Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Janusz Czapski" <j...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: kolejna świąteczna potrawa
Date: Fri, 22 Mar 2002 10:04:51 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 33
Message-ID: <a7erqs$ce2$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pf25.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1016787612 12738 213.76.69.25 (22 Mar 2002 09:00:12 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 22 Mar 2002 09:00:12 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:101282
Ukryj nagłówki
Pawia zarżnąć przynajmniej na dzień przed przyrządzeniem. Natychmiast po
zarżnięciu, póki ciepły oskubać.
Przyrzadzanie rozpocząć od naszpikowania gesto na udach i piersiach słoniną
krojoną w cienkie paseczki.
Wewnatrz i na zewnątrz posolić.
Przygotować farsz do nadziewania.
25 dkg masła, wątróbka z pawia ugotowana, posiekana i przetarta (może być
zmiksowana), 1 namoczona i wyciśnieta bułka, 1 pieczona cebula, dwa jaja
(mogą być kurze), 10 dkg ugotowanej i pokrojonej w kostkę słoniny, sól,
pieprz, starta gałka muszkatołowa, łyzeczka cukru, garść suszonych winogron
zwanych rodzynkami.
To wszystko porządnie wymieszać.
Nadziać tym podgardle pawia i zaszyć.
Piec na rożnie, początkowo w wysokiej temperaturze, potem temperature
zmniejszyć polewając fryturą, a na końcu masłem.
Mozna też tak:
Po zarżnięciu pawia, odkroić ogon i szyję z łebkiem oraz skrzydła - wszystko
z piórami.
Kadłub oczyscić, obłożyc plastrami słoniny i pozostawić na 24 godziny.
Naszpikowac gęsto paskami słoniny (j.w.), posolić, piec na rożnie (jak
wyzej).
Pokroić, i złozyć kadłub na powrót, na podstawie chlebowej ( z duzego
czerstwego chleba okroić skórke, wyciąć dosć dużą "cegłę", obsmażyć na
tłuszczu).
W chleb (na ktorym ułożono kadłub pawia) wpiąć na druciku ogon, tak by
zwisał z pólmiska, szyjkę z łebkiem i skrzydła.
Smak pieczonych pawi jest fantastyczny! Życzę smacznego! ;-))))))))
Pozdrawiam :-)
Jansuz
|