« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-06-21 07:11:25
Temat: kawowa bita smietana??Jadlam wczoraj kupny bo kupny, ale bardzo smaczny torcik z czekoladowym
biszkoptem, przelozony bita smietana o smaku kawowym. Zgaduje, jak to sie
robi, niech ktos mnie poprawi, jesli sie myle:
Smietana kremowka.
dwie lyzeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w małej ilości wody.
zelatyna
Kawe, jak przestygnie, wymieszac ze smietana i zelatyna rozpuszczona w
odrobinie wody i wszystko razem ubic.
Czy sie myle? A jesli tak, to czy zelatyna jest w ogole konieczna do tego i
czy kawe powinno sie dodawac przed ubiciem smietany czy w trakcie ubijania
po troche? Czy ktos robil kiedys cos takiego?
Pozdrawiam
Mapet
--
"Primum non stresere..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-06-21 07:30:27
Temat: Re: kawowa bita smietana??Mapet(ka) wrote:
>
> Smietana kremowka.
> dwie lyzeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w małej ilości wody.
> zelatyna
Dałabym kawę rozpuszczoną w małej ilości... śmietany :-).
> Kawe, jak przestygnie,
A po co dodawać do gorącej wody? Przecież na zimno też się rozpuści.
> A jesli tak, to czy zelatyna jest w ogole konieczna do tego
Jeśli ciacho będzie stało dłużej niż kilka godzin ;-) - dodałabym jakiś
utrwalacz: żelatynę albo śmietanfix. Czasami z braku obu ;-) dodaję
odrobinę "śnieżki".
> czy kawe powinno sie dodawac przed ubiciem smietany czy w trakcie ubijania
> po troche?
Ja dodaję pod koniec ubijania. Ale zanim śmietana robi się sztywna, by
masło nie wyszło.
--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: z...@p...onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-21 08:11:32
Temat: Re: kawowa bita smietana??O dzieki, dobra duszo. Zapytam sie jeszcze:
> Dałabym kawę rozpuszczoną w małej ilości... śmietany :-).
Takiej zwyklej smietany? Rozpusci sie? Czy w malej ilosci tej kremowki?
Aha, te zelatyne tez pod koniec ubijania?
Mapetka
--
"Primum non stresere..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-21 08:15:52
Temat: Re: kawowa bita smietana??>
> Smietana kremowka.
> dwie lyzeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w małej ilości wody.
> zelatyna
>
A ja bym dodała te dwie łyżeczki kawy do śmietanki, zamieszałabym i
ubiła.... mam wrażenie że się powinna rozpuścić, szczególnie taka która nie
jest w granulkach tylko w proszku... zresztą z granulek też można zrobić
proszek :))
pozdrawiam, Aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-21 08:26:46
Temat: Re: kawowa bita smietana??Mapet(ka) wrote:
>
> Takiej zwyklej smietany? Rozpusci sie? Czy w malej ilosci tej kremowki?
Do kremówki. Spróbuj. Na pewno się rozpuści :-).
> Aha, te zelatyne tez pod koniec ubijania?
Tak. Bałabym się, że jak dodam na początku te "specyfiki", to śmietana
tak ładnie się nie ubije.
--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: z...@p...onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-21 08:35:46
Temat: Re: kawowa bita smietana??Mapet(ka) wrote:
>
> Smietana kremowka.
> dwie lyzeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w małej ilości wody.
> zelatyna
A cukier? Dodałabym trochę cukru pudru. No chyba, że biszkopt będzie
dość słodki, to nie trzeba :-).
--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: z...@p...onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-21 09:20:37
Temat: Re: kawowa bita smietana?? bita smietana o smaku kawowym. Zgaduje, jak to sie
> robi, niech ktos mnie poprawi, jesli sie myle:
>
> Smietana kremowka.
> dwie lyzeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w małej ilości wody.
> zelatyna
>
> Kawe, jak przestygnie, wymieszac ze smietana i zelatyna rozpuszczona w
> odrobinie wody i wszystko razem ubic.
>
ja robie torcik kawowy
smietane 30% i w 1/4 szklanki chlodnej wody rozpuszczam kawe typu capuccino
o smaku waniliowym lub smietankowy tak aby ten roztwor by gesty o w trakcie
ubijania smietany dodaje ta gesta rozrobiona bez grudek kawe do smietany -
czasem dodaje FIX - ale sporadycznie - raczej wszytko sie trzyma i ma
odpowiednia gestosc bez dodatkow
potem nasaczam biszkopcik - mocno alkoholem :)))
acha czasem do tej kawowej bitej smitany wkrawam bakalie i czekolade!
smacznego kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-21 09:25:26
Temat: Re: kawowa bita smietana??kasia dostal wrote:
>
> ja robie torcik kawowy
>
> [ciach]
>
>
Wygląda zachęcająco :-). Chyba wypróbuję jak mama do mnie przyjedzie :-)))).
Tylko ten alkohol... Jak ja dziecku wytłumaczę, że nie może tego zjeść...
--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: z...@p...onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-21 10:14:25
Temat: Re: kawowa bita smietana??> smietane 30% i w 1/4 szklanki chlodnej wody rozpuszczam kawe typu
capuccino
> o smaku waniliowym lub smietankowy tak aby ten roztwor by gesty o w
trakcie
> ubijania smietany dodaje ta gesta rozrobiona bez grudek kawe do smietany -
> czasem dodaje FIX - ale sporadycznie - raczej wszytko sie trzyma i ma
> odpowiednia gestosc bez dodatkow
TAK!!!!!!!!
Bo torcik nazywal sie Capuccino!!!!!!!!!!!!!!!
O dzieki, nie wiedzialam, jak z tym capuccino. I w ogole wszystkim za
wskazowki dziekuje. O cukrze nie pisalam, no bo mi sie wydal oczywisty :)
Problemem byly inne skladniki :)
--
"Primum non stresere..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |