Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia makaroniki

Grupy

Szukaj w grupach

 

makaroniki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-05-15 16:26:31

Temat: Re: makaroniki
Od: "Basiek" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Wnosisz z nazwy? ;)
> Makaroniki to ciasteczka z Francji rodem, wyrabiane z marcepanu,
> najlepsze ponoć produkowane są w Nancy.

Dziekuje za przepis. Jesli chodzi o mak, to kiedys slyszalam, ze do wypieku
tych ciastek uzywa sie bialego maku. Stad moje podejrzenia.
Pozdrawiam.
Basiek.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-05-15 17:42:05

Temat: Re: makaroniki
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In <c85f42$9l4$1@inews.gazeta.pl> BasiaBjk wrote:
> Użytkownik Basiek napisał:
>>
>> Mnie tez wydaje sie, ze to raczej przepis na kokosanki (chcetnie
>> skorzystam z niego, bo tez szukalam), ale bardzo chcialabym zrobic
>> makaroniki. Z tego, co wiem, to glownym skladnikiem jest mak.
>
> Wnosisz z nazwy? ;)
> Makaroniki to ciasteczka z Francji rodem, wyrabiane z marcepanu,
> najlepsze ponoć produkowane są w Nancy.


Tak, a ściśle rzecz biorąc pochodzą z Wenecji i ich nazwa wywodzi się od
włoskiego macherone, co podobno oznacza delikatne ciasto. Jednak
skądinąd makaroniki we Francji znane były już przynajmniej w czasach
karolińskich, najstarszy przepis pochodzi z 791 r. z opactwa Cormery.
Obok klasycznych migdałowych makaronikami nazywa się też podobne ciastka
z orzechów czy jak tu podawali inni z wiórków kokosowych, zmieszanych z
pianą z białek. Nie one jednak nie mają wspólnego z makiem.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-15 17:53:28

Temat: Re: makaroniki
Od: "I.P." <i...@g...de> szukaj wiadomości tego autora


> > Skladniki:
> > 250 g wiorek kokosowych
> > 5 bialek
>
> O ile dobrze kojarze to u nas (na Slasku) ciastka upieczone wg tego
przepisu
> to kokosanki a nie makaroniki. I szla bym bardziej w kierunku platków
> owsianych niz kokosu :-)
>
> Pozdrawiam
> Akna
Glownym skladnikiem w tym przepisie sa migdaly ( 400 g masy marcypanowej),
o nazwie moge tylko powiedziec, ze sa to "Makronen" i wedlug mojego
tlumaczenia byly to "makaroniki", ale ktos zapytal czy to aby nie male
makarony :-))
Podalam wyprobowany przepis, moze sie komus przyda...
Ilona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-15 22:43:02

Temat: Re: makaroniki
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Sat, 15 May 2004 19:53:28 +0200, "I.P." <i...@g...de> wrote:


>Glownym skladnikiem w tym przepisie sa migdaly ( 400 g masy marcypanowej),

Ja bym tak sie tej masy marcypanowej nie trzymal - roznica miedzy
marcypanem a makaronikiem polega m. in. na stopniu rozdrobnienia
migdalow - marcypan robi sie z migdalow dokladnie roztartych (im
gladdza masa tym lepsza) a makaronik z mielonych/kruszonych tak ze
ziarnistosc masy jest wyczuwalna. Dalej - marcypan slodzony jest
mocniej, w zaszdzie az do krystalizacji cukru, makaronik zas powinien
zachowac wyrazna wilgotnosc. Niby te same skladniki podstawowe ale
szczegoly inne.

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-15 23:14:31

Temat: Re: makaroniki
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

Le dimanche 16 mai 2004 ? 00:43:02, All a écrit :

> On Sat, 15 May 2004 19:53:28 +0200, "I.P." <i...@g...de> wrote:


>>Glownym skladnikiem w tym przepisie sa migdaly ( 400 g masy marcypanowej),

> Ja bym tak sie tej masy marcypanowej nie trzymal - roznica miedzy
> marcypanem a makaronikiem polega m. in. na stopniu rozdrobnienia
> migdalow - marcypan robi sie z migdalow dokladnie roztartych (im
> gladdza masa tym lepsza)

Tak.

> a makaronik z mielonych/kruszonych tak ze
> ziarnistosc masy jest wyczuwalna.

Nie.
Robi sie z maczki marcypanowej, czyli z tego samego co marcypan.


> Dalej - marcypan slodzony jest
> mocniej, w zaszdzie az do krystalizacji cukru, makaronik zas powinien
> zachowac wyrazna wilgotnosc. Niby te same skladniki podstawowe ale
> szczegoly inne.

W marcypanie sa bialka, to jest po prostu odmiana bezow, ale z maczka
migdalowa.

Bezy wilgotne w srodku sa zreszta zwane bezami "wloskimi".


Ewcia


--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-16 07:31:03

Temat: Re: makaroniki
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Dariusz K. Ladziak napisał:

>> marcypanowej),
>
>
> marcypanowej

Ciach te wszystkie _marcypany_.

Coś mi się z oczami porobiło, czy taki teraz trynd?
--
pa, BasiaBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-16 07:57:17

Temat: Re: makaroniki
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In <c875bp$f3d$1@inews.gazeta.pl> BasiaBjk wrote:
> Użytkownik Dariusz K. Ladziak napisał:
>
>>> marcypanowej),
>>
>>
>> marcypanowej
>
> Ciach te wszystkie _marcypany_.
>
> Coś mi się z oczami porobiło, czy taki teraz trynd?

"Marcypan" to raczej archaizm.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-16 08:10:29

Temat: Re: makaroniki
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Wladyslaw Los napisał:

>>Coś mi się z oczami porobiło, czy taki teraz trynd?
>
>
> "Marcypan" to raczej archaizm.

Moda na sarmacką stylizację :)
--
pa, BasiaBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-16 09:03:34

Temat: Re: makaroniki
Od: Paweł Niezbecki <s...@p...acn.wawa> szukaj wiadomości tego autora

BasiaBjk<b...@q...pl>
news:c877lo$lim$1@inews.gazeta.pl:

> Użytkownik Wladyslaw Los napisał:
>
>>> Coś mi się z oczami porobiło, czy taki teraz trynd?
>>
>> "Marcypan" to raczej archaizm.
>
> Moda na sarmacką stylizację :)

:)
*marcypanie, mociumpanie :)

P.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-16 15:07:30

Temat: Re: makaroniki
Od: Evunia <j...@s...net> szukaj wiadomości tego autora

Sun, 16 May 2004 09:31:03 +0200, na pl.rec.kuchnia, BasiaBjk napisał(a):

> Ciach te wszystkie _marcypany_.
>
> Coś mi się z oczami porobiło, czy taki teraz trynd?

A już bałam się, że to ja coś nie ten tego... ;)


--
Eva Sheers

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

sałatka z zielonych pomidorów
ogórki na zup
pomidory na zup
Zona wyjechała
Oryginalna kuchnia indyjska w Krakowie ...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »