| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-07-26 06:49:01
Temat: Re: Odp: kolduny raz jeszczeAgnieszka <A...@p...pl> wrote:
> > wo"owego posiekać na masę, posolić, popieprzyć ; dwie cebule oredniej
> > wielkooci pokrajać i w ma"ym rondelku pod pokryw' dusić wraz z ży"ami
> > i resztkami mięsa, podlewaj'c odrobin' bulionu, następnie ut"uc tę
> itd. itd.
> Niestety nie bylam w stanie tego przeczytac. Nie wiem jak u reszty, ale u
> mnie zamiast polskich znaków same robale. Pozdrawiam - Agnieszka
Uzywasz MS Outlook, zapewne w systemie Windows i to w polskiej wersji,
wiec powinnas przeczytac bez klopotow. Sprawdz ustawienia Outlooka. Inna
sprawa, ze Mariusz zakodowal to w ukladzie Windows, zamiast zalecanego w
internecie ISO-8859-2, a na dodatek zdaje mi sie, ze jego reader
wysylajac posty umieszcza informacje o kodowaniu ISO-8859-1, wiec
Outlook mogl tego nie przeczytac prawidlowo.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-08-09 19:21:11
Temat: Zrazy zawijane (bylo: Re: kolduny raz jeszcze)Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> wrote:
> iziak <i...@p...wp.pl> wrote:
>
> > Witam!
> > W zeszlym tygodniu toczyla sie tu mala dyskusja nt. koldunow, kartaczow,
> > itp. Udalo mi sie zdobyc przepis na kolduny takie, jak to sie drzewiej
> > na Litwie serwowalo, mocium panie :-)) Zainteresowanych zapraszam na
> > moja strone.
> > Pozdrawiam,
> > Iza
>
> Oczywiscie ja sie przyczepie. O ile wiem, niezbednym dodatkiem do
> dawnych koldunow litewskich byl wolowy loj nerkowy, lub jeszcze lepiej
> szpik wolowy, w sporej ilosci (1/3
> miesa). Tluszcz ten roztopiony podcas gotowania wypelnial koldun i
> rozplywal sie w ustach po przegryzieniu tegoz. Masla uzywalo sie
> najwyzej do
> polania koldunow na talerzu.
>
Myslicie, ze wiecie jak sie robi zrazy zawijane po polsku? Z boczkiem,
kwasnym ogorkiem etc? Otoz nie. Jak sprawdzam stare przepisy, to
znajduje tam farsz do zrazow skladajacy sie glownie z tartej bulki i
jajek, a w najadawniejszych przepisach z duzym dodatkiem, wlasnie, loju
nerkowego. Wyglada na to, ze takze zrazy puszczaly tluszcz przy
nagryzieniu. (Cos jak obecnie kotlet de volaille ?!)
--
Wladyslaw Los
mailto:w...@t...com.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-08-12 20:56:16
Temat: Odp: Zrazy zawijane (bylo: Re: kolduny raz jeszcze)Wladyslawie,
Niezmiernie sie ciesze ze wciaz jestes na liscie. Jednego pojac nie moge -
czemu nie napiszesz jakiegos dziela kulinarnego - z Twoja wiedza bylby to
bestseller (przynajmniej w nasyzm gronie :))
MM
Użytkownik Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:1ef47z0.1onfvh91azwi8oN%w...@t...com.pl...
> Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> wrote:
>
> > iziak <i...@p...wp.pl> wrote:
> >
> > > Witam!
> > > W zeszlym tygodniu toczyla sie tu mala dyskusja nt. koldunow,
kartaczow,
> > > itp. Udalo mi sie zdobyc przepis na kolduny takie, jak to sie drzewiej
> > > na Litwie serwowalo, mocium panie :-)) Zainteresowanych zapraszam na
> > > moja strone.
> > > Pozdrawiam,
> > > Iza
> >
> > Oczywiscie ja sie przyczepie. O ile wiem, niezbednym dodatkiem do
> > dawnych koldunow litewskich byl wolowy loj nerkowy, lub jeszcze lepiej
> > szpik wolowy, w sporej ilosci (1/3
> > miesa). Tluszcz ten roztopiony podcas gotowania wypelnial koldun i
> > rozplywal sie w ustach po przegryzieniu tegoz. Masla uzywalo sie
> > najwyzej do
> > polania koldunow na talerzu.
> >
>
> Myslicie, ze wiecie jak sie robi zrazy zawijane po polsku? Z boczkiem,
> kwasnym ogorkiem etc? Otoz nie. Jak sprawdzam stare przepisy, to
> znajduje tam farsz do zrazow skladajacy sie glownie z tartej bulki i
> jajek, a w najadawniejszych przepisach z duzym dodatkiem, wlasnie, loju
> nerkowego. Wyglada na to, ze takze zrazy puszczaly tluszcz przy
> nagryzieniu. (Cos jak obecnie kotlet de volaille ?!)
>
> --
> Wladyslaw Los
> mailto:w...@t...com.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-08-12 22:22:12
Temat: Re: Zrazy zawijane (bylo: Re: kolduny raz jeszcze)> Jednego pojac nie moge -
> czemu nie napiszesz jakiegos dziela kulinarnego - z Twoja wiedza bylby to
> bestseller (przynajmniej w nasyzm gronie :))
>
Zgadzam sie z przdmowca i proponuje : "przejdzmy od slow do czynow"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |