Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kuchnia turecka

Grupy

Szukaj w grupach

 

kuchnia turecka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-06-14 21:43:47

Temat: kuchnia turecka
Od: "Krzysztof Magiera" <k...@w...opole.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Mam serdeczna prosbe.
Wybieram sie na miesiac do Turcji.
Zawsze wakacje spedzam pod namiotem zaopatrzony w ksiazke kucharska
traktujaca o kraju, gdzie jestem i umilam sobie spedzony czas pitraszac. Nie
mialem klopotow w Prowansji, Grecji, Hiszpanii nawet Austrii. Nie udalo mi
sie zdobyc przepisow Tureckich. Wiem oczywiscie, ze grecka kuchnia blisko,
ale to nie to.
I tu prosba, czy ktos dysponujacy wolna chwila moglby podeslac mi ze dwa,
trzy proste przepisy charakterystyczne dla Turcji? (takie ktorym dam rade -
bede dysponowal kuchenka gazowa, opuszczanym rusztem na trojnogu na wegiel
drzewny, patelnia do paeli, szybkowarem, garnkiem, czasem).
Krzysztof Magiera


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-06-16 17:31:42

Temat: Re: kuchnia turecka
Od: "Agnieszka Litwin" <a...@a...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witaj!
J3ezeli czytasz po rosyjsku, angielsku, niemiecku czy francusku bez problemu
kupisz takowa ksiazke juz na miejscu jest ich na kazdyn bazarze i tp pelno.
Niestety nie udalo mi sie znalesc nic po polsku u tubylcow:-((((
No i zycze milych wakacji my bylismy tylko 3 tygodnie a kraj wart
zatrzymania sie tam o wiele dluzej.
Pozdrawiam Aga



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-17 21:42:36

Temat: Re: kuchnia turecka
Od: "Krzysztof Magiera" <k...@w...opole.pl> szukaj wiadomości tego autora

Hej
Piekne dzieki za odpowiedz (juz jestem troszke spakowany)
Krzysztof Magiera


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-18 06:25:16

Temat: Re: kuchnia turecka
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Krzysztof Magiera <k...@w...opole.pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisał:
> I tu prosba, czy ktos dysponujacy wolna chwila moglby podeslac mi ze dwa,
> trzy proste przepisy charakterystyczne dla Turcji? (takie ktorym dam rade -
> bede dysponowal kuchenka gazowa, opuszczanym rusztem na trojnogu
> na wegiel drzewny, patelnia do paeli, szybkowarem, garnkiem, czasem).

Oto przepis na gulasz rybny, sciagniety ze strony:
http://republika.pl/karczmauslowika/kuchnia/ryby/190
1.htm
Proporcje dla 2-3 osób

1/2 kg świeżego dorsza lub halibuta
3 łyżki oliwy lub oleju jadalnego
1 cebula drobno posiekana
2 szklanki gorącej wody
1 duży ziemniak obrany, pokrajany w plasterki
kawałek selera, obrany, posiekany
1 marchewka pokrajana w talarki
2 duże pomidory, sparzone, obrane, pokrajane w plasterki
2 roztarte ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
1/2 posiekanej zielonej pietruszki
sok z cytryny lub 1/2 łyżki octu (6 %) z 1 łyżką wody
plasterki cytryny (dowolnie)

1. Na rozgrzanej w garnku oliwie smażyć cebulę aż nabierze złotego koloru.
Wlać gorącą wodę i gotować na małym ogniu przez 5 min.
2. Dodać przygotowane jarzyny i czosnek, doprawić solą i pieprzem, dusić
dalej( przez 20 min.
3. Pokrajać rybę w dzwonka, wyłożyć na gorące jarzyny, posypać zieloną
pietruszką, skropić sokiem z cytryny lub octem i dusić przez 10-15 min, aż
ryba będzie miękka.
4. Ostrożnie przełożyć rybę na gorący półmisek, jarzyny ułożyć wokoło,
przybrać plasterkami cytryny.
5. Podawać na gorąco z ryżem ugotowanym na sypko lub z puree
z ziemniaków ewentualnie Chlebem Bliskiego Wschodu PITA (przepisy ogólne).

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pieprzone truskawki
żeby nie opadało...
O wielcy! Prosze o bezlitosna krytyke
Feta w pomidorach-jak??!!
czy znacie sposób ???

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »