| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-08-15 20:48:44
Temat: kluseczki bawarskiewłaśnie oglądam jakiś film z Meg Rayan (mam nadzieje ze dobrze napisałam) i
tam facet mówi że jego specjalnością są "szpecle" czyli kluseczki bawarskie.
kto wie jak to to sie robi???
--
Aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-08-15 21:01:46
Temat: Re: kluseczki bawarskie
Użytkownik "Aneta" <a...@t...pl> napisał w wiadomości
news:bhjh06$1aak$1@foka.acn.pl...
> właśnie oglądam jakiś film z Meg Rayan (mam nadzieje ze dobrze napisałam)
i
> tam facet mówi że jego specjalnością są "szpecle" czyli kluseczki
bawarskie.
> kto wie jak to to sie robi???
>
> --
> Aneta
>
>
Też oglądam ;)
Niedawno Makłowicz robił szpecle. To jest właściwei to samo, co kluski
kładzione, tylko on dodawał do tego szczypiorku (do masy na ciasto przed ich
ugotowaniem) tak, że były potem zielone. Nie pamietam z czym to później
podawał, ale jak chcesz - mogę sprawdzić.
Pozdrawiam
K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-16 07:17:44
Temat: Re: kluseczki bawarskie
"Aneta" <a...@t...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:bhjh06$1aak$1@foka.acn.pl...
> właśnie oglądam jakiś film z Meg Rayan (mam nadzieje ze dobrze napisałam)
i
> tam facet mówi że jego specjalnością są "szpecle" czyli kluseczki
bawarskie.
> kto wie jak to to sie robi???
>
> --
> Aneta
Spatzle:
500g maki
6-7 jaj(zaleznie od wielkosci)
1 lyzeczka soli
Do miski wsypac make ,wbic jajaka ,wsypac sol i dokladnie wymieszac az masa
bedzie gladka i beda powstawac bable.Odstawic na 1/2 godz..Nastepnie z
deseczki porcjami odcinac cieniutko do gotujacej sie wody. Po wyjeciu mozna
w drugiej misce z goraca woda zrobic "kapiel", nie beda sklejone.
Wlasciwie podobne do naszych lanych klusek.
Podalam klasyczny przepis "szpecli", w Bawarii jadlam je z dziczyzna, pycha
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-16 07:23:28
Temat: Re: kluseczki bawarskie
>
> Spatzle:
> 500g maki
> 6-7 jaj(zaleznie od wielkosci)
> 1 lyzeczka soli
> Do miski wsypac make ,wbic jajaka ,wsypac sol i dokladnie wymieszac az
masa
> bedzie gladka i beda powstawac bable.Odstawic na 1/2 godz..Nastepnie z
> deseczki porcjami odcinac cieniutko do gotujacej sie wody.
Oczywiscie wode nalezy posolic!
> Ilona
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-16 07:30:06
Temat: Re: kluseczki bawarskie
Uzytkownik "I.P." <i...@g...de> napisal w wiadomosci
news:bhklqr$q8g$04$1@news.t-online.com...
> Spatzle:
> 500g maki
> 6-7 jaj(zaleznie od wielkosci)
> 1 lyzeczka soli
> Do miski wsypac make ,wbic jajaka ,wsypac sol i dokladnie wymieszac az
masa
> bedzie gladka i beda powstawac bable.Odstawic na 1/2 godz..Nastepnie z
> deseczki porcjami odcinac cieniutko do gotujacej sie wody. Po wyjeciu
mozna
> w drugiej misce z goraca woda zrobic "kapiel", nie beda sklejone.
> Wlasciwie podobne do naszych lanych klusek.
> Podalam klasyczny przepis "szpecli", w Bawarii jadlam je z dziczyzna,
pycha
> Ilona
hmm a myslalam ze je sie robi z piwkiem albo cos. bo mam piwko w domku i cos
bym na nim zrobila
aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-16 07:34:29
Temat: Re: kluseczki bawarskie
> > Podalam klasyczny przepis "szpecli", w Bawarii jadlam je z dziczyzna,
> pycha
> > Ilona
>
> hmm a myslalam ze je sie robi z piwkiem albo cos. bo mam piwko w domku i
cos
> bym na nim zrobila
> aneta
Spojrz na moje powyzsze zdanie, tam brakuje PIWO ;-))
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-16 07:53:06
Temat: Re: kluseczki bawarskie
>
> hmm a myslalam ze je sie robi z piwkiem albo cos. bo mam piwko w domku i
cos
> bym na nim zrobila
> aneta
A moze to Cie zainteresuje?
http://www.mniammniam.pl/p.php?p=219
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-18 18:05:17
Temat: Re: kluseczki bawarskie
Użytkownik "Krecia" <k...@p...fm> napisał w wiadomości
news:_Sb%a.62792$kc5.625459@news.chello.at...
> Niedawno Makłowicz robił szpecle. To jest właściwei to samo, co kluski
> kładzione, tylko on dodawał do tego szczypiorku (do masy na ciasto przed
ich
> ugotowaniem) tak, że były potem zielone. Nie pamietam z czym to później
> podawał, ale jak chcesz - mogę sprawdzić.
Ogladalam: cwierc kilo maki, szklanka wody gazowanej, 1 jajko, sol, peczek
szczypiorku. Robil, jak kladzione. Do tego kurki w smietanie.
Poziomka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-19 20:09:29
Temat: Re: kluseczki bawarskie
Uzytkownik "I.P." <i...@g...de> napisal w wiadomosci
news:bhknt5$4b7$06$1@news.t-online.com...
>
>
> >
> > hmm a myslalam ze je sie robi z piwkiem albo cos. bo mam piwko w domku i
> cos
> > bym na nim zrobila
> > aneta
>
> A moze to Cie zainteresuje?
>
> http://www.mniammniam.pl/p.php?p=219
>
> Ilona
Nie znam przepisu na spatzle, ale w Niemczech jadlem je zasmazane z kapusta
kwaszona.
Wyróznialy sie regularnym wrzecionowatym ksztaltem i raczej musialy byc
robione recznie, bo z deseczki do wody bylyby bardziej nieregularne.
Michal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-20 07:45:30
Temat: Re: kluseczki bawarskie
> Nie znam przepisu na spatzle, ale w Niemczech jadlem je zasmazane z kapusta
> kwaszona.
> Wyróznialy sie regularnym wrzecionowatym ksztaltem i raczej musialy byc
> robione recznie, bo z deseczki do wody bylyby bardziej nieregularne.
jak będziesz w Niemczech (najlepiej w Szwabii) jeszcze raz, to zajrzyj
do jakieś kuchni w knajpie jak będą Spatzle robić. Zdziwisz się trochę.
Wsio z deski i wychodzą jak z maszyny. No chyba, że to przemysłowe, ale
tam też "deskowo" idzie, tylko że automatycznie i w większym formacie.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |