Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.icm
.edu.pl!trurl.ispid.com.pl!not-for-mail
From: "MarcinM" <h...@k...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: Zrazy zawijane (bylo: Re: kolduny raz jeszcze)
Date: Sat, 12 Aug 2000 13:56:16 -0700
Organization: Inter-Spider
Lines: 45
Message-ID: <8n3a6g$j1i$1@trurl.ispid.com.pl>
References: <3...@p...wp.pl> <1eebg2h.22asg4oiu5xoN%wlos@tele.com.pl>
<1ef47z0.1onfvh91azwi8oN%wlos@tele.com.pl>
NNTP-Posting-Host: serwer.km.com.pl
X-Trace: trurl.ispid.com.pl 966077456 19506 195.150.99.181 (12 Aug 2000 10:50:56 GMT)
X-Complaints-To: n...@t...ispid.com.pl
NNTP-Posting-Date: 12 Aug 2000 10:50:56 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:32337
Ukryj nagłówki
Wladyslawie,
Niezmiernie sie ciesze ze wciaz jestes na liscie. Jednego pojac nie moge -
czemu nie napiszesz jakiegos dziela kulinarnego - z Twoja wiedza bylby to
bestseller (przynajmniej w nasyzm gronie :))
MM
Użytkownik Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:1ef47z0.1onfvh91azwi8oN%w...@t...com.pl...
> Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> wrote:
>
> > iziak <i...@p...wp.pl> wrote:
> >
> > > Witam!
> > > W zeszlym tygodniu toczyla sie tu mala dyskusja nt. koldunow,
kartaczow,
> > > itp. Udalo mi sie zdobyc przepis na kolduny takie, jak to sie drzewiej
> > > na Litwie serwowalo, mocium panie :-)) Zainteresowanych zapraszam na
> > > moja strone.
> > > Pozdrawiam,
> > > Iza
> >
> > Oczywiscie ja sie przyczepie. O ile wiem, niezbednym dodatkiem do
> > dawnych koldunow litewskich byl wolowy loj nerkowy, lub jeszcze lepiej
> > szpik wolowy, w sporej ilosci (1/3
> > miesa). Tluszcz ten roztopiony podcas gotowania wypelnial koldun i
> > rozplywal sie w ustach po przegryzieniu tegoz. Masla uzywalo sie
> > najwyzej do
> > polania koldunow na talerzu.
> >
>
> Myslicie, ze wiecie jak sie robi zrazy zawijane po polsku? Z boczkiem,
> kwasnym ogorkiem etc? Otoz nie. Jak sprawdzam stare przepisy, to
> znajduje tam farsz do zrazow skladajacy sie glownie z tartej bulki i
> jajek, a w najadawniejszych przepisach z duzym dodatkiem, wlasnie, loju
> nerkowego. Wyglada na to, ze takze zrazy puszczaly tluszcz przy
> nagryzieniu. (Cos jak obecnie kotlet de volaille ?!)
>
> --
> Wladyslaw Los
> mailto:w...@t...com.pl
|