Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.sup
ermedia.pl!news.nask.pl!orion.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Zrazy zawijane (bylo: Re: kolduny raz jeszcze)
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Message-ID: <1ef47z0.1onfvh91azwi8oN%wlos@tele.com.pl>
References: <3...@p...wp.pl> <1eebg2h.22asg4oiu5xoN%wlos@tele.com.pl>
Organization: Telezynski i Syn
User-Agent: MacSOUP/2.4.2 (unregistered for 137 days)
Lines: 31
Date: Wed, 09 Aug 2000 19:21:11 GMT
NNTP-Posting-Host: 213.76.110.100
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 965848871 213.76.110.100 (Wed, 09 Aug 2000 21:21:11 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Wed, 09 Aug 2000 21:21:11 MET DST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:32291
Ukryj nagłówki
Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> wrote:
> iziak <i...@p...wp.pl> wrote:
>
> > Witam!
> > W zeszlym tygodniu toczyla sie tu mala dyskusja nt. koldunow, kartaczow,
> > itp. Udalo mi sie zdobyc przepis na kolduny takie, jak to sie drzewiej
> > na Litwie serwowalo, mocium panie :-)) Zainteresowanych zapraszam na
> > moja strone.
> > Pozdrawiam,
> > Iza
>
> Oczywiscie ja sie przyczepie. O ile wiem, niezbednym dodatkiem do
> dawnych koldunow litewskich byl wolowy loj nerkowy, lub jeszcze lepiej
> szpik wolowy, w sporej ilosci (1/3
> miesa). Tluszcz ten roztopiony podcas gotowania wypelnial koldun i
> rozplywal sie w ustach po przegryzieniu tegoz. Masla uzywalo sie
> najwyzej do
> polania koldunow na talerzu.
>
Myslicie, ze wiecie jak sie robi zrazy zawijane po polsku? Z boczkiem,
kwasnym ogorkiem etc? Otoz nie. Jak sprawdzam stare przepisy, to
znajduje tam farsz do zrazow skladajacy sie glownie z tartej bulki i
jajek, a w najadawniejszych przepisach z duzym dodatkiem, wlasnie, loju
nerkowego. Wyglada na to, ze takze zrazy puszczaly tluszcz przy
nagryzieniu. (Cos jak obecnie kotlet de volaille ?!)
--
Wladyslaw Los
mailto:w...@t...com.pl
|