Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news
.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "kenaJ" <j...@w...pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: kto przetłumaczy?
Date: Tue, 21 Sep 2004 14:23:05 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 20
Message-ID: <cip6g6$f1m$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: cpq38.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1095769414 15414 83.31.222.38 (21 Sep 2004 12:23:34
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 21 Sep 2004 12:23:34 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:41206
Ukryj nagłówki
Witam, na stronie http://www.medyczne-odchudzanie.pl/nowosci.htm znalazłem
taki fragment, czy ktoś jest to w stanie przełożyć na "normalny" język ?
W opublikowanym również na łamach www.medscape.com dn. 6.08.2004 r. artykule
"The Impact of Controlled-Carbohydrate Nutritional Approaches on Weight and
Health" Mary C. Vernon + współautorzy wskazują na ważną rolę, jaką w
metaboliźmie odgrywają hormony glukagonu i insuliny. Działanie glukagonu
jest przeciwstawne do działania insuliny, a jego wytwarzanie stymuluje
białko przyjmowane w pożywieniu. Stosunek spożywczych aminokwasów do glukozy
implikuje uwalnianie insuliny lub glukagonu przez trzustkę. Podwyższenie
aminokwasów powoduje obniżenie glukozy a co za tym idzie wytworzenie
glucagonu powodującego zużycie energii. I odwrotnie, zmniejszenie
aminokwasów prowadzi do wzrostu poziomu glukozy, co powoduje wydzielenie
większej ilości insuliny i kumulację energii. Tak więc glukagon prowadzi do
zmniejszenia tworzenia się tłuszczu i dodatkowo wspomaga przemianę
cholesterolową. Działanie insuliny jest odwrotne, oprócz kontroli poziomu
cukru we krwi u cukrzyków ten hormon ma też wpływ na zachowywanie energii,
co prowadzi do gromadzenia tłuszczu w tkance.
|