Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!ne
wspeer.ebone.net!diablo.theplanet.net!europa.netcrusader.net!152.163.239.129!po
rtc01.news.aol.com!audrey05.news.aol.com!not-for-mail
From: a...@a...com (Andkomor)
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: krzywa cukru u diabetykow
Lines: 27
NNTP-Posting-Host: ladder06.news.aol.com
X-Admin: n...@a...com
Date: 09 Mar 2000 20:46:43 GMT
Organization: AOL http://www.aol.com
Message-ID: <2...@n...aol.com>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:24991
Ukryj nagłówki
Witam. W www.labmed.com.pl u dziale co nowego dla lekarzy podany jest test
kwalifikujacy pacjeta na cukrzyce 2-go typu wg Europejskiej Komisji Zdrowia.
Sa tam podane miedzy innymi poziomy cukru na czczo i po 2-godzinach . Nie
podano jaki poziom powinien byc po godzinie. Sam mam cukrzyce 2-go rodzaju i
sprawa ta mnie interesuje. Pytalem kilku lekarzy i kazdy dawal mi inna
odpowiedz.
Jedni, ze poziom cukru nie powiniem nigdy przekraczac 140 jednostek bo powyzej
tego nastepuje uszkadzanie watroby. Inni , ze kontroluje sie na czczo ipo
dwoch godzinach bo zrozumniale jest podwyzszenie czasowe po godzinie.
Z mojego doswiadczenia utrzymanie poziomu cukru po godzinie od spozycia pokarmu
jest trudne . Mozna co prawda osiagnac to wieksza dawka lekow ale potem szybko
spada poziom uru ponizej poziomu 80 jednostek. Wymaga to bardzo czestego
spozywania posilkow. Ja mam posilki co 2 i pol godziny ale po godzinie poziom
cukru osiaga 160 do 185 jednostek aby po dwoch godzinach spasc do ok. 120 a po
nastepnej pol godzinie do poziomu wyjsciowego na czczco tj ok 110 115
jednostek.
Byc moze mozna obnizyc poziom szczytowy poprzez zmiane diety , wtedy rozklad
pokarmu wydluza sie w czasie.
Czy ktos z kolegow grupowiczow moglby wyrazic swoj poglad na ta sprawe lub
wskazac miejsce w internecie gdzie moglbym to przeczytac.
pozdrawiam,
Andzrej
|