Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!news.internetia.pl!ne
wsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kiełbasa własnej roboty
Date: Tue, 5 Feb 2008 16:16:33 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 31
Message-ID: <1vpzjdvsydp5y.m4wgc1sely28$.dlg@40tude.net>
References: <fo9s4k$638$1@nemesis.news.tpi.pl> <fo9ssd$7ud$1@nemesis.news.tpi.pl>
Reply-To: e...@o...pl
NNTP-Posting-Host: bln219.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1202224841 8906 83.28.207.219 (5 Feb 2008 15:20:41 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 5 Feb 2008 15:20:41 +0000 (UTC)
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:309647
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 5 Feb 2008 15:41:02 +0100, Tomasz Murgrabia napisał(a):
> Użytkownik "asik" <a...@t...pl> napisał w wiadomości
> news:fo9s4k$638$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Witam
>>
>> Zastanawiam sie właśnie nad zrobieniem kiełbasy. Mam tylko wątpliwości co
>> do flaka. Gdzie można coś takiego kupić i czy może są jakieś inne
>> możliwości napchania mięsa oprócz flaka?
>>
> Flaki czyszczone widziałem ostatnio w Tesco nie zwracałęm uwagi czy grube
> czy cienkie.
> Równie dobrze możesz poszukać w lokalnych masarniach, lub ... :-/ na
> targowisku od chłopa.
>
> Jeżeli chodzi o jakieś syntetyki to nie mam pojęcia. :-(
>
> Pozdrowienia
> Tomek
Nie należy kupować na targu "od chłopa", jeśli się nie ma praktyki - takie
jelita trzeba umieć przygotować, nie można ich użyć od razu, w stanie, w
jakim sa sprzedawane. Pewnym źródłem zaopatrzenia są sklepy z artykułami
masarskimi - trzeba kupić jelita(osłonki) naturalne kalibrowane oraz
peklosól lub saletrę do peklowania. jelita sprzedawane sa w dość małych
ilościach - po około 30 metrów. Do domowej kiełbasy trzeba kupić najcieńsze
jakie są. Są mocno zasolone, aby się nie psuły.
Potrzebną ilość przed napełnianiem wymoczyć w zimnej wodzie w ciągu kilku
godzin, przepłukać pod kranem(środek też) i wycisnąć wzdłuż, aby wytłoczyć
pozostałą wodę.
|