| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-27 21:57:57
Temat: Re: kurkumawitam
Uzywanie kurkumy zamiast szafranu to wynalazek naszej cywilizacji.
Nieporzadany gorzki smak kurkumy w kuchniach wschodnich to jego zaleta. Wraz
z innymi przyprawami tworzy tzw. rownowage pieciu smakow:
-gorzki
-kwasny
-slodki
-ostry
-slony
pozdrawiam
PK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-08-27 22:36:57
Temat: Re: kurkuma"Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> a écrit dans le message
de news: 3...@4...com...
> On Tue, 27 Aug 2002 18:06:42 +0200, "MechaGodzilla"
> <m...@n...pl.NOSPAM> wrote:
>
> >
> >Uzytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisal w wiadomosci
> >news:3d6aa5f6$0$592$626a54ce@news.free.fr...
> >>
> >> Ewcia
> >> (prosto z Karaibow, z woreczkiem wlasnie takiego :)
> >
> >
> >a juz mialam Twoj rysopis zapodac coby Cie odszukac!
> >
> >
> >Mechcia
> >
>
> trzeba bylo najsamprzod mnie pytac...hehehe no i jak bylo, E.?
>
Bylo Cieplo i rodzinnie... Bylo tysz weselnie (podam weselne menu
karaibskie niebawem ! ).
Do Paryzewa przywiozlam karaibska kaszanke (ktora sie wyrabia bez kaszy, ale
za to z tymi malymi czerwonymi papryczkami, z ktorymi Mechcia rok temu
walczyla...) i owoce drzewa chlebowego (z ktorych po przyjezdzie zrobilam
frytki).
Anie cos o tym wie, bo mi to pyszna jedzonko zniknelo w godzine po
przyjedzie z Orly :)
Ewcia
(StaraKaraibka)
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-30 17:21:48
Temat: Re: kurkuma
Uzytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisal w wiadomosci
news:3d6aa5f6$0$592$626a54ce@news.free.fr...
> "vefour" <v...@p...pl> a écrit dans le message de news:
> ake6p5$4oi$...@n...tpi.pl...
> > Użytkownik "agi ( fghfgh )" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> > news:3D6A53DC.DB4B87E7@poczta.onet.pl...
> >
> > Bo to absurd jakis w tej europie z szafranem. Z dubaju przywizolem 1 kg,
> > caly w "strakach", mocnoczerwony, iranski, bardzo bardzo dobry,
zaplacilem
> > ok 700 PLN za to kilo i to tylko dlatego, ze wzialem najdrozszy gatunek,
> > zwykle zaczynaly sie (przed targowaniem) od 200 - 300.
> >
Chwila, dlaczego nie? jest to najbardzije szafranowany szafran.
V.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-02 08:56:53
Temat: Re: kurkuma
Użytkownik agi ( fghfgh ) <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@p...onet.pl...
>
Tylko uwazaj z iloscia bo gorzkawe.
> pzdr
> agi
nie, takie mocno gorzkawe toto nie jest, ja bym powoiedziała, że raczej bez
smaku, a z ilością uważaj, bo bardzo mocno barwi nawet malutka ilość :)
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-02 09:19:58
Temat: Re: kurkumaMon, 2 Sep 2002 10:56:53 +0200, "Wkn" <w...@w...pl> napisala:
>nie, takie mocno gorzkawe toto nie jest, ja bym powoiedziała, że raczej bez
>smaku, a z ilością uważaj, bo bardzo mocno barwi nawet malutka ilość :)
i naprawdę pamiętajcie, że jak napisała Krysia, toto nadaje się "do
barwienia tkanin" - skutecznie :-)
hmmm
(ze ściereczkami w żółte plamy)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |