| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-05-15 16:26:31
Temat: Re: makaroniki> Wnosisz z nazwy? ;)
> Makaroniki to ciasteczka z Francji rodem, wyrabiane z marcepanu,
> najlepsze ponoć produkowane są w Nancy.
Dziekuje za przepis. Jesli chodzi o mak, to kiedys slyszalam, ze do wypieku
tych ciastek uzywa sie bialego maku. Stad moje podejrzenia.
Pozdrawiam.
Basiek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-05-15 17:42:05
Temat: Re: makaronikiIn <c85f42$9l4$1@inews.gazeta.pl> BasiaBjk wrote:
> Użytkownik Basiek napisał:
>>
>> Mnie tez wydaje sie, ze to raczej przepis na kokosanki (chcetnie
>> skorzystam z niego, bo tez szukalam), ale bardzo chcialabym zrobic
>> makaroniki. Z tego, co wiem, to glownym skladnikiem jest mak.
>
> Wnosisz z nazwy? ;)
> Makaroniki to ciasteczka z Francji rodem, wyrabiane z marcepanu,
> najlepsze ponoć produkowane są w Nancy.
Tak, a ściśle rzecz biorąc pochodzą z Wenecji i ich nazwa wywodzi się od
włoskiego macherone, co podobno oznacza delikatne ciasto. Jednak
skądinąd makaroniki we Francji znane były już przynajmniej w czasach
karolińskich, najstarszy przepis pochodzi z 791 r. z opactwa Cormery.
Obok klasycznych migdałowych makaronikami nazywa się też podobne ciastka
z orzechów czy jak tu podawali inni z wiórków kokosowych, zmieszanych z
pianą z białek. Nie one jednak nie mają wspólnego z makiem.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-15 17:53:28
Temat: Re: makaroniki
> > Skladniki:
> > 250 g wiorek kokosowych
> > 5 bialek
>
> O ile dobrze kojarze to u nas (na Slasku) ciastka upieczone wg tego
przepisu
> to kokosanki a nie makaroniki. I szla bym bardziej w kierunku platków
> owsianych niz kokosu :-)
>
> Pozdrawiam
> Akna
Glownym skladnikiem w tym przepisie sa migdaly ( 400 g masy marcypanowej),
o nazwie moge tylko powiedziec, ze sa to "Makronen" i wedlug mojego
tlumaczenia byly to "makaroniki", ale ktos zapytal czy to aby nie male
makarony :-))
Podalam wyprobowany przepis, moze sie komus przyda...
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-15 22:43:02
Temat: Re: makaronikiOn Sat, 15 May 2004 19:53:28 +0200, "I.P." <i...@g...de> wrote:
>Glownym skladnikiem w tym przepisie sa migdaly ( 400 g masy marcypanowej),
Ja bym tak sie tej masy marcypanowej nie trzymal - roznica miedzy
marcypanem a makaronikiem polega m. in. na stopniu rozdrobnienia
migdalow - marcypan robi sie z migdalow dokladnie roztartych (im
gladdza masa tym lepsza) a makaronik z mielonych/kruszonych tak ze
ziarnistosc masy jest wyczuwalna. Dalej - marcypan slodzony jest
mocniej, w zaszdzie az do krystalizacji cukru, makaronik zas powinien
zachowac wyrazna wilgotnosc. Niby te same skladniki podstawowe ale
szczegoly inne.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-15 23:14:31
Temat: Re: makaronikiLe dimanche 16 mai 2004 ? 00:43:02, All a écrit :
> On Sat, 15 May 2004 19:53:28 +0200, "I.P." <i...@g...de> wrote:
>>Glownym skladnikiem w tym przepisie sa migdaly ( 400 g masy marcypanowej),
> Ja bym tak sie tej masy marcypanowej nie trzymal - roznica miedzy
> marcypanem a makaronikiem polega m. in. na stopniu rozdrobnienia
> migdalow - marcypan robi sie z migdalow dokladnie roztartych (im
> gladdza masa tym lepsza)
Tak.
> a makaronik z mielonych/kruszonych tak ze
> ziarnistosc masy jest wyczuwalna.
Nie.
Robi sie z maczki marcypanowej, czyli z tego samego co marcypan.
> Dalej - marcypan slodzony jest
> mocniej, w zaszdzie az do krystalizacji cukru, makaronik zas powinien
> zachowac wyrazna wilgotnosc. Niby te same skladniki podstawowe ale
> szczegoly inne.
W marcypanie sa bialka, to jest po prostu odmiana bezow, ale z maczka
migdalowa.
Bezy wilgotne w srodku sa zreszta zwane bezami "wloskimi".
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-16 07:31:03
Temat: Re: makaronikiUżytkownik Dariusz K. Ladziak napisał:
>> marcypanowej),
>
>
> marcypanowej
Ciach te wszystkie _marcypany_.
Coś mi się z oczami porobiło, czy taki teraz trynd?
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-16 07:57:17
Temat: Re: makaronikiIn <c875bp$f3d$1@inews.gazeta.pl> BasiaBjk wrote:
> Użytkownik Dariusz K. Ladziak napisał:
>
>>> marcypanowej),
>>
>>
>> marcypanowej
>
> Ciach te wszystkie _marcypany_.
>
> Coś mi się z oczami porobiło, czy taki teraz trynd?
"Marcypan" to raczej archaizm.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-16 08:10:29
Temat: Re: makaronikiUżytkownik Wladyslaw Los napisał:
>>Coś mi się z oczami porobiło, czy taki teraz trynd?
>
>
> "Marcypan" to raczej archaizm.
Moda na sarmacką stylizację :)
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-16 09:03:34
Temat: Re: makaronikiBasiaBjk<b...@q...pl>
news:c877lo$lim$1@inews.gazeta.pl:
> Użytkownik Wladyslaw Los napisał:
>
>>> Coś mi się z oczami porobiło, czy taki teraz trynd?
>>
>> "Marcypan" to raczej archaizm.
>
> Moda na sarmacką stylizację :)
:)
*marcypanie, mociumpanie :)
P.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-16 15:07:30
Temat: Re: makaronikiSun, 16 May 2004 09:31:03 +0200, na pl.rec.kuchnia, BasiaBjk napisał(a):
> Ciach te wszystkie _marcypany_.
>
> Coś mi się z oczami porobiło, czy taki teraz trynd?
A już bałam się, że to ja coś nie ten tego... ;)
--
Eva Sheers
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |