Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kolduny raz jeszcze

Grupy

Szukaj w grupach

 

kolduny raz jeszcze

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-07-26 06:49:01

Temat: Re: Odp: kolduny raz jeszcze
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Agnieszka <A...@p...pl> wrote:


> > wo"owego posiekać na masę, posolić, popieprzyć ; dwie cebule oredniej
> > wielkooci pokrajać i w ma"ym rondelku pod pokryw' dusić wraz z ży"ami
> > i resztkami mięsa, podlewaj'c odrobin' bulionu, następnie ut"uc tę
> itd. itd.
> Niestety nie bylam w stanie tego przeczytac. Nie wiem jak u reszty, ale u
> mnie zamiast polskich znaków same robale. Pozdrawiam - Agnieszka

Uzywasz MS Outlook, zapewne w systemie Windows i to w polskiej wersji,
wiec powinnas przeczytac bez klopotow. Sprawdz ustawienia Outlooka. Inna
sprawa, ze Mariusz zakodowal to w ukladzie Windows, zamiast zalecanego w
internecie ISO-8859-2, a na dodatek zdaje mi sie, ze jego reader
wysylajac posty umieszcza informacje o kodowaniu ISO-8859-1, wiec
Outlook mogl tego nie przeczytac prawidlowo.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-08-09 19:21:11

Temat: Zrazy zawijane (bylo: Re: kolduny raz jeszcze)
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> wrote:

> iziak <i...@p...wp.pl> wrote:
>
> > Witam!
> > W zeszlym tygodniu toczyla sie tu mala dyskusja nt. koldunow, kartaczow,
> > itp. Udalo mi sie zdobyc przepis na kolduny takie, jak to sie drzewiej
> > na Litwie serwowalo, mocium panie :-)) Zainteresowanych zapraszam na
> > moja strone.
> > Pozdrawiam,
> > Iza
>
> Oczywiscie ja sie przyczepie. O ile wiem, niezbednym dodatkiem do
> dawnych koldunow litewskich byl wolowy loj nerkowy, lub jeszcze lepiej
> szpik wolowy, w sporej ilosci (1/3
> miesa). Tluszcz ten roztopiony podcas gotowania wypelnial koldun i
> rozplywal sie w ustach po przegryzieniu tegoz. Masla uzywalo sie
> najwyzej do
> polania koldunow na talerzu.
>

Myslicie, ze wiecie jak sie robi zrazy zawijane po polsku? Z boczkiem,
kwasnym ogorkiem etc? Otoz nie. Jak sprawdzam stare przepisy, to
znajduje tam farsz do zrazow skladajacy sie glownie z tartej bulki i
jajek, a w najadawniejszych przepisach z duzym dodatkiem, wlasnie, loju
nerkowego. Wyglada na to, ze takze zrazy puszczaly tluszcz przy
nagryzieniu. (Cos jak obecnie kotlet de volaille ?!)

--
Wladyslaw Los
mailto:w...@t...com.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-12 20:56:16

Temat: Odp: Zrazy zawijane (bylo: Re: kolduny raz jeszcze)
Od: "MarcinM" <h...@k...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslawie,

Niezmiernie sie ciesze ze wciaz jestes na liscie. Jednego pojac nie moge -
czemu nie napiszesz jakiegos dziela kulinarnego - z Twoja wiedza bylby to
bestseller (przynajmniej w nasyzm gronie :))

MM


Użytkownik Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:1ef47z0.1onfvh91azwi8oN%w...@t...com.pl...
> Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> wrote:
>
> > iziak <i...@p...wp.pl> wrote:
> >
> > > Witam!
> > > W zeszlym tygodniu toczyla sie tu mala dyskusja nt. koldunow,
kartaczow,
> > > itp. Udalo mi sie zdobyc przepis na kolduny takie, jak to sie drzewiej
> > > na Litwie serwowalo, mocium panie :-)) Zainteresowanych zapraszam na
> > > moja strone.
> > > Pozdrawiam,
> > > Iza
> >
> > Oczywiscie ja sie przyczepie. O ile wiem, niezbednym dodatkiem do
> > dawnych koldunow litewskich byl wolowy loj nerkowy, lub jeszcze lepiej
> > szpik wolowy, w sporej ilosci (1/3
> > miesa). Tluszcz ten roztopiony podcas gotowania wypelnial koldun i
> > rozplywal sie w ustach po przegryzieniu tegoz. Masla uzywalo sie
> > najwyzej do
> > polania koldunow na talerzu.
> >
>
> Myslicie, ze wiecie jak sie robi zrazy zawijane po polsku? Z boczkiem,
> kwasnym ogorkiem etc? Otoz nie. Jak sprawdzam stare przepisy, to
> znajduje tam farsz do zrazow skladajacy sie glownie z tartej bulki i
> jajek, a w najadawniejszych przepisach z duzym dodatkiem, wlasnie, loju
> nerkowego. Wyglada na to, ze takze zrazy puszczaly tluszcz przy
> nagryzieniu. (Cos jak obecnie kotlet de volaille ?!)
>
> --
> Wladyslaw Los
> mailto:w...@t...com.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-12 22:22:12

Temat: Re: Zrazy zawijane (bylo: Re: kolduny raz jeszcze)
Od: "Artur Nowacki" <a...@l...home.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Jednego pojac nie moge -
> czemu nie napiszesz jakiegos dziela kulinarnego - z Twoja wiedza bylby to
> bestseller (przynajmniej w nasyzm gronie :))
>


Zgadzam sie z przdmowca i proponuje : "przejdzmy od slow do czynow"




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Krążki cebulowe
Piekło w gębie
Prosty i szybki przepis na skrzydelka
drink z koniakiem
Re: ser żółty

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »