Data: 2008-02-05 21:03:49
Temat: Re: kiełbasa własnej roboty
Od: "asik" <a...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
news:1vpzjdvsydp5y.m4wgc1sely28$.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 5 Feb 2008 15:41:02 +0100, Tomasz Murgrabia napisał(a):
>
>> Użytkownik "asik" <a...@t...pl> napisał w wiadomości
>> news:fo9s4k$638$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>> Witam
>>>
>>> Zastanawiam sie właśnie nad zrobieniem kiełbasy. Mam tylko wątpliwości
>>> co
>>> do flaka. Gdzie można coś takiego kupić i czy może są jakieś inne
>>> możliwości napchania mięsa oprócz flaka?
>>>
>> Flaki czyszczone widziałem ostatnio w Tesco nie zwracałęm uwagi czy grube
>> czy cienkie.
>> Równie dobrze możesz poszukać w lokalnych masarniach, lub ... :-/ na
>> targowisku od chłopa.
>>
>> Jeżeli chodzi o jakieś syntetyki to nie mam pojęcia. :-(
>>
>> Pozdrowienia
>> Tomek
>
> Nie należy kupować na targu "od chłopa", jeśli się nie ma praktyki - takie
> jelita trzeba umieć przygotować, nie można ich użyć od razu, w stanie, w
> jakim sa sprzedawane. Pewnym źródłem zaopatrzenia są sklepy z artykułami
> masarskimi - trzeba kupić jelita(osłonki) naturalne kalibrowane oraz
> peklosól lub saletrę do peklowania. jelita sprzedawane sa w dość małych
> ilościach - po około 30 metrów. Do domowej kiełbasy trzeba kupić
> najcieńsze
> jakie są. Są mocno zasolone, aby się nie psuły.
> Potrzebną ilość przed napełnianiem wymoczyć w zimnej wodzie w ciągu kilku
> godzin, przepłukać pod kranem(środek też) i wycisnąć wzdłuż, aby wytłoczyć
> pozostałą wodę.
Dziękuję za odpowiedź. Na targu i tak bym nie kupowala. Nie mam przekonania
co do jakosci a przede wszystkim badan weterynaryjnych takiego miesa.
Pozdrawiam
Asik
|