« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-03-15 18:06:24
Temat: krem do ciastawitam!
mam prośbe, czy ktoś mi może powiedziec czemu nie wychodzi mi krem. Mam
przepis na krem, który robi się z budyniem, do masła dodaje się po łyzeczce
wczesniej ugotowanego i wystudzonego budyniu i uciera.tylko że mi ta masa
zawsze się waży, dlaczego?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-03-16 21:54:35
Temat: Re: krem do ciastaUżytkownik "Andżelika" <a...@w...pl> napisała:
> mam prośbe, czy ktoś mi może powiedziec czemu nie wychodzi mi krem. Mam
> przepis na krem, który robi się z budyniem, do masła dodaje się po łyzeczce
> wczesniej ugotowanego i wystudzonego budyniu i uciera.tylko że mi ta masa
> zawsze się waży, dlaczego?
Maslo i budyn powinny miec taka sama temperature przy polaczeniu.
Najpierw nalezy dobrze utrzec maslo, a potem dodawac budyn malymi
porcjami, czyli po lyzce lub lyzeczce, jak kto woli.
Jezeli krem pomimo to i tak sie zwarzyl, mozna go jeszcze uratowac:
wziac nowa porcje masla (pol kostki lub kostka), utrzec mikserem,
a potem malymi porcjami dodawac zwarzony krem, nadal ucierajac
- to powinno pomoc.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |