« poprzedni wątek | następny wątek » |
91. Data: 2012-05-09 10:37:08
Temat: Re: maj to i się pojawia kwesta: czym nakarmić gości komunijnychW dniu 2012-05-09 12:36, medea pisze:
> W dniu 2012-05-08 22:47, Ikselka pisze:
>> Dnia Tue, 08 May 2012 21:57:26 +0200, medea napisał(a):
>>
>>> Spätlese jest korkowane.
>> http://www.flickr.com/photos/thewoodyardfamily/45293
85478/
>> http://farm5.staticflickr.com/4068/4528753003_3c5aa1
ffa3_m.jpg
>
> Kaefik ci przecieka.
>
Zakręć albo zakorkuj.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
92. Data: 2012-05-09 10:39:47
Temat: Re: maj to i się pojawia kwesta: czym nakarmić gości komunijnychDnia Wed, 09 May 2012 12:36:36 +0200, medea napisał(a):
> W dniu 2012-05-08 22:47, Ikselka pisze:
>> Dnia Tue, 08 May 2012 21:57:26 +0200, medea napisał(a):
>>
>>> Spätlese jest korkowane.
>> http://www.flickr.com/photos/thewoodyardfamily/45293
85478/
>> http://farm5.staticflickr.com/4068/4528753003_3c5aa1
ffa3_m.jpg
>
> Kaefik ci przecieka.
>
Tylko kuchenny.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
93. Data: 2012-05-09 10:52:15
Temat: Re: maj to i się pojawia kwesta: czym nakarmić gości komunijnychW dniu 2012-05-09 12:39, Ikselka pisze:
> Dnia Wed, 09 May 2012 12:36:36 +0200, medea napisał(a):
>
>> W dniu 2012-05-08 22:47, Ikselka pisze:
>>> Dnia Tue, 08 May 2012 21:57:26 +0200, medea napisał(a):
>>>
>>>> Spätlese jest korkowane.
>>> http://www.flickr.com/photos/thewoodyardfamily/45293
85478/
>>> http://farm5.staticflickr.com/4068/4528753003_3c5aa1
ffa3_m.jpg
>> Kaefik ci przecieka.
>>
> Tylko kuchenny.
Strasznie kłopotliwy w obsłudze ten kaef, jak widzę.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
94. Data: 2012-05-09 11:34:46
Temat: Re: maj to i się pojawia kwesta: czym nakarmić gości komunijnychDnia Wed, 09 May 2012 12:52:15 +0200, medea napisał(a):
> W dniu 2012-05-09 12:39, Ikselka pisze:
>> Dnia Wed, 09 May 2012 12:36:36 +0200, medea napisał(a):
>>
>>> W dniu 2012-05-08 22:47, Ikselka pisze:
>>>> Dnia Tue, 08 May 2012 21:57:26 +0200, medea napisał(a):
>>>>
>>>>> Spätlese jest korkowane.
>>>> http://www.flickr.com/photos/thewoodyardfamily/45293
85478/
>>>> http://farm5.staticflickr.com/4068/4528753003_3c5aa1
ffa3_m.jpg
>>> Kaefik ci przecieka.
>>>
>> Tylko kuchenny.
>
> Strasznie kłopotliwy w obsłudze ten kaef, jak widzę.
>
Raczej nie - mam go tylko w głowie, przy sobie. Kuchennego zbytnio nie
uszczelniam.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
95. Data: 2012-05-09 13:35:21
Temat: Re: maj to i się pojawia kwesta: czym nakarmić gości komunijnych"Qrczak" <q...@g...pl> wrote in message
news:4fa7d397$0$1220$65785112@news.neostrada.pl...
> Zachęcona ośmielam się zapytać:
>
> Dnia dzisiejszego niebożę Bbjk wylazło do ludzi i marudzi:
>> W dniu 2012-05-07 14:44, Qrczak pisze:
>>
>>> O, to żeby tak w temacie pozostać: co podać na komunijny obiad?
>>> Ale żeby to nie był rosół, schabowy i mizeria. I żeby to było coś, co
>>> można przygotować ze dwa wcześniej.
>>> Oczekuję interesujących propozycji, zwycięzców nagrodzę zdjęciem z
>>> uroczystości.
>>
>> Załóż może osobny wątek, bo ten pewnie wiele osób pomija.
>>
>> Pomyślę i napiszę. Ile ludzi? dzieci? Alko, czy nealko (moje ulubione
>> słowo słowackie)? Wystawnie, czy raczej normalnie rodzinnie?
>
> Do komunii pierwszej to idzie jedno, ale nakarmić trzeba będzie trójeczkę.
> Dorosłych tak z 15 osób.
> Wino pewnie będzie.
> Rodzinnie, ale chciałabym coś z pazurem.
ale Ci piskle uroslo. To juz komunia??? calkiem sie przeraze jak o weselu
napiszesz.
Gratulacje!
i.
w temacie nie pomoge bo ja z tych, to "zatrudniam" innych do wlasnych
imprez. Taki
"outsourcing" domowy.
Powodzenia.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
96. Data: 2012-05-09 13:41:42
Temat: Re: maj to i się pojawia kwesta: czym nakarmić gości komunijnychW dniu 2012-05-09 13:34, Ikselka pisze:
> Dnia Wed, 09 May 2012 12:52:15 +0200, medea napisał(a):
>
>> W dniu 2012-05-09 12:39, Ikselka pisze:
>>> Dnia Wed, 09 May 2012 12:36:36 +0200, medea napisał(a):
>>>
>>>> W dniu 2012-05-08 22:47, Ikselka pisze:
>>>>> Dnia Tue, 08 May 2012 21:57:26 +0200, medea napisał(a):
>>>>>
>>>>>> Spätlese jest korkowane.
>>>>> http://www.flickr.com/photos/thewoodyardfamily/45293
85478/
>>>>> http://farm5.staticflickr.com/4068/4528753003_3c5aa1
ffa3_m.jpg
>>>> Kaefik ci przecieka.
>>>>
>>> Tylko kuchenny.
>> Strasznie kłopotliwy w obsłudze ten kaef, jak widzę.
>>
> Raczej nie - mam go tylko w głowie, przy sobie.
To teraz wiadomo, skąd te dziury. ;)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
97. Data: 2012-05-09 13:43:14
Temat: Re: maj to i się pojawia kwesta: czym nakarmić gości komunijnychDnia Wed, 09 May 2012 15:41:42 +0200, medea napisał(a):
> W dniu 2012-05-09 13:34, Ikselka pisze:
>> Dnia Wed, 09 May 2012 12:52:15 +0200, medea napisał(a):
>>
>>> W dniu 2012-05-09 12:39, Ikselka pisze:
>>>> Dnia Wed, 09 May 2012 12:36:36 +0200, medea napisał(a):
>>>>
>>>>> W dniu 2012-05-08 22:47, Ikselka pisze:
>>>>>> Dnia Tue, 08 May 2012 21:57:26 +0200, medea napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>> Spätlese jest korkowane.
>>>>>> http://www.flickr.com/photos/thewoodyardfamily/45293
85478/
>>>>>> http://farm5.staticflickr.com/4068/4528753003_3c5aa1
ffa3_m.jpg
>>>>> Kaefik ci przecieka.
>>>>>
>>>> Tylko kuchenny.
>>> Strasznie kłopotliwy w obsłudze ten kaef, jak widzę.
>>>
>> Raczej nie - mam go tylko w głowie, przy sobie.
>
> To teraz wiadomo, skąd te dziury. ;)
>
Kuchnia to najlepiej wentylowane pomieszczenie u mnie - coby się nie
zaczadzić.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
98. Data: 2012-05-09 14:31:20
Temat: Re: maj to i się pojawia kwesta: czym nakarmić gości komunijnychAm 09.05.2012 12:09, schrieb medea:
> W dniu 2012-05-09 00:20, Waldemar Krzok pisze:
>> medea wrote:
>>
>>>
>>> Przypuszczam, że są różne rodzaje tego Spätlese, stąd ta rozbieżność
>>> ocen, he he.
>> A to racja. Też w cenie są różnice.
>
> Nawet bardzo spore te różnice. Tego z Lidla chyba jeszcze nie piłam, ale
> niedawno jedno kupiłam i mam w barku. Przy najbliższej okazji porównam.
>
>> Spätlese to tylko przymiotnik.
>
> Taką ma zwykle też nazwę, pod którą je kupuję. I o ile dobrze pamiętam,
> to zazwyczaj jest to wino określane jako reńskie (pochodzenia dokładnie
> nie sprawdzam, więc głowy nie dam, że rzeczywiście jest znad Renu).
Chyba 50% upraw nad Renem i Mozelą to właśnie Riesling i z tego grona
jest ten region słynny. W Polsce zwano je winami reńskimi już od stuleci.
>> Na ogół jest to Riesling Spätlese, czyli Riesling późno zbierany.
>
> Ale czy to aby na pewno riesling? Nie jestem ekspertem, ale chyba tym
> mianem określa się białe wino wytrawne.
Riesling to rodzaj winogron. Spätlese znaczy, że są późno zbierane (i
dlatego mają więcej cukru w cukrze). Riesling może być wytrawny, ale też
półwytrawny, półsłodki lub słodki. Z win szlachetnych jest jeszcze tzw.
wino lodowe (Eiswein). Na ogół też riesling, ale zbierany po mrozie
(dlatego lodowe), praktycznie są to już rodzynki. Wina takie są jeszcze
słodsze od Spätlese.
>> Wino jest na ogół słodkie lub półsłodkie, chyba, że mamy Spätlese z
>> terenów bardziej północnych, na przykład Drezno lub Saale/Unstrut, to
>> jest prawie wytrawne.
>
> Dla mnie jest bardziej półwytrawne niż słodkie, ale może na takie
> właśnie trafiałam. I dokładnie takie lubię.
>
>> Do dań mięsnych właściwie się nie nadaje, chyba, że masz mięso na słodko.
>
> E tam. U mnie się nadaje do wszystkiego.
>
>> Co do korkowania, to nie masz racji. Obecnie prawie wszystkie wina są
>> dostępne również w wersji zakrętkowej.
>
> Być może, ale to nie ja pisałam o zakrętce jako oznace złego wina. Po
> prostu - my zwykle używamy korkociągu.
> A to lidlowe rzeczywiście ma zakrętkę. Jak przetestuję, to napiszę o
> wrażeniach. ;)
Wina "zakrętkowe" robiono przede wszystkim dla restauracji, gdzie często
chce się wypić lampkę, a nie kupować całą flachę. W międzyczasie trafiły
też "pod strzechy".
Zobacz, czy na tym Lidlowym jest napisane, z jakiego rejonu pochodzą.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
99. Data: 2012-05-09 14:34:02
Temat: Re: maj to i się pojawia kwesta: czym nakarmić gości komunijnychAm 09.05.2012 10:03, schrieb Theli:
> W dniu 2012-05-07 23:56, Waldemar Krzok pisze:
> [...]
>> Jak widzisz, przepis prosty i można go dynamicznie adaptować do
>> zawartości
>> spiżarni.
>
> Ja też dziękuję, przepis wygląda na prosty, a my krewetki bardzo :)
> Czy dobrze kombinuję, że pasowałyby również do niej grzanki-kosteczki
> lub groszek ptysiowy?
Jak najbardziej. Do zupy bym osobiście nie dawał, ale grzanki można dać
też w łapkę. Ale to kwestia smaku. Nie bądźmy bardziej papiescy od
Kaczyńskiego ;-)
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
100. Data: 2012-05-09 19:33:02
Temat: Re: maj to i się pojawia kwesta: czym nakarmić gości komunijnychW dniu 2012-05-09 16:31, Waldemar Krzok pisze:
>
> Zobacz, czy na tym Lidlowym jest napisane, z jakiego rejonu pochodzą.
Jest tylko że reńskie, a kropa na miniaturowej mapce wskazuje okolice
Moguncji lub odrobinę niżej. Żadnej dokładniejszej informacji nie
dowidzę. Butelkowane specjalnie dla Lidla. Smaku na razie nie sprawdzę,
bo nie mam towarzystwa, a do lustra nie będę piła. ;)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |