-03 09:52:27

Temat: Re: kawa
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"dla wtajemniczonych Piernix" <k...@p...onet.pl> wrote in message
news:8tpf8t$r65$6@news.onet.pl...
> Kawa zaczyna się pienić i wtedy należy dolać odrobinę zimnej wody. Piana
> opada.
> Tak ze trzy razy. Na końcu dodajesz cukier i wyłączasz gaz. Przelewasz do
> kubka
> i rozkoszujesz się niesamowitym smakiem.
> Piernix życzy smacznego

Dla wtajemniczonych- Piernix z...Radomia:))))

Jola


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-11-03 15:08:36

Temat: Re: kawa
Od: "dla wtajemniczonych Piernix" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:8tu1q6$f29$1@news.tpi.pl...
>
> "dla wtajemniczonych Piernix" <k...@p...onet.pl> wrote in message
> news:8tpf8t$r65$6@news.onet.pl...
> > Kawa zaczyna się pienić i wtedy należy dolać odrobinę zimnej wody. Piana
> > opada.
> > Tak ze trzy razy. Na końcu dodajesz cukier i wyłączasz gaz. Przelewasz
do
> > kubka
> > i rozkoszujesz się niesamowitym smakiem.
> > Piernix życzy smacznego
>
> Dla wtajemniczonych- Piernix z...Radomia:))))
No nie , ludzie, ja zwariuję , jestes następną osobą
która mnie poznaje, z przykrością muszę przyznać
że ja ciebie nie kojarzę :-(
A ta wtajemniczona jest do wycięcia tylko nie wiem jak
to zrobić >:-{


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

sol kuchenna
Kolacja...
Jamajka troche OT
Ciasteczka z platkow ryzowych
Archiwum.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »