Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!not-for-mail
From: "dla wtajemniczonych Piernix" <k...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kawa
Date: Wed, 1 Nov 2000 16:40:14 -0000
Organization: news.onet.pl
Lines: 29
Sender: [kaladon friko1.onet.pl]@pa251.radom.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <8tpf8t$r65$6@news.onet.pl>
References: <8sasiv$n1q$2@news.tpi.pl> <3...@m...ci.uw.edu.pl>
<3...@n...pl> <3...@m...ci.uw.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: pa251.radom.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 973095005 27845 212.160.34.251 (1 Nov 2000 16:10:05 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 1 Nov 2000 16:10:05 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:36505
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Krystyna Chiger" <k...@m...ci.uw.edu.pl> napisał w wiadomości
news:39F57D3B.B0ED21F1@mercury.ci.uw.edu.pl...
> Theli napisal:
>
> > > Imbir. I jeszce trochę cukru od razu do parzenia. Oczywiście mowimy o
> > > kawie
> > > w "tygielku"?
> > A mozesz wyjasnic czym sie rozni kawa w tygielku od kawy w kubeczku?
> > Tez czasami dodaje nieco swiezego imbiru, ale moze cos trace zle ja
> > przyrzadzajac.
>
> Kawa w tygielku to podobno wschodni wymysł. Wszystkie składniki
> wsypuje się do gotującej się w tygielku wody i chwilę gotuje. Ta w
kubeczku
>
> to, jak się domyślam, parzona w ekspresie a pita w kubeczku?
> "Tygielkową" pije się w malutkich filiżankach - jest bardzo mocna.
Nie koniecznie, kawa z tygielka jest rzeczywiście mocna ale wylewając
ją w kubku nie masz fusów czyli nie zaśmiecasz sobie żołądka.
Do tygielka wlewasz zimną wodę i wsypujesz kawe. Podczas gotowania
Kawa zaczyna się pienić i wtedy należy dolać odrobinę zimnej wody. Piana
opada.
Tak ze trzy razy. Na końcu dodajesz cukier i wyłączasz gaz. Przelewasz do
kubka
i rozkoszujesz się niesamowitym smakiem.
Piernix życzy smacznego
|