| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-26 22:19:16
Temat: Re: kurkuma"vefour" <v...@p...pl> a écrit dans le message de news:
ake6p5$4oi$...@n...tpi.pl...
> Użytkownik "agi ( fghfgh )" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:3D6A53DC.DB4B87E7@poczta.onet.pl...
>
> Bo to absurd jakis w tej europie z szafranem. Z dubaju przywizolem 1 kg,
> caly w "strakach", mocnoczerwony, iranski, bardzo bardzo dobry, zaplacilem
> ok 700 PLN za to kilo i to tylko dlatego, ze wzialem najdrozszy gatunek,
> zwykle zaczynaly sie (przed targowaniem) od 200 - 300.
>
Ach, to akurat nie szafran, mon cher...
Ewcia
(prosto z Karaibow, z woreczkiem wlasnie takiego :)
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-08-27 07:26:06
Temat: Re: kurkumaKropelka:
> Do czego to dodawac?Pamietalam ze gdzies to tutaj czytalam ale do czego tak
> naprawde sluzy ta przyprawa?
do curry
> Aha.. i prosze .. podpowiedzcie w jakie przyprawy warto sie zaopatrzyc, a
> jakie sa wrecz niezbedne w kuchni
kumin!!
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-27 07:27:52
Temat: Re: kurkuma
----- Original Message -----
From: "Waldemar Krzok" <w...@u...fu-berlin.de>
To: <p...@n...pl>
Sent: Tuesday, August 27, 2002 9:26 AM
Subject: Re: kurkuma
> > Aha.. i prosze .. podpowiedzcie w jakie przyprawy warto sie zaopatrzyc,
a
> > jakie sa wrecz niezbedne w kuchni
> kumin!!
>
> Waldek
ROFTL - ale powaznie - to jak myslisz o kuchni meksykanskiej i czesci
azjatyckich - to mus, zeby "cumin" miec u siebie w szafce.
Herbatka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-27 07:50:39
Temat: Re: kurkuma"agi ( fghfgh )" napisala:
>
> > ja do drozdzowego dodalam szafran - wedlug przepisu Magdy B - i to byla
> > rewelacja.
> Ale szafran strasznie drogo wychodzi. Przyznam sie, ze cena mnie tak
> oniesmielila, ze... owszem kupilam ale fioleczka lezy w domu
> nierozpakowana. Reka mi sie sama wzdryga jak mam uzyc.
Istnie je też tzw. "szafran indysjski". Jest tani i na moje oko
jego głównym składnikiem jest właśnie kurkuma :-)
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-27 08:01:04
Temat: Re: kurkuma
>>>Aha.. i prosze .. podpowiedzcie w jakie przyprawy warto sie zaopatrzyc,
>>
> a
>
>>>jakie sa wrecz niezbedne w kuchni
>>
>>kumin!!
>>
>>Waldek
>
> ROFTL - ale powaznie - to jak myslisz o kuchni meksykanskiej i czesci
> azjatyckich - to mus, zeby "cumin" miec u siebie w szafce.
nie tylko. Ja kuminu dodaję też do lasagne i bolognese. Do mielonego
też, choć tylko śladowo.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-27 09:23:38
Temat: Re: kurkuma
Krystyna Chiger wrote:
> > nierozpakowana. Reka mi sie sama wzdryga jak mam uzyc.
>
> Istnie je też tzw. "szafran indysjski". Jest tani i na moje oko
> jego głównym składnikiem jest właśnie kurkuma :-)
A tez gorzkawy? Mam co uzywac- w domu jest i szafran i kurkuma. Tylko
jakos dziwnym trafem kurkuma jest w czestym uzyciu a szafran
lezy...nierozpakowany...od roku...
pzdr
agi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-27 11:22:42
Temat: Re: kurkuma"agi ( fghfgh )" napisala:
> > Istnie je też tzw. "szafran indysjski". Jest tani i na moje oko
> > jego głównym składnikiem jest właśnie kurkuma :-)
> A tez gorzkawy?
Mniej.
> Mam co uzywac- w domu jest i szafran i kurkuma. Tylko
> jakos dziwnym trafem kurkuma jest w czestym uzyciu a szafran
> lezy...nierozpakowany...od roku...
Zrób z nim ciasto na jakąś specjalną okazję :-)
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-27 11:30:13
Temat: Re: kurkuma
Krystyna Chiger wrote:
>
> Zrób z nim ciasto na jakąś specjalną okazję :-)
Hm...mam przypomniec o swoich zdolnosciach ciastowych?
Niniejszym oswiadczam wszem i wobec, ze umiem swietnie robic zakalce.
Zawsze. Z kazdego ciasta. Nawet z tych co to niby nie da sie zrobic!
Nawet sernik gotowany mial jakas traka dziwna konsystencje- grudkowata
gdzieniegdzie -odpowiednik zakalca?
Troche szkoda na to szafranu aczkolwiek zakalce lubie, nie powiem...moze
wlasnie dlatego one mnie tak lubia :)))
pzdr
agi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-27 16:06:42
Temat: Re: kurkuma
Uzytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisal w wiadomosci
news:3d6aa5f6$0$592$626a54ce@news.free.fr...
>
> Ewcia
> (prosto z Karaibow, z woreczkiem wlasnie takiego :)
>
> --
> Niesz !
a juz mialam Twoj rysopis zapodac coby Cie odszukac!
Mechcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-27 21:02:02
Temat: Re: kurkumaOn Tue, 27 Aug 2002 18:06:42 +0200, "MechaGodzilla"
<m...@n...pl.NOSPAM> wrote:
>
>Uzytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisal w wiadomosci
>news:3d6aa5f6$0$592$626a54ce@news.free.fr...
>>
>> Ewcia
>> (prosto z Karaibow, z woreczkiem wlasnie takiego :)
>>
>> --
>> Niesz !
>
>
>a juz mialam Twoj rysopis zapodac coby Cie odszukac!
>
>
>Mechcia
>
trzeba bylo najsamprzod mnie pytac...hehehe no i jak bylo, E.?
Kr
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |