Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kiełbasa własnej roboty

Grupy

Szukaj w grupach

 

kiełbasa własnej roboty

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 5


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2008-02-05 14:27:31

Temat: kiełbasa własnej roboty
Od: "asik" <a...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam

Zastanawiam sie właśnie nad zrobieniem kiełbasy. Mam tylko wątpliwości co do
flaka. Gdzie można coś takiego kupić i czy może są jakieś inne możliwości
napchania mięsa oprócz flaka?

Pozdrawiam
Asik


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2008-02-05 14:41:02

Temat: Re: kiełbasa własnej roboty
Od: "Tomasz Murgrabia" <p...@m...eu> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "asik" <a...@t...pl> napisał w wiadomości
news:fo9s4k$638$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam
>
> Zastanawiam sie właśnie nad zrobieniem kiełbasy. Mam tylko wątpliwości co
> do flaka. Gdzie można coś takiego kupić i czy może są jakieś inne
> możliwości napchania mięsa oprócz flaka?
>
Flaki czyszczone widziałem ostatnio w Tesco nie zwracałęm uwagi czy grube
czy cienkie.
Równie dobrze możesz poszukać w lokalnych masarniach, lub ... :-/ na
targowisku od chłopa.

Jeżeli chodzi o jakieś syntetyki to nie mam pojęcia. :-(

Pozdrowienia
Tomek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2008-02-05 15:16:33

Temat: Re: kiełbasa własnej roboty
Od: Ikselka <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 5 Feb 2008 15:41:02 +0100, Tomasz Murgrabia napisał(a):

> Użytkownik "asik" <a...@t...pl> napisał w wiadomości
> news:fo9s4k$638$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Witam
>>
>> Zastanawiam sie właśnie nad zrobieniem kiełbasy. Mam tylko wątpliwości co
>> do flaka. Gdzie można coś takiego kupić i czy może są jakieś inne
>> możliwości napchania mięsa oprócz flaka?
>>
> Flaki czyszczone widziałem ostatnio w Tesco nie zwracałęm uwagi czy grube
> czy cienkie.
> Równie dobrze możesz poszukać w lokalnych masarniach, lub ... :-/ na
> targowisku od chłopa.
>
> Jeżeli chodzi o jakieś syntetyki to nie mam pojęcia. :-(
>
> Pozdrowienia
> Tomek

Nie należy kupować na targu "od chłopa", jeśli się nie ma praktyki - takie
jelita trzeba umieć przygotować, nie można ich użyć od razu, w stanie, w
jakim sa sprzedawane. Pewnym źródłem zaopatrzenia są sklepy z artykułami
masarskimi - trzeba kupić jelita(osłonki) naturalne kalibrowane oraz
peklosól lub saletrę do peklowania. jelita sprzedawane sa w dość małych
ilościach - po około 30 metrów. Do domowej kiełbasy trzeba kupić najcieńsze
jakie są. Są mocno zasolone, aby się nie psuły.
Potrzebną ilość przed napełnianiem wymoczyć w zimnej wodzie w ciągu kilku
godzin, przepłukać pod kranem(środek też) i wycisnąć wzdłuż, aby wytłoczyć
pozostałą wodę.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2008-02-05 21:03:49

Temat: Re: kiełbasa własnej roboty
Od: "asik" <a...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ikselka" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
news:1vpzjdvsydp5y.m4wgc1sely28$.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 5 Feb 2008 15:41:02 +0100, Tomasz Murgrabia napisał(a):
>
>> Użytkownik "asik" <a...@t...pl> napisał w wiadomości
>> news:fo9s4k$638$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>> Witam
>>>
>>> Zastanawiam sie właśnie nad zrobieniem kiełbasy. Mam tylko wątpliwości
>>> co
>>> do flaka. Gdzie można coś takiego kupić i czy może są jakieś inne
>>> możliwości napchania mięsa oprócz flaka?
>>>
>> Flaki czyszczone widziałem ostatnio w Tesco nie zwracałęm uwagi czy grube
>> czy cienkie.
>> Równie dobrze możesz poszukać w lokalnych masarniach, lub ... :-/ na
>> targowisku od chłopa.
>>
>> Jeżeli chodzi o jakieś syntetyki to nie mam pojęcia. :-(
>>
>> Pozdrowienia
>> Tomek
>
> Nie należy kupować na targu "od chłopa", jeśli się nie ma praktyki - takie
> jelita trzeba umieć przygotować, nie można ich użyć od razu, w stanie, w
> jakim sa sprzedawane. Pewnym źródłem zaopatrzenia są sklepy z artykułami
> masarskimi - trzeba kupić jelita(osłonki) naturalne kalibrowane oraz
> peklosól lub saletrę do peklowania. jelita sprzedawane sa w dość małych
> ilościach - po około 30 metrów. Do domowej kiełbasy trzeba kupić
> najcieńsze
> jakie są. Są mocno zasolone, aby się nie psuły.
> Potrzebną ilość przed napełnianiem wymoczyć w zimnej wodzie w ciągu kilku
> godzin, przepłukać pod kranem(środek też) i wycisnąć wzdłuż, aby wytłoczyć
> pozostałą wodę.

Dziękuję za odpowiedź. Na targu i tak bym nie kupowala. Nie mam przekonania
co do jakosci a przede wszystkim badan weterynaryjnych takiego miesa.

Pozdrawiam
Asik


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2008-02-06 08:30:15

Temat: Re: kiełbasa własnej roboty
Od: "d...@a...pl" <d...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=889

Kupowałem różne wysyłkowo i jestem bardzo zadowolony.

Pozdrawiam
Duży Miś

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Co myślicie o tym zakwasie?
KOLOROWE PISKLETA NA WIELKANOC
SARA, EWA I ...
Co z Kominka??
na dalekiej Ukrainie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »