Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kolejna świąteczna potrawa

Grupy

Szukaj w grupach

 

kolejna świąteczna potrawa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-03-22 09:04:51

Temat: kolejna świąteczna potrawa
Od: "Janusz Czapski" <j...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Pawia zarżnąć przynajmniej na dzień przed przyrządzeniem. Natychmiast po
zarżnięciu, póki ciepły oskubać.
Przyrzadzanie rozpocząć od naszpikowania gesto na udach i piersiach słoniną
krojoną w cienkie paseczki.
Wewnatrz i na zewnątrz posolić.
Przygotować farsz do nadziewania.
25 dkg masła, wątróbka z pawia ugotowana, posiekana i przetarta (może być
zmiksowana), 1 namoczona i wyciśnieta bułka, 1 pieczona cebula, dwa jaja
(mogą być kurze), 10 dkg ugotowanej i pokrojonej w kostkę słoniny, sól,
pieprz, starta gałka muszkatołowa, łyzeczka cukru, garść suszonych winogron
zwanych rodzynkami.
To wszystko porządnie wymieszać.
Nadziać tym podgardle pawia i zaszyć.
Piec na rożnie, początkowo w wysokiej temperaturze, potem temperature
zmniejszyć polewając fryturą, a na końcu masłem.

Mozna też tak:
Po zarżnięciu pawia, odkroić ogon i szyję z łebkiem oraz skrzydła - wszystko
z piórami.
Kadłub oczyscić, obłożyc plastrami słoniny i pozostawić na 24 godziny.
Naszpikowac gęsto paskami słoniny (j.w.), posolić, piec na rożnie (jak
wyzej).
Pokroić, i złozyć kadłub na powrót, na podstawie chlebowej ( z duzego
czerstwego chleba okroić skórke, wyciąć dosć dużą "cegłę", obsmażyć na
tłuszczu).
W chleb (na ktorym ułożono kadłub pawia) wpiąć na druciku ogon, tak by
zwisał z pólmiska, szyjkę z łebkiem i skrzydła.

Smak pieczonych pawi jest fantastyczny! Życzę smacznego! ;-))))))))
Pozdrawiam :-)
Jansuz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-03-22 09:12:29

Temat: Re: kolejna świąteczna potrawa
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

No to juz widze te tłumy z obledem w oczach latajace po warszawskich
Łazienkach, czające się z siatką na motyle(tak dla zmyłki, zeby sie straż
Łazienek nie zorientowała)...pewnie Teleekspresie pokażą, muszę oglądać.

pozdrawiam
Basia
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-22 09:37:23

Temat: Re: kolejna świąteczna potrawa
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Janusz Czapski <j...@p...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:
> Pawia zarżnąć przynajmniej na dzień przed przyrządzeniem. Natychmiast po
> zarżnięciu, póki ciepły oskubać.

A co Ci piekny paw zawinił???
Moze lepiej bedzie jak wybierzesz cos innego z podworka na swiateczny stol? ;-)

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-22 10:01:21

Temat: Re: kolejna świąteczna potrawa
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Janusz Czapski <j...@p...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:a7erqs$ce2$...@n...tpi.pl...
> Pawia zarżnąć przynajmniej na dzień przed przyrządzeniem. Natychmiast po
> zarżnięciu, póki ciepły oskubać.

<ciach>

> Smak pieczonych pawi jest fantastyczny! Życzę smacznego! ;-))))))))
> Pozdrawiam :-)
> Jansuz
>
Kochany, wybacz to co teraz napisze, ale juz wolalabym "rzucic" niz zezrec
takiego majestatycznego, slicznego, ozdobnego ptaszka. Serca nie masz? I
jeszcze to skubanie nim zwloki ostygna...Krysia, wiem, ze kiedys podzegalam
do urywania tyleczkow zabom, ale teraz wolam Cie: wracaj na posterunek ze
sztandarem, bo zbrodnia sie szykuje!( A potem do Tajlandii na pikiete bo tam
pieski jedza).

Agata Solon, naturalna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-22 10:10:41

Temat: Re: kolejna świąteczna potrawa
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora


> Kochany, wybacz to co teraz napisze, ale juz wolalabym "rzucic" niz zezrec
> takiego majestatycznego, slicznego, ozdobnego ptaszka. Serca nie masz? I
> jeszcze to skubanie nim zwloki ostygna...Krysia, wiem, ze kiedys podzegalam
> do urywania tyleczkow zabom, ale teraz wolam Cie: wracaj na posterunek ze
> sztandarem, bo zbrodnia sie szykuje!( A potem do Tajlandii na pikiete bo tam
> pieski jedza).

no właśnie chciałem napisać: puść ty tego pawia, ale jakoś asocjacja
inna. Pawie są co prawda ładne, ale jak ci takie bydle zza węgła
wrzaśnie w ucho, to zawał murowany.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-22 10:11:20

Temat: Re: kolejna świąteczna potrawa
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> >
> Kochany, wybacz to co teraz napisze, ale juz wolalabym "rzucic" niz zezrec
> takiego majestatycznego, slicznego, ozdobnego ptaszka. Serca nie masz? I



To on to na serio napisal???Ja myslalam,ze to taki czarny humor, z reszta
pomijajac caly niesmak opisu obrobki(dlatego nie cytowalam ani kawalka), to
jednak chyba nie zdobedzie sie u nas pawia...strusie juz tak, ale pawie...

Ja jednak sie ciesze, ze miesa nie jadam i nie mam takich problemow...

pozdrawiam
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-22 10:12:56

Temat: Re: kolejna świąteczna potrawa
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisał:
> Pawie są co prawda ładne, ale jak ci takie bydle zza węgła
> wrzaśnie w ucho, to zawał murowany.

To Ty nie przechadzaj się za węgłami i będziesz nadal zdrów.
A Krysi to naprawdę brak na tej grupie... :-(

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-22 10:32:56

Temat: Re: kolejna świąteczna potrawa
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> A Krysi to naprawdę brak na tej grupie... :-(

To ja ją jutro w Waszym imieniu wyściskam i powiem że grupa tęskni.
Zaraz po pracy rzucam się do kuchni piec drożdzowe ciasto dla naszej
Szefowej;-))

pozdrawiam
Basia



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-22 11:20:57

Temat: Re: kolejna świąteczna potrawa
Od: "Janusz Czapski" <j...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Basia" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a7es12$e1v$1@news.tpi.pl...
> No to juz widze te tłumy z obledem w oczach latajace po warszawskich
> Łazienkach, czające się z siatką na motyle(tak dla zmyłki, zeby sie straż
> Łazienek nie zorientowała)...pewnie Teleekspresie pokażą, muszę oglądać.

:-)))))))))))))))))))
Pozdrawiam :-)
Janusz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-22 11:22:42

Temat: Re: kolejna świąteczna potrawa
Od: "Janusz Czapski" <j...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:a7eua4$6jt$1@news.lublin.pl...
> Użytkownik Janusz Czapski <j...@p...pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:
> > Pawia zarżnąć przynajmniej na dzień przed przyrządzeniem. Natychmiast po
> > zarżnięciu, póki ciepły oskubać.
>
> A co Ci piekny paw zawinił???

Mniej więcej tyle co kura, gęś, indyk itp. Tyle, ze smaczniejszy.

> Moze lepiej bedzie jak wybierzesz cos innego z podworka na swiateczny
stol? ;-)

Wolę pawia :-))))
Pozdrawiam :-)
Janusz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

salatka ze Sphinks'a
pochodzenie nazw potraw
O czym tu się mówi?
Czy sernik musi usiąść?
Piramida zdrowego zywienia

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »