| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-22 09:04:51
Temat: kolejna świąteczna potrawaPawia zarżnąć przynajmniej na dzień przed przyrządzeniem. Natychmiast po
zarżnięciu, póki ciepły oskubać.
Przyrzadzanie rozpocząć od naszpikowania gesto na udach i piersiach słoniną
krojoną w cienkie paseczki.
Wewnatrz i na zewnątrz posolić.
Przygotować farsz do nadziewania.
25 dkg masła, wątróbka z pawia ugotowana, posiekana i przetarta (może być
zmiksowana), 1 namoczona i wyciśnieta bułka, 1 pieczona cebula, dwa jaja
(mogą być kurze), 10 dkg ugotowanej i pokrojonej w kostkę słoniny, sól,
pieprz, starta gałka muszkatołowa, łyzeczka cukru, garść suszonych winogron
zwanych rodzynkami.
To wszystko porządnie wymieszać.
Nadziać tym podgardle pawia i zaszyć.
Piec na rożnie, początkowo w wysokiej temperaturze, potem temperature
zmniejszyć polewając fryturą, a na końcu masłem.
Mozna też tak:
Po zarżnięciu pawia, odkroić ogon i szyję z łebkiem oraz skrzydła - wszystko
z piórami.
Kadłub oczyscić, obłożyc plastrami słoniny i pozostawić na 24 godziny.
Naszpikowac gęsto paskami słoniny (j.w.), posolić, piec na rożnie (jak
wyzej).
Pokroić, i złozyć kadłub na powrót, na podstawie chlebowej ( z duzego
czerstwego chleba okroić skórke, wyciąć dosć dużą "cegłę", obsmażyć na
tłuszczu).
W chleb (na ktorym ułożono kadłub pawia) wpiąć na druciku ogon, tak by
zwisał z pólmiska, szyjkę z łebkiem i skrzydła.
Smak pieczonych pawi jest fantastyczny! Życzę smacznego! ;-))))))))
Pozdrawiam :-)
Jansuz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-03-22 09:12:29
Temat: Re: kolejna świąteczna potrawaNo to juz widze te tłumy z obledem w oczach latajace po warszawskich
Łazienkach, czające się z siatką na motyle(tak dla zmyłki, zeby sie straż
Łazienek nie zorientowała)...pewnie Teleekspresie pokażą, muszę oglądać.
pozdrawiam
Basia
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-22 09:37:23
Temat: Re: kolejna świąteczna potrawaUżytkownik Janusz Czapski <j...@p...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:
> Pawia zarżnąć przynajmniej na dzień przed przyrządzeniem. Natychmiast po
> zarżnięciu, póki ciepły oskubać.
A co Ci piekny paw zawinił???
Moze lepiej bedzie jak wybierzesz cos innego z podworka na swiateczny stol? ;-)
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-22 10:01:21
Temat: Re: kolejna świąteczna potrawa
Użytkownik Janusz Czapski <j...@p...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:a7erqs$ce2$...@n...tpi.pl...
> Pawia zarżnąć przynajmniej na dzień przed przyrządzeniem. Natychmiast po
> zarżnięciu, póki ciepły oskubać.
<ciach>
> Smak pieczonych pawi jest fantastyczny! Życzę smacznego! ;-))))))))
> Pozdrawiam :-)
> Jansuz
>
Kochany, wybacz to co teraz napisze, ale juz wolalabym "rzucic" niz zezrec
takiego majestatycznego, slicznego, ozdobnego ptaszka. Serca nie masz? I
jeszcze to skubanie nim zwloki ostygna...Krysia, wiem, ze kiedys podzegalam
do urywania tyleczkow zabom, ale teraz wolam Cie: wracaj na posterunek ze
sztandarem, bo zbrodnia sie szykuje!( A potem do Tajlandii na pikiete bo tam
pieski jedza).
Agata Solon, naturalna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-22 10:10:41
Temat: Re: kolejna świąteczna potrawa
> Kochany, wybacz to co teraz napisze, ale juz wolalabym "rzucic" niz zezrec
> takiego majestatycznego, slicznego, ozdobnego ptaszka. Serca nie masz? I
> jeszcze to skubanie nim zwloki ostygna...Krysia, wiem, ze kiedys podzegalam
> do urywania tyleczkow zabom, ale teraz wolam Cie: wracaj na posterunek ze
> sztandarem, bo zbrodnia sie szykuje!( A potem do Tajlandii na pikiete bo tam
> pieski jedza).
no właśnie chciałem napisać: puść ty tego pawia, ale jakoś asocjacja
inna. Pawie są co prawda ładne, ale jak ci takie bydle zza węgła
wrzaśnie w ucho, to zawał murowany.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-22 10:11:20
Temat: Re: kolejna świąteczna potrawa
> >
> Kochany, wybacz to co teraz napisze, ale juz wolalabym "rzucic" niz zezrec
> takiego majestatycznego, slicznego, ozdobnego ptaszka. Serca nie masz? I
To on to na serio napisal???Ja myslalam,ze to taki czarny humor, z reszta
pomijajac caly niesmak opisu obrobki(dlatego nie cytowalam ani kawalka), to
jednak chyba nie zdobedzie sie u nas pawia...strusie juz tak, ale pawie...
Ja jednak sie ciesze, ze miesa nie jadam i nie mam takich problemow...
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-22 10:12:56
Temat: Re: kolejna świąteczna potrawaUżytkownik Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisał:
> Pawie są co prawda ładne, ale jak ci takie bydle zza węgła
> wrzaśnie w ucho, to zawał murowany.
To Ty nie przechadzaj się za węgłami i będziesz nadal zdrów.
A Krysi to naprawdę brak na tej grupie... :-(
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-22 10:32:56
Temat: Re: kolejna świąteczna potrawa> A Krysi to naprawdę brak na tej grupie... :-(
To ja ją jutro w Waszym imieniu wyściskam i powiem że grupa tęskni.
Zaraz po pracy rzucam się do kuchni piec drożdzowe ciasto dla naszej
Szefowej;-))
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-22 11:20:57
Temat: Re: kolejna świąteczna potrawa
Użytkownik "Basia" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a7es12$e1v$1@news.tpi.pl...
> No to juz widze te tłumy z obledem w oczach latajace po warszawskich
> Łazienkach, czające się z siatką na motyle(tak dla zmyłki, zeby sie straż
> Łazienek nie zorientowała)...pewnie Teleekspresie pokażą, muszę oglądać.
:-)))))))))))))))))))
Pozdrawiam :-)
Janusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-22 11:22:42
Temat: Re: kolejna świąteczna potrawa
Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:a7eua4$6jt$1@news.lublin.pl...
> Użytkownik Janusz Czapski <j...@p...pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:
> > Pawia zarżnąć przynajmniej na dzień przed przyrządzeniem. Natychmiast po
> > zarżnięciu, póki ciepły oskubać.
>
> A co Ci piekny paw zawinił???
Mniej więcej tyle co kura, gęś, indyk itp. Tyle, ze smaczniejszy.
> Moze lepiej bedzie jak wybierzesz cos innego z podworka na swiateczny
stol? ;-)
Wolę pawia :-))))
Pozdrawiam :-)
Janusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |