Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia lasania2 :)

Grupy

Szukaj w grupach

 

lasania2 :)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-02-13 23:42:10

Temat: Re: lasania2 :)
Od: Grzegorz Janoszka <G...@p...onet.pl-----USUN-TO> szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 13 Feb 2004 17:06:00 +0100 I had a dream that Aleksander Kłosiewicz
<s...@w...pl> wrote:
>> Ja też mam pytanie o lasanię, ale takie bardziej techniczne.
>> Co zrobić, aby podczas kilkuminutowego gotowania płatów makaronu, nie
>> sklejał się on do siebie? Wlałam oleju do wody, kładłam obok siebie, a i
> tak
> A po co w ogóle gotować ?
> Wystarczy przecież ułożyć : beszamel
> płat ciasta
> sos - nadzienie
> ser żółty

No właśnie ja też tak robię i dziwię się, że ludzie coś gotują
wcześniej...

--
Grzegorz Janoszka odpowiadając POPRAW adres

UWAGA, mam specyficzne poczucie humoru! Na newsach wyrażam swoje prywatne
specyficzne poglądy, a nie moich byłych, obecnych i przyszłych pracodawców.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-02-13 23:49:41

Temat: Re: lasania2 :)
Od: "Hanna Burdon" <h...@n...com> szukaj wiadomości tego autora

> > A po co w ogóle gotować ?
> > Wystarczy przecież ułożyć : beszamel
> > płat ciasta
> > sos - nadzienie
> > ser żółty
>
> No właśnie ja też tak robię i dziwię się, że ludzie coś gotują
> wcześniej...
Ja też się dziwię, bo ja nawet nie przykrywam do piekarnika...

Hania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-14 10:21:39

Temat: Sine kluski, tarte
Od: r...@w...pl (RAV_R) szukaj wiadomości tego autora

Witam
Mam zamiar jutro ze szwagrem zrobic obiad i on wymyslil ze zrobimy "sine
kluski"czy jak to sie zwie. Mam nadzieje ze kazdy wie o co chodzi. Prodze o
jakis przepis.
Pozdrawiam
Rav


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-14 19:24:29

Temat: Re: Sine kluski, tarte
Od: "Iwona" <i...@W...pl> szukaj wiadomości tego autora

my friend RAV_R ( r...@w...pl ) wrote :
> Witam
> Mam zamiar jutro ze szwagrem zrobic obiad i on wymyslil ze zrobimy "sine
> kluski"czy jak to sie zwie. Mam nadzieje ze kazdy wie o co chodzi. Prodze
> o jakis przepis.
> Pozdrawiam
> Rav

Inaczej "czarne kluski" albo "żelazne".

Ok. 2kg ziemniaków (zależy na ile osób) zetrzeć jak na placki ziemniaczane(w
jakimś malakserze szybciej).
Durszlak wstawić do jakiegoś naczynia. Przełożyć starte ziemniaki do
durszlaka (najlepiej z gazą), aby odciekała z nich woda (trochę trzeba
odczekać). W tym czasie wstawić wodę w garnku z dod.łyżki oleju i
soli(ok.pół łyżeczki).

Odciśnięte ziemniaki przełożyć do miseczki wraz z białym osadem z wody,
który zbierze się na dnie (bez wody oczywiście) i wymieszać z kilkoma
łyżkami mąki pszennej (zależy od ziemniaków-na wyczucie)+1 lub 2jaja.
Nabierać łyżką niewielkie ilości masy i wrzucać do gotującej się
wody(najpierw zrób próbę czy się nie rozlatują, jeśli tak, to trzeba wówczas
dołożyć mąki). Gdy wypłyną do góry i chwilkę tak się pogotują wyjmować łyżką
cedzakową .

Najlepsze są odsączone i podsmażone na smalcu z dodatkiem usmażonej
cebulki+ew.skwarki/boczek.
Pzdr.
Iwona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-14 20:32:01

Temat: Re: lasania2 :)
Od: "Vefour.PL" <v...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 13 Feb 2004 23:49:41 -0000, Hanna Burdon wrote:

>>> A po co w ogóle gotować ?
>>> Wystarczy przecież ułożyć : beszamel
>>> płat ciasta
>>> sos - nadzienie
>>> ser żółty
>>
>> No właśnie ja też tak robię i dziwię się, że ludzie coś gotują
>> wcześniej...
> Ja też się dziwię, bo ja nawet nie przykrywam do piekarnika...
>
> Hania

Spróbujeic raz domowym makranom, wczesniej ugotowanym (rzecz jasna).
Nieporównywalne. A sklepowe tez lubie obgotowac trochę, jest miększe.

V.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-14 23:41:24

Temat: Re: lasania2 :)
Od: "Iwona" <i...@W...pl> szukaj wiadomości tego autora

my friend Vefour.PL ( v...@p...pl ) wrote :
> On Fri, 13 Feb 2004 23:49:41 -0000, Hanna Burdon wrote:
> >> No właśnie ja też tak robię i dziwię się, że ludzie coś gotują
> >> wcześniej...
> > Ja też się dziwię, bo ja nawet nie przykrywam do piekarnika...
> >
> > Hania
>
> Spróbujeic raz domowym makranom, wczesniej ugotowanym (rzecz jasna).
> Nieporównywalne. A sklepowe tez lubie obgotowac trochę, jest miększe.
>
> V.
Odpowiednia/większa ilość wody/sosu wystarcza aby lasania wyszła Ok. bez
uprzedniego gotowania makaronu;)
(przykryć folią, pod koniec pitraszenia odkryć)
Pzdr.
Iwona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-15 08:10:28

Temat: Re: lasania2 :)
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In <c0mbnp$rig$1@absinth.dialog.net.pl> Iwona wrote:
> my friend Vefour.PL ( v...@p...pl ) wrote :
>> On Fri, 13 Feb 2004 23:49:41 -0000, Hanna Burdon wrote:
>> >> No właśnie ja też tak robię i dziwię się, że ludzie coś gotują
>> >> wcześniej...
>> > Ja też się dziwię, bo ja nawet nie przykrywam do piekarnika...
>> >
>> > Hania
>>
>> Spróbujeic raz domowym makranom, wczesniej ugotowanym (rzecz jasna).
>> Nieporównywalne. A sklepowe tez lubie obgotowac trochę, jest miększe.
>>
>> V.
> Odpowiednia/większa ilość wody/sosu wystarcza aby lasania wyszła Ok.
> bez uprzedniego gotowania makaronu;) (przykryć folią, pod koniec
> pitraszenia odkryć) Pzdr. Iwona

Jednak, o ile wiem, Włosi gotują ciasto na lazanię w wodzie przed
przełożeniem sosem.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-15 21:49:29

Temat: Re: lasania2 :)
Od: Grzegorz Janoszka <G...@p...onet.pl-----USUN-TO> szukaj wiadomości tego autora

On 15 Feb 2004 08:10:28 GMT I had a dream that Wladyslaw Los <w...@o...pl> wrote:
>>> > Ja też się dziwię, bo ja nawet nie przykrywam do piekarnika...
>>> Spróbujeic raz domowym makranom, wczesniej ugotowanym (rzecz jasna).
>>> Nieporównywalne. A sklepowe tez lubie obgotowac trochę, jest miększe.
>> Odpowiednia/większa ilość wody/sosu wystarcza aby lasania wyszła Ok.
>> bez uprzedniego gotowania makaronu;) (przykryć folią, pod koniec
>> pitraszenia odkryć) Pzdr. Iwona
> Jednak, o ile wiem, Włosi gotują ciasto na lazanię w wodzie przed
> przełożeniem sosem.

Może Włosi nie wiedzą, jak się robi prawdziwą lazanię? :)

--
Grzegorz Janoszka odpowiadając POPRAW adres

UWAGA, mam specyficzne poczucie humoru! Na newsach wyrażam swoje prywatne
specyficzne poglądy, a nie moich byłych, obecnych i przyszłych pracodawców.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

filet ze szapragami i serem
lazania...
Duszonki
dobra kawa
białe czy czerwone wino??

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »