Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia makaroniki

Grupy

Szukaj w grupach

 

makaroniki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-05-15 11:51:03

Temat: makaroniki
Od: "Basiek" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witajcie,
Czy ktos z Was ma sprawdzony przepis na makaroniki? Takie kruche na
zewnatrz, ale miekkie w srodku?
Pozdrawiam.
Basiek.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-05-15 13:16:12

Temat: Re: makaroniki
Od: Paweł Niezbecki <s...@p...acn.wawa> szukaj wiadomości tego autora

Basiek<smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
news:c85075$b5c$1@topaz.icpnet.pl:

> Witajcie,
> Czy ktos z Was ma sprawdzony przepis na makaroniki? Takie kruche na
> zewnatrz, ale miekkie w srodku?
> Pozdrawiam.

Czy to potrawa regionalna?

Nigdy nie słyszałem o makaronikach :(
(rozumiem, że to nie są małe makarony...)

Paweł



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-15 13:42:54

Temat: Re: makaroniki
Od: "I.P." <i...@g...de> szukaj wiadomości tego autora


"Basiek" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:c85075$b5c$1@topaz.icpnet.pl...
> Witajcie,
> Czy ktos z Was ma sprawdzony przepis na makaroniki? Takie kruche na
> zewnatrz, ale miekkie w srodku?
> Pozdrawiam.
> Basiek.
>

Skladniki:
250 g wiorek kokosowych
5 bialek
250g cukru pudru
400 g masy marcypanowej
starta skorka z 1/2 cytryny
2 lyzki rumu
Kokos wysypac na papier do pieczenia i w temp. 100° C suszyc 20 min, przy
lekko otwartym piekarniku.Bialka ubic na sztywna mase.Nastepnie wymieszac
ubite bialka z polowa cukru pudru(cukier sypac przez sitko) i masa
marcypanowa.Do tego dodac reszte cukru pudru,kokos, starta skorke z cytryny
i rum.
Formowac kulki wielkosci wloskich orzechow.
Piec ca.15-20 min. w temp. 160°C

Ilona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-15 13:51:33

Temat: Re: makaroniki
Od: "Akna" <akna@[nospam]gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "I.P." <i...@g...de> napisal w wiadomosci
news:c856p4$54o$06$1@news.t-online.com...
>
> "Basiek" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> schrieb im Newsbeitrag
> news:c85075$b5c$1@topaz.icpnet.pl...
> > Witajcie,
> > Czy ktos z Was ma sprawdzony przepis na makaroniki? Takie kruche na
> > zewnatrz, ale miekkie w srodku?

>
> Skladniki:
> 250 g wiorek kokosowych
> 5 bialek

O ile dobrze kojarze to u nas (na Slasku) ciastka upieczone wg tego przepisu
to kokosanki a nie makaroniki. I szla bym bardziej w kierunku platków
owsianych niz kokosu :-)

Pozdrawiam
Akna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-15 15:11:04

Temat: Re: makaroniki
Od: "Basiek" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Czy to potrawa regionalna?

Nie mam zielonego pojecia :(

> Nigdy nie słyszałem o makaronikach :(
> (rozumiem, że to nie są małe makarony...)

To ciastka robione z maku lub wiorkow kokosowych.
Pozdrawiam.
Basiek.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-15 15:12:43

Temat: Re: makaroniki
Od: "Basiek" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

> O ile dobrze kojarze to u nas (na Slasku) ciastka upieczone wg tego
przepisu
> to kokosanki a nie makaroniki. I szla bym bardziej w kierunku platków
> owsianych niz kokosu :-)

Mnie tez wydaje sie, ze to raczej przepis na kokosanki (chcetnie skorzystam
z niego, bo tez szukalam), ale bardzo chcialabym zrobic makaroniki. Z tego,
co wiem, to glownym skladnikiem jest mak.
Pozdrawiam.
Basiek.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-15 15:13:54

Temat: Re: makaroniki
Od: "Basiek" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

> To ciastka robione z maku lub wiorkow kokosowych.

A wlasciwie nie - raczej z maku, chyba nie slyszalam o dodatku wiorkow
kokosowych do tych ciastek ani nigdy ich nie wyczulam jedzac.
Basiek.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-15 15:52:31

Temat: Re: makaroniki
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

Basiek wrote:
>>To ciastka robione z maku lub wiorkow kokosowych.
>
>
> A wlasciwie nie - raczej z maku, chyba nie slyszalam o dodatku wiorkow
> kokosowych do tych ciastek ani nigdy ich nie wyczulam jedzac.
> Basiek.

Tu u mnie sprzedaja makaroniki migdalowe. Nie probowalam, bo jeszcze by
mi zasmakowaly, a mialam sie odchudziac ;)


--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-15 16:05:12

Temat: Re: makaroniki
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Basiek napisał:
>
> Mnie tez wydaje sie, ze to raczej przepis na kokosanki (chcetnie skorzystam
> z niego, bo tez szukalam), ale bardzo chcialabym zrobic makaroniki. Z tego,
> co wiem, to glownym skladnikiem jest mak.

Wnosisz z nazwy? ;)
Makaroniki to ciasteczka z Francji rodem, wyrabiane z marcepanu,
najlepsze ponoć produkowane są w Nancy.

Przepis:
20 dag słodkich migdałów, kilka sztuk gorzkich, 3 białka, 20 dag cukru,
trochę skórki pomarańczowej, 4 łyżki cukru rafinady, o ile znajdziesz.

Migdały mielimy specjalną maszynką, mieszamy z białkami ubitymi z
cukrem na sztywną pianę, z tej masy układamy okrągłe kupki na papierze,
osypujemy rafinadą (o ile ją mamy), ozdabiamy paseczkiem skórki
pomarańczowej. Pieczemy w nieskiej temperaturze.
--
pa, BasiaBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-15 16:20:28

Temat: Re: makaroniki
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

BasiaBjk wrote:

> Wnosisz z nazwy? ;)
> Makaroniki to ciasteczka z Francji rodem, wyrabiane z marcepanu,
> najlepsze ponoć produkowane są w Nancy.
>
> Przepis:
> 20 dag słodkich migdałów, kilka sztuk gorzkich, 3 białka, 20 dag cukru,
> trochę skórki pomarańczowej, 4 łyżki cukru rafinady, o ile znajdziesz.
>
> Migdały mielimy specjalną maszynką, mieszamy z białkami ubitymi z
> cukrem na sztywną pianę, z tej masy układamy okrągłe kupki na papierze,
> osypujemy rafinadą (o ile ją mamy), ozdabiamy paseczkiem skórki
> pomarańczowej. Pieczemy w nieskiej temperaturze.

Dzieki bogini, z cala pewnoscia wyprobuje !!! Jestem wielka fanka
makaronikow, do tej pory kupowalam za ciezkie pieniadze, moze wreszcie
uniezaleznie sie od dostaw sklepowych?

Kot, co wlasnie kupil pierwsza butelkke wina z 2003 roku - moze bedzie
sikacz, bo mlody, ale z drugiej strony po TAKIM lecie....

--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

sałatka z zielonych pomidorów
ogórki na zup
pomidory na zup
Zona wyjechała
Oryginalna kuchnia indyjska w Krakowie ...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »