« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-05-06 13:56:44
Temat: kielki z soi - jak?no wlasnie - jak?
nabylam wlasciwe ziarna ..
nigdy tego nie robilam, na opakowaniu poza zachwalaniem zdrowotnosci
kielkow - brak przepisu jak to nalezy zrobic..
naczyn specjlanych do kielkowania takze nie ma..
Poradzcie mi zatem.. jak ..
z gory dziekuje :)
Barbara
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-05-06 15:45:23
Temat: Re: kielki z soi - jak?Barbara napisał(a):
> no wlasnie - jak?
> nabylam wlasciwe ziarna ..
> nigdy tego nie robilam, na opakowaniu poza zachwalaniem zdrowotnosci
> kielkow - brak przepisu jak to nalezy zrobic..
Soi jeszcze nie robilam, ale do soczewicy, rzodkiewek, brokulow i paru
innych przepis jest taki:
Ziarna zalac w czystym sloiku na kilka godzin letnia, przegotowana woda.
Wode zlac, nasiona przeplukac, sloik nakryc gaza, obwiazac gumka.
Odstawic w cieple, nienaslonecznione miejsce. Przeplukiwac i zlewac
wode co najmniej dwa razy dziennie (nie zostawiac wody, zeby ziarna nie
zaplesnialy). Gotowe po 3-4 dniach.
> naczyn specjlanych do kielkowania takze nie ma..
Zwykly sloik wystarczy, ja robie w szklanej miseczce.
th
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-05-08 20:31:14
Temat: Re: kielki z soi - jak?---- Wiadomość oryginalna ----
Od: "Theli" p...@w...pl
| Barbara napisał(a):
| | no wlasnie - jak?
| | nabylam wlasciwe ziarna ..
| | nigdy tego nie robilam, na opakowaniu poza zachwalaniem zdrowotnosci
| | kielkow - brak przepisu jak to nalezy zrobic..
|
| Soi jeszcze nie robilam, ale do soczewicy, rzodkiewek, brokulow i paru
| innych przepis jest taki:
| Ziarna zalac w czystym sloiku na kilka godzin letnia, przegotowana woda.
| Wode zlac, nasiona przeplukac, sloik nakryc gaza, obwiazac gumka.
| Odstawic w cieple, nienaslonecznione miejsce. Przeplukiwac i zlewac
| wode co najmniej dwa razy dziennie (nie zostawiac wody, zeby ziarna nie
| zaplesnialy). Gotowe po 3-4 dniach.
|
| | naczyn specjlanych do kielkowania takze nie ma..
|
| Zwykly sloik wystarczy, ja robie w szklanej miseczce.
| th
Theli :)))
Melduje poslusznie, ze moja soja juz wypuscila kielki - maja teraz ok. 7 mm
..
Czy one maja pozostac biale, czy tez powinny byc bialo-zielone?
i - porownujac do kielkow z soczewicy - to jaka dlugosc powinny miec ?
oczywiscie orientacyjnie ..
No i - jesli mozesz - podaj sposoby ich podawania ...
Pozdrowka :)
Barbara
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-05-09 10:07:09
Temat: Re: kielki z soi - jak?Barbara napisał(a):
> Melduje poslusznie, ze moja soja juz wypuscila kielki - maja teraz ok. 7 mm
> ..
> Czy one maja pozostac biale, czy tez powinny byc bialo-zielone?
> i - porownujac do kielkow z soczewicy - to jaka dlugosc powinny miec ?
> oczywiscie orientacyjnie ..
Nie wiem, soi nie robilam, a pewnie bym juz podjadala.
> No i - jesli mozesz - podaj sposoby ich podawania ...
Imho kielki maja na tyle zdecydowany smak, ze nie trzeba ich z niczym
mieszca ani przyprawiac. Ja najczesciej wyjadam po prostu palcami z
miseczki albo klade na wierzch kanapki. Jesli do obiadu, to prosto na
talerz, ewentualnie z surowka na bazie salaty. Zadnych sosow
majonezowych czy jogurtowych, jesli juz, to pare kropli winegret.
th
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |