Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia [kwas z buraków kiszonych] jak przechowywać?

Grupy

Szukaj w grupach

 

[kwas z buraków kiszonych] jak przechowywać?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-01-01 22:38:45

Temat: [kwas z buraków kiszonych] jak przechowywać?
Od: 'madzik' <m...@t...beztego.com> szukaj wiadomości tego autora

Witam,

na wigilie robilam kiszone buraki na barszcz czerwony.

Z braku chleba robiły sie dluzej niz myslalam, i zamiast zlewac na
wigilie (*), zrobilam to dzis. Zakwasilo sie pieknie. Zapach, smak bez
zastrzeżeń. Oparlam sie na przepisach znalezionych w archiwum grupy (no
dobra, jedna małą zmianę wprowadziłam - nie mialam świeżego kopru i
dałam taki ze słoika z ogórkami kiszonymi ;-) )

Powiedzcie mi, proszę, co dalej?
Zlałam to do sloikow (robilam w duuuużym garnku), zakręciłam - mysle to
teraz wyniesc do piwnicy, ale moze powinnam to - nie wiem, nie bijcie -
przegotowac, albo co? Bardzo bym nie chciala, aby te cztery sloiki kwasu
mi diabli wzieli.

Druga sprawa - jak dlugo to moze stac w piwnicy (jakies plus 10 stopni C)?

(*) tzn. na wigilię wzięłam trochę, ale musiałam dokwaszać (i tak bylo
dobre)

--
Pozdrawiam,
Magda

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-01-03 04:49:00

Temat: Re: [kwas z buraków kiszonych] jak przechowywać?
Od: "Kyllyan" <m...@w...pl.invalid> szukaj wiadomości tego autora

> Z braku chleba robiły sie dluzej niz myslalam,

Pisałem przed świętami, że IMO chleb daje tylko walory smakowe, a nie
przyspiesza kwaszenia. Nigdy nie daję chleba i kiszą się trzy - cztery
dni.
U mnie na balkonie stoi od początku grudnia butelka po coli napełniona
kwasem po zakrętkę z 0,5 cm warstwą oliwy na wierzhu i ma się dobrze.
Nie mam doświadczenia z przechowywniem barszczu, bo jak zostaje to
wypijam go na zimno (niezły na kaca), ale na logikę biorąc skoro ogórki
kwaszone utrzymują się całą zimę to i kwas buraczany powinien.



--
pozdrawiam :-))
Sławomir J Marusiński
Gdańsk, GG 5420750

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-03 10:41:02

Temat: Re: [kwas z buraków kiszonych] jak przechowywać?
Od: 'madzik' <m...@t...beztego.com> szukaj wiadomości tego autora

Sławomir:

> Pisałem przed świętami, że IMO chleb daje tylko walory smakowe, a nie
> przyspiesza kwaszenia. Nigdy nie daję chleba i kiszą się trzy - cztery dni.

No to moze u mnie bylo za cieplo, albo cos nie tak.
Kisilo sie grubo ponad tydzien, ale fakt, w duzej ilosci (4 l wody byly).

> U mnie na balkonie stoi od początku grudnia butelka po coli napełniona
> kwasem po zakrętkę z 0,5 cm warstwą oliwy na wierzhu i ma się dobrze.

Czy taki kwas moze zamarznąć bez szkody?

> Nie mam doświadczenia z przechowywniem barszczu, bo jak zostaje to
> wypijam go na zimno (niezły na kaca), ale na logikę biorąc skoro ogórki
> kwaszone utrzymują się całą zimę to i kwas buraczany powinien.

dzieki wielkie :-)

--
Pozdrawiam,
Magda, poczatkujaca w temacie kiszonek ;-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-03 12:48:17

Temat: Re: [kwas z buraków kiszonych] jak przechowywać?
Od: "Zora" <z...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

.
> Nie mam doświadczenia z przechowywniem barszczu, bo jak zostaje to
> wypijam go na zimno (niezły na kaca), ale na logikę biorąc skoro ogórki
> kwaszone utrzymują się całą zimę to i kwas buraczany powinien.

Po pewnym czasie brązowieje, ale wypicie go za wczasu to dobry pomysł, sama tak
robię, czasem z kefirkiem wymieszam :)

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

LOL..... I Just Found A Gwenyth Paltrow Sex Video Online. Take A Look....... 5U95
prażony słonecznik
ekspres do kawy na kilka filiżanek
Wyszukane i proste potrawy z shiitake
sałatka - może postać?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »