Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia lasania2 :)

Grupy

Szukaj w grupach

 

lasania2 :)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-02-13 13:03:55

Temat: lasania2 :)
Od: "Ewa" <w...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ja też mam pytanie o lasanię, ale takie bardziej techniczne.
Co zrobić, aby podczas kilkuminutowego gotowania płatów makaronu, nie
sklejał się on do siebie? Wlałam oleju do wody, kładłam obok siebie, a i tak
część nadawała się do wyrzucenia - posklejała się do siebie. Za to jak
robiłam z surowymi płatami, to po bokach ciasto było twrde i kruzące się.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-02-13 13:04:00

Temat: Re: lasania2 :)
Od: Izza <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ewa wrote:

> Ja też mam pytanie o lasanię, ale takie bardziej techniczne.
> Co zrobić, aby podczas kilkuminutowego gotowania płatów makaronu, nie
> sklejał się on do siebie? Wlałam oleju do wody, kładłam obok siebie, a i
> tak część nadawała się do wyrzucenia - posklejała się do siebie. Za to jak
> robiłam z surowymi płatami, to po bokach ciasto było twrde i kruzące się.
ja robie tak, wyciagam plat z wody zalewam zimna i odkladam i tak z kazdym,
ukladam je tak, zeby stykaly sie ze soba jak najmniejsza powierzchnia, a ja
tak szybko jak sie da, staram sie skladac calosc do kupy:)

Izza

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-13 13:25:59

Temat: Re: lasania2 :)
Od: "thaZ" <t...@N...pl> szukaj wiadomości tego autora

> ja robie tak, wyciagam plat z wody zalewam zimna i odkladam i tak z
kazdym,
> ukladam je tak, zeby stykaly sie ze soba jak najmniejsza
powierzchnia, a ja
> tak szybko jak sie da, staram sie skladac calosc do kupy:)

ehh.. widzę jednak, że to chyba za hard
jak dla mnie.

thaZ

PS. co można upichcić swojej kobiecie na kolację
walentynkową ?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-13 13:26:38

Temat: Re: lasania2 :)
Od: m...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

> Ja też mam pytanie o lasanię, ale takie bardziej techniczne.
> Co zrobić, aby podczas kilkuminutowego gotowania płatów makaronu, nie
> sklejał się on do siebie? Wlałam oleju do wody, kładłam obok siebie, a i tak
> część nadawała się do wyrzucenia - posklejała się do siebie. Za to jak
> robiłam z surowymi płatami, to po bokach ciasto było twrde i kruzące się.
>
>
Ja robię z surowych płatów.
Przygotuj lasanie 2-3 godziny wcześniej, niech sobie poleży (nasiąka sosem,
oczywiście duzo sosu). Do piekarnika pod przykryciem, pod koniec posyp serem i
odkryj (15')
Wanda.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-13 13:27:11

Temat: Re: lasania2 :)
Od: "Hanna Burdon" <h...@n...com> szukaj wiadomości tego autora

> Co zrobić, aby podczas kilkuminutowego gotowania płatów makaronu, nie
> sklejał się on do siebie? Wlałam oleju do wody, kładłam obok siebie, a
i tak
> część nadawała się do wyrzucenia - posklejała się do siebie. Za to jak
> robiłam z surowymi płatami, to po bokach ciasto było twrde i kruzące
się.
Po prostu cały makaron musi być dobrze pokryty sosem... Spróbuj robić w
naczyniu o innym kształcie albo lać więcej sosu.

Hania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-13 13:33:22

Temat: Re: lasania2 :)
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora



Ewa:
> Ja też mam pytanie o lasanię, ale takie bardziej techniczne.
> Co zrobić, aby podczas kilkuminutowego gotowania płatów makaronu, nie
> sklejał się on do siebie? Wlałam oleju do wody, kładłam obok siebie, a i tak
> część nadawała się do wyrzucenia - posklejała się do siebie. Za to jak
> robiłam z surowymi płatami, to po bokach ciasto było twrde i kruzące się.

zrób ciasto makaronowe, a nie bierz gotowych dachówek. Będzie lepsza ;-)
A co do meritum, to niestety gotować max. 2 sztuki na raz (tak samo, jak
robisz ciasto makaronowe).

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-13 14:22:18

Temat: Re: lasania2 :)
Od: "topek" <topek$$$bezspamowy$$$@post.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Ja też mam pytanie o lasanię, ale takie bardziej techniczne.
> Co zrobić, aby podczas kilkuminutowego gotowania płatów makaronu, nie
> sklejał się on do siebie? Wlałam oleju do wody, kładłam obok siebie, a i
tak
> część nadawała się do wyrzucenia - posklejała się do siebie. Za to jak
> robiłam z surowymi płatami, to po bokach ciasto było twrde i kruzące się.

Kup dobry makaron :)
Mnie sie tani kleil. Barilla juz nie.


--
topek -> jak zawsze pozdrawiajacy
|- Laga "gaz, gaz, gaz na ulicach" + naklejka jedynie sluszna
|- GG: 1780953; IRC: #gwardia
"Only two things are infinite, the universe and human stupidity [...]"


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-13 15:45:40

Temat: Re: lasania2 :)
Od: Ewa Dacko <e...@k...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ewa:

> Co zrobić, aby podczas kilkuminutowego gotowania płatów makaronu, nie
> sklejał się on do siebie? Wlałam oleju do wody, kładłam obok siebie, a i tak
> część nadawała się do wyrzucenia - posklejała się do siebie. Za to jak
> robiłam z surowymi płatami, to po bokach ciasto było twrde i kruzące się.

Albo trzeba gotować je pojedynczo i potem odkładać, najlepiej na ściereczkę,
albo kupić gotowe płatki, sprawdzając na opakowaniu, czy nie trzeba
ich uprzednio gotować - różne się trafiają, i dopilnować, żeby były dobrze
przykryte sosem. Przyznam, żem leniwa, i korzystam z tego drugiego
sposobu :)

Powodzenia,

Evva

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-13 16:06:00

Temat: Re: lasania2 :)
Od: "Aleksander Kłosiewicz" <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Ewa <w...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:c0iht1$6g0$...@a...news.tpi.pl...
> Ja też mam pytanie o lasanię, ale takie bardziej techniczne.
> Co zrobić, aby podczas kilkuminutowego gotowania płatów makaronu, nie
> sklejał się on do siebie? Wlałam oleju do wody, kładłam obok siebie, a i
tak
> część nadawała się do wyrzucenia - posklejała się do siebie. Za to jak
> robiłam z surowymi płatami, to po bokach ciasto było twrde i kruzące się.
>
>
A po co w ogóle gotować ?
Wystarczy przecież ułożyć : beszamel
płat ciasta
sos - nadzienie
ser żółty
itd., itd.,
jak zakończysz płat ciasta
beszamel
ser żółty
to zakryj formę alufolią i w 180'C i zapiekaj 45 minut na koniec odsłoń na
10-15min
coby zrumienić ser. Płaty dojdą samoistnie i będą w sam raz ;-)
pozdr.Alex




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-13 18:33:52

Temat: Re: lasania2 :)
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <4...@u...fu-berlin.de>,
Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> wrote:

> Ewa:
> > Ja też mam pytanie o lasanię, ale takie bardziej techniczne.
> > Co zrobić, aby podczas kilkuminutowego gotowania płatów makaronu, nie
> > sklejał się on do siebie? Wlałam oleju do wody, kładłam obok siebie, a i tak
> > część nadawała się do wyrzucenia - posklejała się do siebie. Za to jak
> > robiłam z surowymi płatami, to po bokach ciasto było twrde i kruzące się.
>
> zrób ciasto makaronowe, a nie bierz gotowych dachówek. Będzie lepsza ;-)

Popieram.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

filet ze szapragami i serem
lazania...
Duszonki
dobra kawa
białe czy czerwone wino??

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »