| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-02-25 10:25:09
Temat: kotleciki ziemniaczane - pycha!Chyba dwa dni temu Kasia podala taki oto przepis:
"Wspaniałe krokieciki mi wyszły. Podaje przepis:
1 kg ziemniaków
40 dkg sera białego
2 duże cebule
1 szklanka mąki
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz]
bułka tarta (do obtoczenia)
tłuszcz do smażenia
Ziemniaki ugotować, ostudzić i zgnie?ć na prasce. Dodać zgnieciony także na
prasce biały ser. Dosypać mąkę i dokładnie wygnie?ć.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoto i ostudzić. Dodać do
masy serowo - ziemniaczanej.
Pieuszkę drobno posiekać i także wymieszać z masą.
Formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć (ok. 10 minut)
Podaje te kotleciki z surówką z kapusty kiszonej i marchewki.
Pozdrawiam i życzę smacznego
Kasia"
Zrobilam je z pewnymi modyfikacjami. Sera bylo nieco mniej i nie bylo maki.
Za to kotleciki obtoczylam w bulce, potem w jajku, a potem znowu w bulce
(bez jaja sie rozwalaly, sprawdzilam). Koperku byla cala masa, dodalam tez
troche majeranku (ja ostatnio mam swira na punkcie majeranku). Wyszlo
pyszne! Taki farsz do pierogow, tylko smazony. Naczelny degustator
stwierdzil, ze to smakuje lepiej niz w pierogach. Polecam :) Tanie i smaczne
:)
O cholera, zapomnialam przepisu na ciasto makowe. Wybacz, Kudlata,
przyniose!!
Kruszyna
--
"Primum non stresere..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |