| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-05-15 11:51:03
Temat: makaronikiWitajcie,
Czy ktos z Was ma sprawdzony przepis na makaroniki? Takie kruche na
zewnatrz, ale miekkie w srodku?
Pozdrawiam.
Basiek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-05-15 13:16:12
Temat: Re: makaronikiBasiek<smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
news:c85075$b5c$1@topaz.icpnet.pl:
> Witajcie,
> Czy ktos z Was ma sprawdzony przepis na makaroniki? Takie kruche na
> zewnatrz, ale miekkie w srodku?
> Pozdrawiam.
Czy to potrawa regionalna?
Nigdy nie słyszałem o makaronikach :(
(rozumiem, że to nie są małe makarony...)
Paweł
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-15 13:42:54
Temat: Re: makaroniki
"Basiek" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:c85075$b5c$1@topaz.icpnet.pl...
> Witajcie,
> Czy ktos z Was ma sprawdzony przepis na makaroniki? Takie kruche na
> zewnatrz, ale miekkie w srodku?
> Pozdrawiam.
> Basiek.
>
Skladniki:
250 g wiorek kokosowych
5 bialek
250g cukru pudru
400 g masy marcypanowej
starta skorka z 1/2 cytryny
2 lyzki rumu
Kokos wysypac na papier do pieczenia i w temp. 100° C suszyc 20 min, przy
lekko otwartym piekarniku.Bialka ubic na sztywna mase.Nastepnie wymieszac
ubite bialka z polowa cukru pudru(cukier sypac przez sitko) i masa
marcypanowa.Do tego dodac reszte cukru pudru,kokos, starta skorke z cytryny
i rum.
Formowac kulki wielkosci wloskich orzechow.
Piec ca.15-20 min. w temp. 160°C
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-15 13:51:33
Temat: Re: makaroniki
Uzytkownik "I.P." <i...@g...de> napisal w wiadomosci
news:c856p4$54o$06$1@news.t-online.com...
>
> "Basiek" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> schrieb im Newsbeitrag
> news:c85075$b5c$1@topaz.icpnet.pl...
> > Witajcie,
> > Czy ktos z Was ma sprawdzony przepis na makaroniki? Takie kruche na
> > zewnatrz, ale miekkie w srodku?
>
> Skladniki:
> 250 g wiorek kokosowych
> 5 bialek
O ile dobrze kojarze to u nas (na Slasku) ciastka upieczone wg tego przepisu
to kokosanki a nie makaroniki. I szla bym bardziej w kierunku platków
owsianych niz kokosu :-)
Pozdrawiam
Akna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-15 15:11:04
Temat: Re: makaroniki> Czy to potrawa regionalna?
Nie mam zielonego pojecia :(
> Nigdy nie słyszałem o makaronikach :(
> (rozumiem, że to nie są małe makarony...)
To ciastka robione z maku lub wiorkow kokosowych.
Pozdrawiam.
Basiek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-15 15:12:43
Temat: Re: makaroniki> O ile dobrze kojarze to u nas (na Slasku) ciastka upieczone wg tego
przepisu
> to kokosanki a nie makaroniki. I szla bym bardziej w kierunku platków
> owsianych niz kokosu :-)
Mnie tez wydaje sie, ze to raczej przepis na kokosanki (chcetnie skorzystam
z niego, bo tez szukalam), ale bardzo chcialabym zrobic makaroniki. Z tego,
co wiem, to glownym skladnikiem jest mak.
Pozdrawiam.
Basiek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-15 15:13:54
Temat: Re: makaroniki> To ciastka robione z maku lub wiorkow kokosowych.
A wlasciwie nie - raczej z maku, chyba nie slyszalam o dodatku wiorkow
kokosowych do tych ciastek ani nigdy ich nie wyczulam jedzac.
Basiek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-15 15:52:31
Temat: Re: makaronikiBasiek wrote:
>>To ciastka robione z maku lub wiorkow kokosowych.
>
>
> A wlasciwie nie - raczej z maku, chyba nie slyszalam o dodatku wiorkow
> kokosowych do tych ciastek ani nigdy ich nie wyczulam jedzac.
> Basiek.
Tu u mnie sprzedaja makaroniki migdalowe. Nie probowalam, bo jeszcze by
mi zasmakowaly, a mialam sie odchudziac ;)
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-15 16:05:12
Temat: Re: makaronikiUżytkownik Basiek napisał:
>
> Mnie tez wydaje sie, ze to raczej przepis na kokosanki (chcetnie skorzystam
> z niego, bo tez szukalam), ale bardzo chcialabym zrobic makaroniki. Z tego,
> co wiem, to glownym skladnikiem jest mak.
Wnosisz z nazwy? ;)
Makaroniki to ciasteczka z Francji rodem, wyrabiane z marcepanu,
najlepsze ponoć produkowane są w Nancy.
Przepis:
20 dag słodkich migdałów, kilka sztuk gorzkich, 3 białka, 20 dag cukru,
trochę skórki pomarańczowej, 4 łyżki cukru rafinady, o ile znajdziesz.
Migdały mielimy specjalną maszynką, mieszamy z białkami ubitymi z
cukrem na sztywną pianę, z tej masy układamy okrągłe kupki na papierze,
osypujemy rafinadą (o ile ją mamy), ozdabiamy paseczkiem skórki
pomarańczowej. Pieczemy w nieskiej temperaturze.
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-15 16:20:28
Temat: Re: makaronikiBasiaBjk wrote:
> Wnosisz z nazwy? ;)
> Makaroniki to ciasteczka z Francji rodem, wyrabiane z marcepanu,
> najlepsze ponoć produkowane są w Nancy.
>
> Przepis:
> 20 dag słodkich migdałów, kilka sztuk gorzkich, 3 białka, 20 dag cukru,
> trochę skórki pomarańczowej, 4 łyżki cukru rafinady, o ile znajdziesz.
>
> Migdały mielimy specjalną maszynką, mieszamy z białkami ubitymi z
> cukrem na sztywną pianę, z tej masy układamy okrągłe kupki na papierze,
> osypujemy rafinadą (o ile ją mamy), ozdabiamy paseczkiem skórki
> pomarańczowej. Pieczemy w nieskiej temperaturze.
Dzieki bogini, z cala pewnoscia wyprobuje !!! Jestem wielka fanka
makaronikow, do tej pory kupowalam za ciezkie pieniadze, moze wreszcie
uniezaleznie sie od dostaw sklepowych?
Kot, co wlasnie kupil pierwsza butelkke wina z 2003 roku - moze bedzie
sikacz, bo mlody, ale z drugiej strony po TAKIM lecie....
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |