| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-06-14 21:43:47
Temat: kuchnia tureckaWitam
Mam serdeczna prosbe.
Wybieram sie na miesiac do Turcji.
Zawsze wakacje spedzam pod namiotem zaopatrzony w ksiazke kucharska
traktujaca o kraju, gdzie jestem i umilam sobie spedzony czas pitraszac. Nie
mialem klopotow w Prowansji, Grecji, Hiszpanii nawet Austrii. Nie udalo mi
sie zdobyc przepisow Tureckich. Wiem oczywiscie, ze grecka kuchnia blisko,
ale to nie to.
I tu prosba, czy ktos dysponujacy wolna chwila moglby podeslac mi ze dwa,
trzy proste przepisy charakterystyczne dla Turcji? (takie ktorym dam rade -
bede dysponowal kuchenka gazowa, opuszczanym rusztem na trojnogu na wegiel
drzewny, patelnia do paeli, szybkowarem, garnkiem, czasem).
Krzysztof Magiera
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-06-16 17:31:42
Temat: Re: kuchnia tureckaWitaj!
J3ezeli czytasz po rosyjsku, angielsku, niemiecku czy francusku bez problemu
kupisz takowa ksiazke juz na miejscu jest ich na kazdyn bazarze i tp pelno.
Niestety nie udalo mi sie znalesc nic po polsku u tubylcow:-((((
No i zycze milych wakacji my bylismy tylko 3 tygodnie a kraj wart
zatrzymania sie tam o wiele dluzej.
Pozdrawiam Aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-17 21:42:36
Temat: Re: kuchnia tureckaHej
Piekne dzieki za odpowiedz (juz jestem troszke spakowany)
Krzysztof Magiera
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-18 06:25:16
Temat: Re: kuchnia tureckaUżytkownik Krzysztof Magiera <k...@w...opole.pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisał:
> I tu prosba, czy ktos dysponujacy wolna chwila moglby podeslac mi ze dwa,
> trzy proste przepisy charakterystyczne dla Turcji? (takie ktorym dam rade -
> bede dysponowal kuchenka gazowa, opuszczanym rusztem na trojnogu
> na wegiel drzewny, patelnia do paeli, szybkowarem, garnkiem, czasem).
Oto przepis na gulasz rybny, sciagniety ze strony:
http://republika.pl/karczmauslowika/kuchnia/ryby/190
1.htm
Proporcje dla 2-3 osób
1/2 kg świeżego dorsza lub halibuta
3 łyżki oliwy lub oleju jadalnego
1 cebula drobno posiekana
2 szklanki gorącej wody
1 duży ziemniak obrany, pokrajany w plasterki
kawałek selera, obrany, posiekany
1 marchewka pokrajana w talarki
2 duże pomidory, sparzone, obrane, pokrajane w plasterki
2 roztarte ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
1/2 posiekanej zielonej pietruszki
sok z cytryny lub 1/2 łyżki octu (6 %) z 1 łyżką wody
plasterki cytryny (dowolnie)
1. Na rozgrzanej w garnku oliwie smażyć cebulę aż nabierze złotego koloru.
Wlać gorącą wodę i gotować na małym ogniu przez 5 min.
2. Dodać przygotowane jarzyny i czosnek, doprawić solą i pieprzem, dusić
dalej( przez 20 min.
3. Pokrajać rybę w dzwonka, wyłożyć na gorące jarzyny, posypać zieloną
pietruszką, skropić sokiem z cytryny lub octem i dusić przez 10-15 min, aż
ryba będzie miękka.
4. Ostrożnie przełożyć rybę na gorący półmisek, jarzyny ułożyć wokoło,
przybrać plasterkami cytryny.
5. Podawać na gorąco z ryżem ugotowanym na sypko lub z puree
z ziemniaków ewentualnie Chlebem Bliskiego Wschodu PITA (przepisy ogólne).
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |